PROMENE U VLADI SRBIJE SU NEMINOVNE, A OVO SU NEKE OD KOMBINACIJA: Šapić ministar trgovine, evo šta je sa ostalima
Vlada Srbije i budući ministri, Foto: Stefan Jokić

mandiću se isto zna mesto

PROMENE U VLADI SRBIJE SU NEMINOVNE, A OVO SU NEKE OD KOMBINACIJA: Šapić ministar trgovine, evo šta je sa ostalima

Osim o izboru novih lica za Nemanjinu 11, uveliko se razmišlja i o
odvajanju pojedinih ministarstava, pre svega resora prosvete i nauke,
kao i resora saobraćaja, infrastrukture i građevinarstva

Objavljeno:

Sastav buduće vlade i dalje je u fazi sastavljanja, ali je izvesno da će biti ne samo novih imena među ministrima već i drugačije komponovanih ministarstava.

Izvori Kurira otkrivaju da bi Marko Blagojević, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, mogao biti jedno od novih lica u Vladi Srbije. Blagojević je, kako kažu naši sagovornici, jedan od ozbiljnijih kandidata za budućeg ministra građevinarstva i infrastrukture, dok bi se dosadašnja ministarka Zorana Mihajlović iz ovog resora verovatno preselila na rukovođenje Ministarstva energetike, koje je i vodila u periodu od 2012. do 2014.

Pokazao se

- Blagojević je u prethodnih pet godina vodio projekte obnove nakon elementarnih nepogoda, a povereno mu je i obnavljanje predškolskih, školskih, zdravstvenih i socijalnih ustanova. Prilično se dobro snašao u toj ulozi i sada figurira kao dobro rešenje za ministra građevinarstva i infrastrukture, posebno zbog toga što je plan da se taj resor izdvoji od saobraćaja, kako je bilo u prethodnoj vladi. Zorana će se verovatno vratiti energetici, što je inače njena primarna oblast - priča naš izvor.

O mogućnosti da uskoči na ministarsko mesto Marko Blagojević za Kurir kaže da o tome nije razmišljao.

- U ovom trenutku nemam o čemu da razmišljam, jer nisam za tako nešto čuo. A da li bih se prihvatio tog posla, o tome ću razmišljati kada to bude stvarna informacija - prokomentarisao je Blagojević.

Osim pomenutog prekomponovanja resora, nova vlada će, prema našim saznanjima, pretrpeti još neke izmene.

Nauka odvojeno

- Gotovo je izvesno da telekomunikacije neće više biti deo Ministarstva trgovine i turizma, već će verovatno biti vezane za resor saobraćaja, što je daleko prirodnije. Takođe, ozbiljno se razmišlja da nauka i tehnološki razvoj dobiju ministarstvo odvojeno od prosvete, kojem će, zbog bliskosti, biti pripojeno visoko obrazovanje. Buduće Ministarstvo prosvete baviće se ostalim sektorima obrazovanja - objašnjava naš sagovornik.

Ukoliko bude deo vladajuće većine, lider Srpskog patriotskog saveza Aleksandar Šapić, kako saznajemo, viđen je za ministarsko mesto u resoru trgovine i turizma. Šapić je i juče ostao pri stavu da ne komentariše ništa što nije gotova odluka.

- Sve što sam imao da kažem javnosti, rekao sam. Kada budem znao nešto više, svakako ću se oglasiti - rekao je Aleksandar Šapić za Kurir.

Predrag Rajić Iskustvo nije presudno

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost smatra da jedino merilo za sastav vlade treba da budu rezultat i lične sposobnosti: - Tu godine, pa ni iskustvo, ne igraju presudnu ulogu. Predsednik vlade mora imati izbalansirana znanja i veštine koja krase i profesionalnog političara, ali i privrednog eksperta. Premijer prevashodno mora biti sposoban menadžer da napravi dobar tim i okruži se kvalitetnim ljudima. I da razluči kad koga i koliko poslušati od saveznika i pravilno oceniti doprinos svakog člana vlade.

Pojačanja u Nemanjinoj 11 Čadežu privreda, Gojkovićevoj kultura

Dosadašnja predsednica parlamenta Maja Gojković i predsednik Privredne komore Srbije važe za ozbiljne kandidate za ministarska mesta, o čemu je Kurir već pisao. Prema našim saznanjima, Čadež bi mogao da postane novi ministar privrede, a Gojkovićeva bi mogla da preuzme resor kulture.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.