KO TO KAŽE, KO TO LAŽE, SRBIJA NEMA MORE? Ima, i to čak 10 - ovo su NAJLEPŠA JEZERA koje Srbi ove godine obožavaju
Izaberite idealno jezero za letnji odmor u Srbiji, Foto: Printscreen

PRIRODNE LEPOTE SRBIJE

KO TO KAŽE, KO TO LAŽE, SRBIJA NEMA MORE? Ima, i to čak 10 - ovo su NAJLEPŠA JEZERA koje Srbi ove godine obožavaju

Za vas smo izdvojili najlepša jezera u Srbiji, kao i detaljne informacije o njima

Objavljeno: 21:58h

U Srbiji ima mnogo prelepih jezera i svako je posebno na svoj način. Odmor na nekom od ovih prirodnih lepota može biti idealna opcija, posebno ove godine. Toplo vreme, predivna priroda, i niz aktivnosti na otvorenom samo su jedan deo od prednosti koje nude domaće destinacije.

Kako odabrati idealno jezero za odmor u Srbiji?

- Za vas smo izdvojili najlepša jezera u Srbiji, kao i detaljne informacije o njima.

1. Srebrno jezero (najposećenije jezero u Srbiji)

foto: Nebojša Mandić

Srebrno jezero je jedno od najposećenijih u Srbiji, jednim delom zbog lepote prirode a drugim delom zbog njegovog izuzetno pogodnog položaja. To je veštačko jezero koje se nalazi na desnoj obali Dunava i nekada je bio njegov rukavac, da bi kasnije bio pregrađen dvema branama.

Srebrno jezero je jedno od većih, ima prosečnu širinu od 300 metara, dubinu od oko 8 metara, a dugačko je 14 kilometara.

Jezero je dobilo naziv po srebrnom odsjaju koje dobija pri zalasku sunca u poslepodnevnim satima.

Po sadržaju jezero vam može ponuditi sve što vam je potrebno za ugodan odmor. Tu su brojni restorani, hoteli, sportski tereni i igrališta za decu. Poseduje i akva park koji može da ponudi pet bazena različite dubine.

foto: Nebojša Mandić

Srebrno jezero je bogato ribom i predstavlja san za sve ribolovce.

Takođe vam preporučujemo da razmislite i o turističkim obilascima brodom duž Dunava. Krstarenje Srebrnim jezerom će vam sigurno pružiti nezaboravno iskustvo i zadivljujći pogled koji nećete zaboraviti.

Srebrno jezero se nalazi na oko sat i po vremena vožnje od Beograda.

2. Palićko jezero (najveće jezero u Srbiji)

foto: Printscreen

Palićko jezero, nazvano još i Biser Vojvodine, nalazi se na krajnjem severu, na 8 km od Subotice. Ovo jezero je najveće prirodno jezero u Srbiji i njegova prosečna dubina je od 2 do 3,5 m.

Palić je jedan od većih turističkih centara u Srbiji. Obala ovog jezera je cela uređena, postoji dugačko šetalište, biciklističke staze kao i tri plaže od kojih je napoznatija „Ženski štrand“.

U Paliću možete posetiti i čuveni "Veliki park" koji je svoje mesto pronašao kao jedan od najlepših parkova u Srbiji, a izgrađen je u engleskom stilu.

I za najmlađe posetioce Palić ima šta da ponudi, Zološki vrt u kome većina životinja nije zatvorena već se slobodno šeta.

foto: Printscreen

Palić je značajan umetnički centar, a najpoznatiji događaj je svakako čuveni Festival evropskog filma.

U okolini Palićkog jezera nalazi se veliki broj hotela, vila, spa centara i restorana.

Palić je takođe prepoznatljiv po kvalitetnim banjskim kupatilima, gde se leče reumatizam, nervna oboljenja, kao i problemi sa kostima i leđima.

Napomena: u ovom jezeru nije dozvoljeno kupanje.

3. Jezero Ćelije

foto: Printscreen

Blizu Kruševca, izgradnjom brane (1979) na reci Rasini stvoreno je ovo veštačko jezero ispod planine Jastrebac. Nalazi se na nadmorskoj visini od 284 metara, sa najvećom dubinom od 45 metara.

Jezero Ćelije je odličan izbor za kupanje i vodene sportske aktivnosti, a površinska temperatura vode leti iznosi oko 26°C.

Seoski turizam je slabije razvijen, pa turisti uglavnom divlju lepotu ovog jezera posećuju na jedan dan. Iako je turizam slabije razvijen, postoje mnogobrojne vikendice u kojima možete potražiti smeštaj ukoliko želite da posetite ovo jezero i na više dana.

Brana predstavlja most na samom jezeru i važi za odlično mesto za pecaroše, ali i za kampere, koji ga sve više posećuju u poslednje vreme.

4. Zaovinsko jezero

foto: Printscreen

Jezero Zaovine je veštačko jezerno nastalo pregrađivanjem toka Belog Rzava i izgradnjom brane 1981. godine i nalazi se kod mesta Zaovine, na planini Tari.

Na velikom jezeru u Zaovinama najbolje mesto za kupanje se nalazi kod brane Lazići. Plaža na ovom mestu nije uređena i njena veličina zavisi od nivoa jezera.

Glavno jezero dostiže dubinu i do 130 metara, a pored njega postoje i četiri manja iz kojih se voda može pretakati u veliko sistemom spojenih sudova.

foto: Printscreen

Mesto na kome je Josif Pančić pronašao Pančićevu omoriku se nalazi neposredni pored brane.

Kristalno čiste vode, ovo jezero predstavlja pravi biser za sve ljubitelje prirode.

5. Zlatarsko jezero

foto: Printscreen

Ovo jezero je poznato još i pod nazivom Kokin Brod, i ono je veštačko jezero u dolini Uvca. Brana izgrađena na jezeru je najveća kamena brana u Evropi.

Zlatarsko jezero je treće po veličini u Srbiji, smešteno na nadmorskoj visini od 880 metara i sa prosečnom dubinom od čak 75 metara.

Temperatura vode u Zlatarskom jezeru nikada ne ide preko 21°C, najhladnija je u januaru, a u julu najtoplija.

Ovo jezero je omiljeno izletište mladih. Na obali se nalazi teren za odbojku na pesku.

Zlatarsko jezero je plovno tako da postoji mogućnosti i plovidbe čamcima. Nadohvat ruke se nalaze i razni šumski plodovi, a restorani nude specijalitete ovog kraja.

6. Zavojsko jezero

foto: Printscreen

Zavojsko jezero nalazi se ispod Stare planine na jugu Srbije, i jedno je od najlepših i najčistijih vaštačkih jezera u Srbiji.

Ovo jezero je pravo mesto za uživanje, na 15 kilometara od Pirota, na nadmorskoj visini od 612 metara i sa dužinom obalske linije oko 40 kilometara.

Voda u ovom jezeru je jako bistra i mirna, ali zbog velike dubine, koja prelazi i preko 50 metara na nekim mestima, plivačima se savetuje oprez. Najpovoljnije mesto za kupanje na Zavojskom jezeru jeste deo kod nekadašnjeg sela Mala Lukanja.

Zavojsko jezero je pre svega poznato po šarolikom ribljem svetu, a takođe pruža i mogućnosti sportskog ribolova. Zbog toga je ovo mesto jedno od omiljenih među ribolovcima.

7. Bovansko jezero

foto: Printscreen

Bovansko jezero nalazi se na svega 7 kilometara od Sokobanje i 13 kilometara od Aleksinca i zbog blizine je jedno od omiljenih letovališta Nišlija, Aleksinčana i Sokobanjaca. Dugačko je 10 kilometara, sa najvećom dubinom od preko 30 metara na pojedinim mestima.

Jezero je nastalo izgradnjom brane na reci Moravici i veoma je bogato ribom, pa je i poznato kao raj za ribolovce. Na njemu se takođe održavaju razna ribolovačka takmičenja.

Pored ribolovaca, Bovansko jezero posećuju u jedriličari i kajakaši. Svake godine, u aprilu i septembru se na ovom jezeru održava jedriličarska regata "Bovan".

foto: Printscreen

Jezero je okruženo šumama, pa ćeto sigurno uživati u prelepoj prirodi koje ono pruža. Ima više uređenih plaža za kupače, a voda je čista i prijatna.

8. Borsko jezero

foto: Printscreen

Borsko jezero se nalazi u podnožju planine Crni Vrh, na svega 17 kilometara od grada Bora i potrebno je 20 minuta od njega do jezera.

Na obalama ovog jezera nalazi se nekoliko uređenih plaža, a u letnjim mesecima temperatura vode dostiže do 25 stepeni, čineći je idealnom lokacijom za kupanje i za sve koji se odluče za ovo jezero.

Jezero se nalazi na nadmorskoj visini od 438 metara, a prizori koji se mogu videti ostavljaju bez daha.

Na obali Borskog jezera nalazi se nekoliko hotela, restorana, kafića, manjih tržnih centara, a postoji i nekoliko vikend naselja. Takođe postoje i brojne staze za šetnju i rekreaciju.

foto: Printscreen

Ovo jezero je popularno i među ribolovcima, zbog čistih planinskih voda koje se ulivaju u jezero i čine ga pogodnim staništem za veliki broj ribljih vrsta.

9. Vlasinsko jezero

foto: Printscreen

Ovo jezero se nalazi u Jugositočnoj Srbiji, na teritoriji opštine Srudulice i okruženo je planinama Gramada, Vardenik i Čemernik.

Vlasinsko jezero se nalazi na 1.213 metara nadmorske visine, dugačko je 9 kilometara, prosečna dubina je 10 metara a najveća je kod brane i ona iznosi 22 metara.

Spada u prohladna jezera jer je maksimalna srednja mesečna temperatura u avgustu mesecu 18⁰C.

Takozvana plutajuća ostrva su ono što će vas oduševiti i ostaviti bez reči, i ona nastaju pri dizanju vodostaja jezera. Ostrva su od treseta, tlo je jako mekano i jedinstven je osećaj stajati u njemu.

foto: Printscreen

Cela površina ostrva je prekrviena bujnom vegetacijom, a Ploveća ostrva su zaštićena kao prirodno dobro.

Ova pojava koja je jedinstvena u celom svetu, propraćena pejzažima koji oduzimaju dah su dovoljan razlog da posetite Vlasinsko jezero.

Napomena: U ovom jezeru nije zvanično dozvoljeno kupanje.

10. Potpećko jezero

foto: Printscreen/Youtube

Na oko dva kilometara uzvodno od Pribojske banje, stvoreno veštačkom akumulacijom na reci Lim, nalazi se Potpećko jezero. Jedno od najlepših jezera u Srbiji po prirodnim leptama koje se nalaze u okruženju jezera.

Dužina ovog jezera iznosi 20 kilometra i nalzi se na nadmorskoj visini od 435 metara, sa prosečnom dubinom oko 20m.

Prirodne lepote ovog kraja čine Potpećko jezero jedno od onih koje prosto morate videti i posetiti.

Ljubiteljima ribolova i prirode je takođe u ponudi adekvatan sadržaj za okupljanje i boravak u njoj.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Tamara Marić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.