"PROVETRAVANJE" VLADE Popović i Đukić-Dejanović ostaju BEZ RESORA, a nije isključeno ni "CEPANJE" MINISTARSTAVA
Vlada Srbije, Foto: Stefan Jokić

politika

"PROVETRAVANJE" VLADE Popović i Đukić-Dejanović ostaju BEZ RESORA, a nije isključeno ni "CEPANJE" MINISTARSTAVA

Objavljeno: 21:02h

Od parlamentarnih izbora 21. juna kalkuliše se ko će biti premijer, ko će koja ministarstva zadržati ili preuzeti, a velike su šanse da dve oblasti koje su vodili ministri bez portfelja budu spuštene na nivo kancelarija, nezvanično saznaje "Blic".

Takva sudbina bi, kako sada stvari stoje, mogla da zadesi demografiju i populacionu politiku, za koje je bila zadužena potpredsednica SPS Slavica Đukić Dejanović, i za inovacije i tehnološki razvoj, koje je vodio lider Srpske narodne partije Nenad Popović.

- Ako SPS ostane u vlasti, ideja je da bude formirana kancelarija za demografiju i populacionu politiku, koju bi i dalje vodila Slavica Đukić Dejanović, a logično je i da bi ona bila pripojena Ministarstvu za rad i socijalna pitanja jer je tematika kojom se bave povezana - navodi izvor "Blica".

Sem o koalicionom partneru, ostaje da se vidi i kako će SNS postupiti sa onim strankama koje su bile na njihovoj listi, među kojima je i SNP koju vodi Nenad Popović.

U javnosti se spekulisalo da SNS i SNP neće biti na istoj listi, ali su ove dve stranke ipak 5. marta potpisale koalicioni sporazum o zajedničkom učešću na izborima.

- Poznato je da u SNS zameraju Popoviću jer je iznosio disonantne tonove u odnosu na Vladu, i da je davao izjave bez konsultacija sa koalicionim partnerima. To bi moglo da se odrazi i na njegov položaj, pa da Popović više ne bude ministar već da SNP dobije kancelariju. Po prirodi tema kojima se bavi, ona bi bila uz resor koji se bavi naukom i tehnologijom - navodi izvor "Blica".

Da će izmena u Vladi biti dalo se naslutiti i iz izjave šefa SNS Aleksandra Vučića da će biti "značajnih promena i u Vladi i u ministarstvima, kao i promena u zakonima".

- Lider SNS zajedno sa najbližim krugom svojih saradnika trenutno razmatra izgled nove vlade i kako će biti organizovana - kaže izvor "Blica".

U okviru toga, još tri ministarstva bi, kako je "Blic" pisao, mogla da dočekaju izmenjena, odnosno podeljena na manje celine. To se pre svega odnosi na Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Tako bi sektor koji sada vodi Zorana Mihajlović mogao da bude podeljen na dva: građevinu i infrastrukturu i saobraćaj, kojem bi bile dodate i telekomunikacije. Resor Mladena Šarčevića bi bio podeljen na Ministarstvo prosvete i ministarstvo za visoko obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj.

- Glavna ideja "provetravanja" je da se sektori koji su preglomazni i koji su pokrivali više oblasti razdvoje zbog efikasnosti. Saobraćaj bi po sadašnjem sagledavanju trebalo da bude deo posebnog resora u kome bi se našle i telekomunikacije, koje su sada neprirodno vezane za turizam. Što se tiče toga da bi visoko školstvo i nauka mogli da ima svoj resor, svi koji se bave ovom temom saglasni su da bi to bio dobar potez jer je visoko školstvo duboko vezano za nauku, odnosno da pravog visokog školstva nema bez istraživačkog rada - rekao je izvor "Blica".

U vrhu SNS nisu želeli da komentarišu saznanja "Blica".

Bonus video:

(Espreso .rs/BLIC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.