NASTAVAK POSETE PARIZU! Vučić danas na samitu o Kosovu sa Angelom Merkel i Makronom
Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, Foto: printscreen instagram/buducnostsrbijeav

francuska

NASTAVAK POSETE PARIZU! Vučić danas na samitu o Kosovu sa Angelom Merkel i Makronom

Na samitu je najavljeno i učešće specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepa Borela i kosovskog premijera Avdulaha Hotija

Objavljeno:

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić danas, drugog dana posete Parizu, učcestvuje na video-konferenciji čiji su domaćini predsednik Francuske Emanuel Makron i kancelarka Nemačke Angela Merkel.

Na samitu je najavljeno i učešće specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepa Borela i kosovskog premijera Avdulaha Hotija. Predsednik Vučić je sinoć novinarima u Parizu, posle sastanka sa Makronom, rekao da veruje da će video samit biti otvoren razgovor, ali da ne očekuje previše rezultata, niti saglasnost. Kako je naveo, veruje da će svako govoriti o tome kako vidi dijalog, odnosno, budućnost razgovora. "Ne mislim da će da bude previše rezultata, biće pronađeni nekakvi principi, ali koje ne možemo svi da dogovorimo, tako da verujem da će izaći sa predsedničkim saopštenjem Francuzi i Nemci, mi ćemo posebno, kao i Albanci", rekao je Vučić. Dodao je da veruje da će se govoriti i o mogućnostima za postizanje kompromisa i šta je to što smatraju da je važno u narednom periodu.

"Da obezbedimo slobodan protok ljudi i usluga, očuvanje mira, da obezbedimo bezbroj malih sporazuma koji će da promene odnose između Srba i Albanaca, da vidimo šta ćemo da radimo sa tim o čemu se ne slažemo", rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučićfoto: Printscreen

Predsednik Srbije je kazao da je tokom posete Parizu čuo određene glasine da Albanci neće doći u Brisel gde je u nedelju trebalo da bude nastavljen dijalog Beograda i Prištine. Naglasio je da se Srbija trudi da pokaže da je partner EU, međunarodne zajednice i da ne želi da beži od teških tema, te da ga iznenadi kada neko prihvati termin, a onda kaže da ne može da dođe zbog unutrašnjih prilika. Vučić je podsetio da je u subotu zakazana večera sa predsednikom Saveta EU Šarl Mišelom, na kojoj je trebalo da bude i šef evropske diplomatije Žozep Borelj, Miroslav Lajčak i možda i evropski komesar za proširenje Oliver Varheji, a u nedelju je trebalo da zvanično počne dijalog.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.