IVICA DAČIĆ JE DANAS URUČIO KLJUČEVE OD 20 STANOVA U VALJEVU: Neće stati dok sve porodice ne budu zbrinute
Dačić je prisustvovao useljenju izbeglih građana u Valjevu, Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

konačno dobijaju krov nad glavom

IVICA DAČIĆ JE DANAS URUČIO KLJUČEVE OD 20 STANOVA U VALJEVU: Neće stati dok sve porodice ne budu zbrinute

Verujem da ćete u svojim novim domovima naći mir, sigurnost i bezbrižniju budućnost. Želim vam srećno useljenje i radostan novi početak!- rekao je Dačić

Objavljeno:

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uručio je danas ključeve od 20 stanova za izbegle porodice u Valjevu, u okviru realizacije Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji u okviru Potprojekta 5. Regionalni stambeni program ima za cilj da stambeno obezbedi najugroženije porodice sa prostora bivše Jugoslavije koje imaju status izbeglih lica. Program se sprovodi u našoj zemlji, ali i u Republici Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Ministar Dačić je tokom ceremonije uručivanja izjavio da Regionalni stambeni program predstavlja ne samo uspešnu inicijativu i pozitivan primer suočavanja sa humanitarnim posledicama prisilnog raseljenja, već i svojevrstan primer uspešne i konstruktivne regionalne saradnje, zbog čega je prepoznat i pohvaljen i od strane međunarodne zajednice. Šef srpske diplomatije naglasio je da nakon celih 25 godina, naši sugrađani koji su često živeli u uslovima nedostojnim za život čoveka, i koji su neretko morali da menjaju svoje prebivalište, imaće jednu brigu manje, jer će dobiti svoj krov nad glavom – dobiće svoj dom. „Želim da vas uverim da Vlada Republike Srbije, zajedno sa ostalim partnerima, nastavlja da snažno podržava Regionalni stambeni program, sve dok i poslednja izbeglička porodica ne bude adekvatno i trajno stambeno zbrinuta", izjavio je Dačić.

Prenosimo vam govor u celosti:

„Dame i gospodo, Uvaženi gosti, Prijatelji Regionalnog stambenog programa,

Velika mi je čast i zadovoljstvo što imam priliku da vam se obratim na ovom svečanom događaju kojim zajedno obeležavamo novu etapu u životu ljudi koji će se useliti u svoje nove domove. Dvadeset stanova koje danas useljavamo predstavljaju završene stambene jedinice iz Potprojekta 5 Regionalnog stambenog programa, a namenjeni su našim sugrađanima koji su, usled tragičnih događaja i ratnih sukoba 90-ih godina prošlog veka, bili prinuđeni da trajno napuste svoja ognjišta.

Vrednost ovog Potprojekta iznosi 52 miliona evra, od kojih je 38 miliona iz donacije Regionalnog stambenog programa, dok je nešto više od 13 miliona evra obezbedila Republika Srbija u vidu nacionalne kontribucije. U okviru ovog Potprojekta planirano je useljenje ukupno 1.847 stambenih jedinica, od čega 827 stanova u 25 lokalnih samouprava, među kojima su Krupanj, gde smo ceremoniju uručenja ključeva obavili juče, zatim Zrenjanin, Užice, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Čajetina, Kikinda, Irig, Kruševac, Loznica, Lučani, Malo Crniće, kao i mnoge druge opštine i gradovi.

Poštovani prijatelji,

Nakon celih 25 godina, naši sugrađani koji su često živeli u uslovima nedostojnim za život čoveka, i koji su neretko morali da menjaju svoje prebivalište, imaće jednu brigu manje, jer će dobiti svoj krov nad glavom – dobiće svoj dom. Regionalni stambeni program predstavlja ne samo uspešnu inicijativu i pozitivan primer suočavanja sa humanitarnim posledicama prisilnog raseljenja, već i svojevrstan primer uspešne i konstruktivne regionalne saradnje, zbog čega je prepoznat i pohvaljen i od strane međunarodne zajednice. Upravo iz tog razloga, izražavam nadu da će se plodna regionalna i međunarodna saradnja u okviru Programa nastaviti i u budućnosti.

Ne smem da propustim priliku da i na ovom mestu istaknem da su najveći donatori Regionalnog stambenog projekta naši prijatelji i partneri iz EU, a da su važne karike u njegovoj realizaciji UNHCR i OEBS. Nesebična i snažna podrška svih partnera Programa je omogućila da mnogi naši sugrađani trajno reše stambeno pitanje, na čemu smo im neizmerno zahvalni.

Takođe, dozvolite mi da pozdravim i da se zahvalim na podršci predstavnicima lokalne samouprave i grada Valjeva, na čelu sa gradonačelnikom Slobodanom Gvozdenovićem, koji su pomogli da se ovaj važan projekat realizuje. Ovom prilikom želim da iskažem i posebnu zahvalnost komesaru Cuciću koji nesebično i posvećeno rukovodi realizacijom celog projekta, a pozdravljam i Bojana Stevića, državnog sekretara Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Borislavu Lukić, projekt menadžera Regionalnog stambenog programa u Jedinici za upravljanje projektima, koji su danas sa nama.

Želim da vas uverim da Vlada Republike Srbije, zajedno sa ostalim partnerima, nastavlja da snažno podržava Regionalni stambeni program, sve dok i poslednja izbeglička porodica ne bude adekvatno i trajno stambeno zbrinuta, kako kroz izgradnju stambenih jedinica, tako i kroz dodelu građevinskog materijala.

Dragi prijatelji i korisnici stanova,

Verujem da ćete u svojim novim domovima naći mir, sigurnost i bezbrižniju budućnost. Želim vam srećno useljenje i radostan novi početak!

Živeli i živela Srbija!"

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Ministarstvo spoljnih poslova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.