ĐILASE, SRAMOTA ME TVOG NEZNANJA, ALI OBJASNIĆU TI: Siniša Mali o zaduživanju Srbije
Prepucavaju se oko toga koliko se Srbija zadužila, Foto: Printscreen

odgovara na optužbe

ĐILASE, SRAMOTA ME TVOG NEZNANJA, ALI OBJASNIĆU TI: Siniša Mali o zaduživanju Srbije

Sprečen je ekonomski kolaps, a država je na sebe preuzela najveći teret i to po prvi put u istoriji, ukazao je Mali.

Objavljeno:

Ministar finansija Siniša Mali kaže da ga je sramota da komentariše političke neistine, ali i stručno neznanje Dragana Đilasa, navodeći da kamata za zaduživanje kod MMF-a ide do 4,05 odsto, što je više od kamate po kojoj se Srbija zadužila.

"Kamatna stopa po kojoj se možete zadužiti kod MMF-a iznosi do 4,05 odsto, što je, složićete se, više od 3,125 odsto, koliko smo mi dobili na međunarodnom tržištu kapitala", naveo je Mali.

Ministar kaže da mu je teško da govori o moralnom kredibilitetu onoga koji je uništio Grad Beograd, ostavio dug od 1,2 milijarde evra, zatvorio sve fabrike, urušio privredu i našu zemlju doveo do ivice bankrota.

Ipak, još jednom ću mu objasniti zbog čega je Srbija izašla na međunarodno tržište kapitala i prodala svoje obveznice stranim profesionalnim investitorima, koje su listirane na Londonskoj berzi, kao i zašto Srbiji nije potrebno zaduživanje kod MMF-a, "na kom je neuko insistirao Dragan Đilas", naveo je Mali u pisanoj izjavi.

Ministar objašnjava da MMF daje kredite za devizne rezerve, koje su kod nas na veoma visokom nivou, zatim za disbalans u platnom bilansu i nemogućnost otplate spoljnog duga, tako da nam, dodaje, ti krediti nisu potrebni.

"To bi bila i pogrešna poruka za investitore, jer bi značilo da smo u dubokim problemima. Upravo to se desilo Egiptu, koji je najpre uzeo kredit od MMF-a, a onda izašao na međunarodno tržište i dobio kamatnu stopu koja se kreće i do devet odsto.

Poslednjom emisijom obveznica Srbija je, dodaje, obezbedila novac za funkcionisanje privrede i očuvanje radnih mesta, što je bilo neophodno u uslovima pandemije virusa kovid19, koja je izazvala najveću svetsku ekonomsku krizu ikada.

Sprečen je ekonomski kolaps, a država je na sebe preuzela najveći teret i to po prvi put u istoriji, ukazao je Mali.

"Pored pomoći privredi, uspeli smo i da izmirimo sve obaveze koje su dospevale početkom uvođenja vanrednog stanja, ponašali smo se domaćinski i uspeli smo da zadržimo poverenje svih međunarodnih finansijskih činilaca, na šta sam ponosan".

Mali navodi da je Đilas bio među onima koji su zaduživali zemlju, u uslovima kada nikakve krize nije bilo 2011. godine, zaduživali na tom istom tržištu, ali po stopi od 7,25 odsto.

"Kada ste emitovali obveznice da biste pokrili 'rupu' u budžetu za nesavesno trošenje i to u dolarima. Još uvek pamtimo i nažalost vraćamo te dugove, s obzirom na to da dospevaju 2021. godine, ali uspeli smo da se izborimo sa svime što ste građanima ostavili u amanet, jer smo bar deo tih dugova prevremeno otplatili još prošle godine i na taj način smanjili deo troškova za vaše skupe kamate", rekao je Mali.

Sa druge strane, navodi Mali, Srbija danas ima stabilne javne finansije i nikada se neće bespotrebno i skupo zaduživati, kao što je radio Djilas.

"Udeo javnog duga neće preći 60 odsto u odnosu na BDP, čime obezbeđujemo dugoročnu održivost i stabilnost naših javnih finansija. Srbija je sada u dobrim rukama", poručio je Mali.

Đilas je na Tviteru objavio da bi pare koje ćemo zbog pogrešnog zaduživanja dati za kamate bile dovoljne da plate lekarima, medicinskim sestrama, nastavnicima i vaspitačicama porastu preko 40 odsto.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.