VAŽNA PORUKA MINISTRA ĐORĐEVIĆA: Ovo je MNOGO BITNO!
Zoran Đorđević, Foto: Printcsreen

đorđević o bezbednosti

VAŽNA PORUKA MINISTRA ĐORĐEVIĆA: Ovo je MNOGO BITNO!

Vlada, poslodavci i radnici moraju aktivno učestvovati u obezbeđivanju bezbednog i zdravog radnog okruženja

Objavljeno:

Povodom obeležavanja Dana bezbednosti i zdravlja na radu u Republici Srbiji, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, poručio je poslodavcima i zaposlenima da svaki dan, a pogotovo u vreme epidemije u našoj zemlji izazvane virusom SARS-CoV-2, posebno treba da vode računa o obezbeđivanju zaštite života i zdravlja zaposlenih u procesu rada.

Đorđević je istakao da bezbednost i zdravlje na radu predstavljaju procedure i pravila koja pospešuju poslovanje, doprinose povećanju produktivnosti i unapređuju kulturu rada kod zaposlenih. S tim u vezi, kako kaže, Vlada, poslodavci i radnici moraju aktivno učestvovati u obezbeđivanju bezbednog i zdravog radnog okruženja kroz sistem definisanih prava, odgovornosti i dužnosti, gde se najveći prioritet daje principu prevencije.

„Osnovna obaveza poslodavaca je da spreče rizike kojima su zaposleni izloženi, uvođenjem mera bezbednosti i zdravlja na radu, koje uključuju bezbedne metode rada, bezbednu opremu za rad, odgovarajuća sredstva i opremu za ličnu zaštitu na radu i informacije, obrazovanje i obuku zaposlenih. U vreme ove teške situacije u našoj zemlji, posebno želim da apelujem na sve poslodavce da primenjuju sve propisane mere Vlade Srbije i time zaštite svoje zaposlene od zaraze virusa COVID-19“, naglasio je ministar i istakao da je cilj Republike Srbije da bude bezbednije, zdravije i produktivnije mesto za rad, jer jedan jedini izgubljen život na radu usled neadekvatnih uslova rada i nebezbednog radnog mesta je nenadoknadiv gubitak.

Međunarodna organizacija rada 2003. godine ustanovila je „28. april“ kao Svetski dan bezbednosti i zdravlja na radu koji je posvećen sećanju na sve smrtno stradale radnike i promociji bezbednosti i zdravlja na radu radi sprečavanja povreda na radu i profesionalnih bolesti, a u Republici Srbiji se obeležava od 2010. godine.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.