OSTATI KOD KUĆE NIJE STRAŠNA STVAR, APELUJEM NA LJUDE DA SE SUZDRŽE OD ŠETNJI! Ružić za Espreso o KORONAVIRUSU
Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, Foto: Mduls

za dobrobit svih

OSTATI KOD KUĆE NIJE STRAŠNA STVAR, APELUJEM NA LJUDE DA SE SUZDRŽE OD ŠETNJI! Ružić za Espreso o KORONAVIRUSU

- Treba da mislimo i na naše lekare, sestre koji bez prestanka rade i ne smemo zbog naše bahatosti i nestrpljenja da sve to ugrozimo, naveo je Ružić...

Objavljeno: 13:07h
Jelena Jovanović

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić govori u intervjuu za Espreso.co.rs o aktuelnoj situaciji nastaloj zbog epidemije koronavirusa u Srbiji.

Ružić je komentarisao odluke i mere Vlade Srbije donesene zbog epidemije koronavirusa u Srbiji, ali nam je otkrio i kako se on bori sa novonastalom situacijom.

Takođe, apelovao je na građane Srbije da se uzdrže od šetnji, ali i da se maksimalno zaštite maskama i rukavicama prilikom izlaska iz kuća.

foto: MDULS

Kako ocenjujete odgovor Srbije na pandemiju Covid-19? Da li je sve urađeno na vreme, da li je nešto moglo pre da se uradi, da nismo poranili s nekim merama?

- Vrh naše države, uz stalnu podršku i konsultacije sa stručnjacima i na osnovu tuđih iskustava, doneo je najodgovornije i najracionalnije mere da se kod nas ne bi desio italijanski scenario. Nadam se i želim od srca da ova pošast stane da se širi širom sveta.

Uopšte ne mislim da smo poranili, već smo sagledali sve aspekte - potrebe, kapacitete i naravno postavljali stalno pitanja “šta ako” kako bismo osigurali da možemo kao država da pomognemo, pre svega, najugroženijima ali naravno i svim našim građanima. Verujem da su i građani svesni da su mere donete u korist svih nas i naših najmilijih. Na žalost imamo još uvek one koji to ne shvataju i moramo da ih podsećamo da su i sami ugroženi, a posebno naše bake, deke, roditelji. Ne sme da nam bude teško da ostanemo kod kuće za njih, to je najmanje što možemo da učinimo.

Šta ministarstvo lokalne samouprave radi i šta može da radi kako bi se ublažile posledice pandemije i doprinelo mobilizaciji državne uprave u borbi protiv ove bolesti?

- Ministarstvo je i kanal komunikacije sa opštinama i gradovima i svakodnevno komuniciramo sa njima o primeni vladinih mera, obezbeđivanju volonterske podrške za starija i ugrožena lica, i druge vrste podrške svima u državi koji su prvi na liniji u borbi sa korona virusom. Zajedno smo svi u ovome.

foto: MDULS

Kakva je situacija u lokalnim samoupravama? Kako se bore sa ovom pošasti? Traže li pomoć, savete?

- Mi, Srbi, treba da se ponosimo osobinom koju ispoljavamo kad nam je teško, a to je solidarnost. Ako išta motiviše i zagreje srce to su primeri solidarnosti širom Srbije. Opštine su se odmah organizovale, na žalost još od poplava naučili smo i kako dobro organizovati krizne štabove i to za sada dobro funkcioniše.

Koliko je bitan rad na lokalu u ovim teškim vremenima? Kako je podeljen posao između centralne države i lokalnih samouprava?

- Republika je ta koja donosi mere, lokal treba da ih sprovede i donese odluke u skladu sa tim merama. Neke su ugroženije od drugih, poput velikih gradova koji moraju da donesu i oštrije mere kako bi zaštitili svoje stanovništvo. Svakako, o svemu se dogovaramo i u konačnom odluke države moraju da se poštuju.

Kakva je situacija u SPS? Govorimo o činjenici da ste već bili ušli u predizbornu kampanju, a sve je odjednom prekinuto na brutalan način? Razmišljate li o izborima ili ste svi potpuno usmereni na borbu protiv korone?

- Ponosan sam na omladinu socijalista koji su se odmah organizovali da pomažu starijima širom Srbije. Nema drugih tema trenutno kada su naši građani ugroženi. Fokusirani smo da doprinesemo da se odluke Vlade poštuju i primenjuju.

Kakvo je stanje u vašoj porodici? Kako brinete o onima koji spadaju u rizične grupe?

- Roditelji su mi kod kuće u izolaciji, supruga i ćerka takođe uglavnom ne napuštaju kuću. Ja svakodnevno idem na posao gde u skladu sa merama zaštite, sa kolegama obavljam sve što je potrebno u ovom momentu. Moj sin Milutin je sa drugovima i drugaricama po ceo dan na terenu, stavili su u funkciju svoju humanitarnu organizaciju “Kolevka”, stavili se na raspolaganje opštini Čukarica, volontiraju, pomažu starijim sugrađanima i zaista ne mogu biti ponosniji na njega.

foto: MDULS

Šta će da se ispostavi kao opasnije? Sama korona ili posledice koje će imati na našu i svetsku ekonomiju?

- Da bismo imali što manje posledice na ekonomiju, a nemoguće ih je izbeći, vlada i Privredna komora Srbije pomažu privrednicima u ovoj teškoj situaciji. Ali kada su životi građana dovedeni u pitanje, to je prioritet prioriteta. Vlada Republike Srbije je raniju krizu prebrodila bez bankrotstva i oporavila i podigla našu ekonomiju, i iz ovoga ćemo izaći.

Ispostavilo se da u kriznim situacijama možemo da računamo na iskrenu pomoć, izgleda, samo Kineza i Norveške? Šta vi kažete na to? Da li su korisna ta prijateljstva kovana u prošlosti?

- Teško je svima i neki su manje, neki više pripremljeni da odgovore na krizu kod sebe, a kamoli da pomognu drugome. Nije vreme da osuđujemo, već da budemo zahvalni na svemu što dobijemo i što smo u mogućnosti da učinimo za drugoga. Velika zahvalnost Kini i Norveškoj i svima koji pokazuju visok stepen svesti o solidarnosti.

foto: Espreso

Šta će pandemija korone da promeni na globalnom planu, i kako Srbija treba da se prilagodi tome?

- Voleo bih da nam promeni svima navike na ličnom planu, a globalno da se unaprede sistemi zaštite, zdravstvenih sistema I saradnje. Mi ćemo i dalje se truditi da sređujemo “našu kuću” i težimo da budemo svakim danom bolji.

Je l vas strah od svega ovoga?

- Strah me je za naše najstarije građane najviše. Apelujem na naše građane da se suzdrže od šetnji, okupljanja, nose rukavice, maske, peru ruke, izbegavaju kontakte. Ostati kod kuće u današnje vreme nije nikako strašna stvar a spasićemo živote tako. Treba da mislimo i na naše lekare, sestre koji bez prestanka rade i ne smemo zbog naše bahatosti i nestrpljenja da sve to ugrozimo.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.