RAZUMEM DA JE TEŠKO, NAJLAKŠE BI BILO DA ZATVORIMO ŠKOLE, ALI SLUŠAMO STRUKU! Brnabić o KORONAVIRUSU (UŽIVO)
Ana Brnabić, Foto: RTV Pink printscreen

SLOŽNI

RAZUMEM DA JE TEŠKO, NAJLAKŠE BI BILO DA ZATVORIMO ŠKOLE, ALI SLUŠAMO STRUKU! Brnabić o KORONAVIRUSU (UŽIVO)

- Moja molba je bila da ipak ne dozvolimo publiku na fudbalskim utakmicama sa čime su se stručnjaci složili - navela je ona

Objavljeno: 13:07h

Premijerka Ana Brnabić, održala je danas sednicu Vlade Srbije, a nakon sednice, obratila se medijima. Ona se na početku obraćanja zahvalila stručnjacima koji su se okupili.

- Dve teme su bile na stolu: prva publika na fudbalskim utakmicama. U nekim zemljama je dozvoljena publika, ali u tim zemljama postoje mere kojih se publika drži... Moja molba je bila da ipak ne dozvolimo publiku na fudbalskim utakmicama sa čime su se stručnjaci složili - navela je ona.

Brnabić je najavila da će na sednici u 13 sati biti odneta ta odluka zbog psiholoških razloga i radi preventive.

Brnabić kaže da je druga tema sastanka, koja je jako osetljiva, bila i mera zatvaranja škola, vrtića i fakulteta.

Čini mi se da je i predsednik Srbije insistirao da razmotrimo to još jednom, moje je mišljenje da bismo to i trebali da uradimo... Stav struke je da nema nikakvog stručnog opravdanja i osnove da u ovom trenutku zatvaramo škole, vrtiće i fakultete.

Brnbabić kaže da bi zatvaranje tih obrazovnih ustanova bilo kontraproduktivno u ovom trenutku, jer bi se deca verovatno okupljala.

foto: Printscreen/ Pink TV

- Pored našeg političkog insistiranja, svi razumeju i paniku i histereiju u druptvu, ali u ovom trenutku ne postoji stručno opravdanje i ja ne mogu da donesem tu odluku suprotno stavu struke - navela je Brnabić.

Premijerka je kazala da je u ovom trenutku svaki dan važan i dodala da je mnogo manja kontrola ako deca nisu u školama.

- Mi pratimo situaciju iz minuta i minut i hvala stručnjacima što su uvek tu. Najkasnije ćemo imati ovakav sastanak u ponedeljak - rekla je Brnabić.

Predrag Kon, epidemiolog, rekao je da je struka ostala na stavu da je zatvaranje školskih ustanova kontraproduktivno jer ne postoji porast respiratornih infekcija u tom kolektivu.

foto: Tv Pink

- Svi podaci koji su dobijeni od kolega iz Kine, koji su sve ovo preživeli, govore o tome da deca ne oboljevaju - kazao je Kon i dodao da simptomi koje deca mogu da dobiju čak nisu prenosivi.

Kon kaže da bi prevremeno zatvaranje školskih kolektiva moralo da traje dugo i dodao da situacija sada to ne zahteva.

- Mi trenutno imamo mirnu epidemiološku situaciju - naglasio je Kon i dodao da ima smisla zatvaranje kolektiva kada pristiže veći broj rezervoara infekcija, a to su naši državljani koji žive u inostranstvu, a koji dolaze za vreme praznika.

Kon je istakao da ukoliko dođe do naglog porasta dijagnostikovanih slučajeva biće preduzete sve mere.

Kako kaže, imao je kontakta sa direktorima škola koji su imali probleme iz raznih razloga.

foto: RTV Pink printscreen

- Važno je kontrolisati strah koji, u većini situacija nije racionalan. Razumem strah i zabrinutos roditelja i najlakše je doneti odluku o zatvaranju školu, ali je najteže pravovremeno je doneti - rekao je Kon, ističući da će se ovakva odluka doneti onda kada se pokaže da je svrsishodna.

Kon je kazao da struka teško može da odustane od svojih stavova jer rade na medicini koja je zasnovana na dokazima.

Odgovarajući na pitanja novinara, e pidemiolog i zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević rekla je da će deca, ako su i inficirana, imati asimptomatsku infekciju.

foto: TV Pink printscreen

- Stručnjaci smo u svojoj oblasti i mi imamo decu koja pohađaju decu i vrtiće, i doneli smo odluku koja je najbezbednija i najispravnija - rekla je ona.

Kada je reč o dva slučaja kontakta učenika sa obolelima, Kon je rekao da se radi o situaciji gde postoji kontakt i dodao da je potrebno prepustiti struci da obavi svoj deo posla.

- To znači da se ispituje sa kim je zaraženi bio u kontaku i da se prave spiskovi - objasnio je Kon.

Kako kaže, ako neko misli da se odgovornost nosi tek onako, taj se veoma vara.

- Ako tvrdimo da je bezbedno da se ide u škole, onda je bezbedno - rekao je Kon i dodao da je drugačija situacija u slučaju "naleta rezervoara".

- Pustite nas da radimo svoj posao, želimo najbolje ovoj zemlji - rekao je Kon.

Mijomir Pelemiš, infektolog, je kazao da niko u svetu nije obajvio da su mladi ili deca imali teži oblik bolesti.

- Različito se ponaša virus u određenom organizmu... Mnogo veće zemlje, na primer Britanija, nije zatvorila škole. Mi svakog minuta pratimo situaciju i preduzimaćemo različite mere kada to bude potrebno - naveo je Pelemiš.

Ovo je društvo u kojem se jedva čeka da neko pogreši, rekao je pulmolog Branimir Nestorović i dodao da deca nisu ugrožena.

- Sve prognoze su nezahvalne i lakše je biti pesimista - ocenio je Nestorović.

Kako kaže, epidemija se u Evropi ponaša kao i u Kini.

- Hajde da budemo racionalni... Hoćemo li da upropastimo deci školsku godinu - upitao je Nestorović i dodao da deca nisu ugrožena, a da postoji i najmanja naznaka za to, škole bi bile zatvorene.

Odgovarajući na pitanja novinara Brnabić je navela da će u toku dana biti preduzete mere za zaštitu građana od povećanja cena maski i dezinfekcionih sredstava.

Kon: Za svakog obolelog od koronavirusa znamo izvor, a sigurno će se pojaviti slučajevi koji nisu povezani

Kon je govoreći o dojučerašnja 24 slučaja kazao da se za svakog od njih zna trag i dodao da će tako biti i za poslednjih 7 slučajeva.

- Mi ulazimo u drugu nedelju, rekli smo u startu da ovo traje šest do osam nedelja. Sa prvom nedeljom smo prošli bez žrtava, a svaka nedelja bez žrtava je dobar rezultat - rekao je on.

Kon je kazao i da nije nemoguće da prođemo i bez žrtava. Govoreći o ljudima u kućnoj izolaciji Brnabić je rekla da se takvi preseci rade za informacije u 18 sati. Dodala da će tada biti poznat broj i dodala da je ovo bila vanredna konferencija.

Pelemiš je kazao da ukoliko postoje indikacije za testiranje onda se testiranje i vrši.

- U ovom trenutku imamo dovoljno testova za svakog kod koga postoji potreba za testiranjem - naveo je Pelemiš.

Sanja je rekla da je bilo slučajeva gde se povećala cena maski i da je odmah bila poslata tržišna inspekcija.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.