TITO JE BIO PONOSAN ŠTO JE HRVAT, MRZEO JE JUGOSLOVENE! Čuveni SRPSKI AKADEMIK objasnio kada se RAZOČARAO u MARŠALA
Za mene je to bilo veliko razočaranje, Foto: Printscreen

sećanja

TITO JE BIO PONOSAN ŠTO JE HRVAT, MRZEO JE JUGOSLOVENE! Čuveni SRPSKI AKADEMIK objasnio kada se RAZOČARAO u MARŠALA

Ne može se biti Jugosloven po nacionalnoj osnovi

Objavljeno:

Akademik Mihailo Marković bio je jedan od najznačajnijih srpskih filozofa 20. veka, marksisitičko humanističke orijentacije.

Tokom 1960-tih Marković je postao jedan od glavnih kritičara Josipa Broza Tita i Saveza komunista Jugoslavije, učesnik i strateg demonstracija 1968. na Beogradskom univerzitetu. U januaru 1975. je iz političkih razloga suspendovan na Filozofskom fakultetu i potom postao jedan od poznatijih disidenata.

Objašnjavajući u jednom intervjuu s hrvatskim novinarom Darkom Hudelistom zašto je imao problem sa Titom, Marković je objasnio:

- Prva velika pukotina u mom jugoslovenstvu bila je kad je Tito na VIII kongresu SKJ održao referat – ja sam to slušao uživo – u kojem je naglasio: ‘Ne može se biti Jugosloven po nacionalnoj osnovi. Može se po nacionalnoj osnovi biti samo Hrvat, Srbin, Slovenac itd, a biti Jugosloven znači samo biti državljanin SFRJ.’ Eto, tako je rekao. Za mene je to bilo veliko razočaranje, ja sam se do tada izjašnjavao, u nacionalnom smislu, kao Jugosloven.

Hudelist je takođe objasnio da mu je Marković kazao da ga je takođe zapanjilo i to kad je Tito, na tom kongresu, prvi put otkako je na čelu Jugoslavije izjavio, vrlo eksplicitno, da je po nacionalnosti Hrvat…

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Nedeljnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.