ON JE TREBALO DA BUDE DIREKTNI NASLEDNIK TITA! Poginuo je u NESREĆI, zbog njega MARŠAL nije mogao da spava
Foto: Printscreen

ISTINA

ON JE TREBALO DA BUDE DIREKTNI NASLEDNIK TITA! Poginuo je u NESREĆI, zbog njega MARŠAL nije mogao da spava

Danas se navršila 43. godina od pogibije Džemala Bijedića, nekadašnjeg prvog saradnika Josipa Broza Tita i sudeći po počastima koje mu i danas odaju, jednog od omiljenih političara sa područja Bosne i Hercegovine.

Objavljeno: 19:13h

Bijedić, koji je rođen 22. aprila 1917. godine u Mostaru, nalazio se na čelu Saveza izvršnog veća SFR Jugoslavije u periodu između 1971. godine sve do same smrti, 1977. godine. Kao predsednik saveznog veća imao je prilike da se susretne sa najvećim svetskim državnicima svog vremena, počevši od predsednika Amerike, Džeralda Forda, predsednikom SSSR-a Leonidom Brežnjevim do Mau Cedunga, predsednika Komunističe partije Kine.

Brozov čovek od poverenja

Dokaz da je bio Brozov čovek od poverenja, može se videti i u činjenici da je bio jedan od ljudi kojima se bivši predsednik obratio kada je imao velikih bračnih problema sa svojom suprugom, Jovankom Broz,o čemu je "Blic" pisao u priči o transkriptu sa sednice Saveta za zaštitu ustavnog poretka kojoj su prisustvovali Nikola Ljubičić, Stane Dolanc, Milka Planinc, Dobrosav Ćulafić i Lazar Mojsov.

Tom prilikom, zabeležene su Dolancove reči, odnosno tvrdnje da je Jovanka bila opasna pretnja po Titov život.

- Razgovarali smo po naređenju druga Tita, u Belom dvoru, u prisustvu Petra Stambolića, kada je drug Tito pobegao iz Užičke 15, i to u papučama jer je bio teško bolestan. Tada nas je zamolio da joj zabranimo dolazak u Beli dvor, iako se već drugi dan predomislio. To nije bio sukob, nego razgovor. U Igalo smo otišli Petar Stambolić, Nikola Ljubičić, Džemal Bijedić i ja. Drug Tito se nije usudio da se sastane sa nama u vili nego na brodu “Galebu” kako ona ne bi videla. Tu nam je ispričao šta se dešava. To je bilo vreme kada su u kupatilu potezali pištolje jedno na drugo - tvrdio je Dolanc, i zatim naveo kako navodno postoji lekarsko mišljenje da “Jovanka nije normalna i da je treba odvojiti”.

Smrt po povratku iz Beograda

Bijedić i njegova supruga Razija, te još šest putnika i članova posade, saradnici Zijo Alikalfić i Smajo Hrla, piloti Stevan Leka i Murat Hanić stradali su u avionskoj nesreći 18. januara 1977, kada je zvanično zbog navodno loših vremenskih uslova avion udario u Lisin, najviši vrh planine Inač, iznad Kreševa u Bosni i Hercegovini. Avion koji je leteo iz pravca Beograda ka Sarajevu, nakon udara se prepolovio i eksplodirao. Bjedić je u Beogradu boravio zvanično povodom ispraćaja Josipa Broza Tita u Libiju.

Husnija Kamberović, autor knjige "Džemal Bijedić- potlitička biografija" opisao je kako je vest o njegovoj pogibiji odjeknula u svetu, ali i kako je vesti primio Josip Broz Tito.

- Mediji su u to vreme izveštavali o nesreći i gotovo svi u svetu su pisali o tragediji i nesreći koja je zadesila jugoslovensku državu i ono što je vrlo zanimljivo, niko tu tragediju nije svodio na smrt jednog jugoslavenskog predsednika, nego su to uvek dovodili u vezu sa smrti jednog čoveka koji je imao tu ogromnu međunarodnu reputaciju. Tito je bio jako žalostan, čak je Stane Dolanc izjavljivao da tu noć uopšte nije hteo da spava. Rekao je, ako odem u svoju sobu stalno ću razmišljati o Džemi. S obzirom da ga je jako cenio, bio je jako tužan i žalostan i doživeo je to doista kao gubitak velikog prijatelja - rekla je ona.

Porodica ne veruje u zvaničan izveštaj o smrti

U jednom od intervjua koji je dao, Bahrudin Bjedić, jugoslovenski i BiH diplomata, ministar i političar, naveo je kako je smrt njegovog brata od strica sve samo ne slučajna. Naime, u jednom internom razgovoru, Džemal mu je izneo svoje strahove da će biti ubijen i to zbog borbe za naslednika Tita na mestu države.

Naime, Bahrudin Bijedić, je u naveo kako nema nikakve dileme da se desilo ubistvo Džemala Bijedića, odnosno, ubistvo predsednika jugoslovenske vlade i kako je rekao "Titovog naslednika u pripremi". Poslednji put se sa Džemalom sastao tri meseca pre njegove smrti u vikendici u Trnovu pored Sarajeva, kada mu je u poverenju rekao sledeće reči: "Bahrice, puno znam, ubiće me"

- Govorio je da je Tito izolovan, da je blokiran od stane njegove supruge Jovanke, da se do njega ne može doći. Govorio mu je o vrhovima Jugoslovenske narodne armije - pišu Nezavisne novine.

U nastavku razgovora on se osvrnuo i na navodne učesnike u atentatu.

- Smatram da su to izvršili general Nikola Ljubičić, načelnik Generalštaba JNA i bivši predsednik Predsedništva SFRJ Petar Gračanin i Blagoje Adžić, general rodom iz Gacka. To su egzekutori Džemala Bijedića! Nemam ja nikakvih dilema - rekao je Bahrudin Bijedić na kraju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.