SRBIJA, CRNA GORA I SRPSKA TREBA DA SE UJEDINE U JAKU NACIONALNU DRŽAVU! Sećate li se ove Đinđićeve izjave? (VIDEO)
Mi smo jedna država, jedna zajednica Srbije i Crne Gore - dve srpske države, Foto: Facebook

neverovatan snimak

SRBIJA, CRNA GORA I SRPSKA TREBA DA SE UJEDINE U JAKU NACIONALNU DRŽAVU! Sećate li se ove Đinđićeve izjave? (VIDEO)

Ako to ne može odmah, mi treba da radimo na tome i treba da se trudimo kao što se Zapadna Nemačka trudila trideset godina da pripoji Istočnu Nemačku

Objavljeno:

Zoran Đinđić, ubijeni bivši premijer Srbije, često se citira u poslednje vreme, a mnogi u Srbiji tek sada otkrivaju pravu prirodu njegove politike. Naime, dugo se širila slika o Đinđiću kao "izdajniku Srbije", čoveku koji je "prodao Srbe", međutim, kako se skida stigma sa njegovog delovanja, tako postaje sve očiglednije da se Đinđić zapravo zalagao za jaku Srbiju i to Srbiju koja će biti nacionalna države, te na temelju ove ideje graditi svoju budućnost.

foto: Printscreen

I dok i dalje traju tenzije u Crnoj Gori nakon što je tamošnja vlast usvojila sporni zakon o slobodi veroispovesti, više je nego zgodno da se podsetimo jedne Đinđićeve izjave koja je govorila o ideji da se na prostorima Srbije, Crne Gore i Republike Srpske stvori jaka nacionalna država koja bi mogla da objedini sve Srbe u jednu državu i tako stvori temelj za sigurniju i jasniju budućnost.

- Mi smo jedna država, jedna zajednica Srbije i Crne Gore - dve srpske države. Mi mislimo da je jedino rešenje našeg nacionalnog i državnog pitanja, nakon raspada te bivše SFR Jugoslavije, u tome da se stvori Savez srpskih država u kojeg bi ušli Srbija, Crna Gora i Republika Srpska i da to treba da bude naš politički i državni cilj. Ako to ne može odmah, mi treba da radimo na tome i treba da se trudimo kao što se Zapadna Nemačka trudila trideset godina da pripoji Istočnu Nemačku. I da napravimo jednu državu čije će jezgro biti Srbija, Crna Gora i Republika Srpska koja će biti uređena kao jedna savezna, jedna dobra i moderna država... ali kao jedna nacionalna država... Jer sve druge države koje su demokratske, Nemačka, Francuska... su nacionalne države - kazao je Đinđić u jednom telefonskom intervjuu za crnogorske medije neposredno pre atentata na njega 2003. godine.

Šta vi mislite o ovoj Đinđićevoj ideji?

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.