KOSOVSKO TUŽILAŠTVO OPTUŽILO GORANA STANIŠIĆA ZA RATNI ZLOČIN!
Kosovo, Foto: AP / Bojan Stanković

protiv civilnog stanovništva

KOSOVSKO TUŽILAŠTVO OPTUŽILO GORANA STANIŠIĆA ZA RATNI ZLOČIN!

Stanišića kosovsko tužilaštvo tereti da navodno, "grubo prekršio pravila Medunarodnog humanitarnog prava nad civilima u selima Slovinje i Trbovce u opštini Lipljan"

Objavljeno:

Kosovsko Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv protiv Gorana Stanišića zbog krivičnog dela "zločini protiv civilnog stanovništva" u aprilu 1999. godine, preneo je RTS.

Stanišića kosovsko tužilaštvo tereti da je kao pripadnik rezervnog sastava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, navodno, "grubo prekršio pravila Medunarodnog humanitarnog prava nad civilima u selima Slovinje i Trbovce u opštini Lipljan".

Citirajući saopštenje tužilaštva, RTS navodi da je Stanišić optužen da je "u aprilu 1999. za vreme rata na Kosovu, kršeći pravila Međunarodnog humanitarnog prava, tokom široko rasprostranjenog i sistematskog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga protiv albanskog civilnog stanovništva u selima Slovinje i Trbovce u opštini Lipljan, u saradnji sa drugim pripadnicima ove jedinice, učestvovao u deportaciji albanskog civilnog stanovništva, izvršenju ubistava i drugim nezakonitim radnjama".

Zbog toga se tereti da je počinio krivično delo "Ratni zločin protiv civilnog stanovništva" iz Krivičnog zakona Socijalisticke Federativne Republike Jugoslavije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.