BOREL OTKRIO: Vašington NE MOŽE da ponudi KOSOVU stolicu u UN! VUČIĆ: Nema ulaska u EU bez DIJALOGA s PRIŠTINOM
Nema razlike između Amerike i Evropske unije u našem pristupu, Foto: Printscreen

sad je jasnije

BOREL OTKRIO: Vašington NE MOŽE da ponudi KOSOVU stolicu u UN! VUČIĆ: Nema ulaska u EU bez DIJALOGA s PRIŠTINOM

Želim da insistiram na istom glasu - normalizacija sa Kosovom je prioritet

Objavljeno:

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel se sastao u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, nakon čega je istakao da Amerika ne može da ponudi Kosovu stolicu u Ujedinjenim nacijama, dok je Vučić podsetio da je imao ideju o rešenju kosovskog pitanja, koja je propala, te da se sada mora ponuditi nova vrsta dogovora.

- Budućnost u EU zavisi od tog dogovora. Tokom ove posete ja želim da prenesem koliko je EU posvećena ovom pitanju i to podrazumeva međusobne napore. EU finansijski potpomaže Srbiju. Skoro dve i po milijarde evra je dato bespovratne pomoći Srbiji - dodao je Borel.

- Imamo brojne preokupacije bezbednosti - Bliski Istok, Libija i želim da se zahvalim na vašem visokokvalifikovanom personalu na tim poljima - rekao je borelj i dodao da Srbija treba da se progresivno usaglasi sa spoljnom politikom EU.

- Želim da insistiram na istom glasu - normalizacija sa Kosovom je prioritet. Tražio sam Vučiću ličnu prisnost ovom pitanju - zaključio je Borel.

On se osvrnuo na pitanje stolice u UN za Prištinu, što je jedna od stvari koja bi praktično značila zaokruživanje kosovske nezavnosti.

- Nema razlike između Amerike i Evropske unije u našem pristupu. Tokom posete su svi pitali o američkom pristupu. Vašington je vrlo moćan, ali oni ne mogu da ponude stolicu Kosovu u UN. Svi razumeju da je na savetu bezbednosti da Kosovo mora da bude priznato od celokupne međunarodne zajednice - naglasio je on.

- Nismo razgovarali o tome što je Amerika tražila da Srbija prestane sa povlačenjem priznanja. Mi radimo svoj posao. Ne priznajemo Kosovo kao nezavisnu državu, nismo uvodili takse ni kad su oni priznali nezavisnost. Ali razumem zašto je to tražila Amerika i pojedine evropske države - objasnio je Vučić.

- Nama je nešto lakše i ide nam brže i bolje i to bi oni (region) da ponište. Moramo da razgovaramo sa Prištinom, jer ako ne razgovaramo znamo šta sledi. Nemamo čarobni štapić da to izbrišemo. Moramo sa tim da se borimo i da rešimo to pitanje - zaključio je Vučić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.