ŠEF DIPLOMATIJE EU DOLAZI U BEOGRAD: Borel donosi NOVU agendu za KOSOVO, ovo su NJEGOVI USLOVI
Borela će na Aerodromu "Nikola Tesla" sačekati ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, Foto: Printscreen

poseta

ŠEF DIPLOMATIJE EU DOLAZI U BEOGRAD: Borel donosi NOVU agendu za KOSOVO, ovo su NJEGOVI USLOVI

Kako je najavljeno u Evropskoj službi za spoljne poslove, Borel će se tokom dvodnevne posete sastati i sa predstavnicima političkih stranaka i civilnog društva

Objavljeno:

Šef diplomatije EU Žosep Borel dolazi danas u prvu zvaničnu posetu Beogradu gde će se sastati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Kako je najavljeno u Evropskoj službi za spoljne poslove, Borel će se tokom dvodnevne posete sastati i sa predstavnicima političkih stranaka i civilnog društva.

Borela će na Aerodromu "Nikola Tesla" sačekati ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, a u 12.00 sati predviđen je sastanak sa predsednikom Vučićem u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Nakon sastanka su planirane izjave za medije.

U 15.30 časova predviđen je sastanak sa premijerkom Brnabić.

Borel, koji je u četvrtak boravio u Prištini, rekao je uoči dolaska da njegova prva zvanična poseta Zapadnom Balkanu pokazuje predanost EU perspektivi regiona, njegovoj stabilnosti, bezbednosti i prosperitetu.

On dodaje da će Zapadni Balkan biti prioritet tokom njegovog mandata na mestu šefa EU diplomatije.

Borel pred posetu Srbiji kaže u intervjuu za Tanjug da će on lično, a ne eventualni specijalni predstavnik EU, voditi Briselski dijalog i biti glavni sagovornik za vlasti u Beogradu i Prištini.

Borel podseća da je EU jasno stavila do znanja da su "ključ" za ulazak Srbije u članstvo normalizacija odnosa sa Prištinom kroz sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum i unutrašnje reforme sa fokusom na vladavini prava i medijima.

Od stupanja na dužnost šefa diplomatije EU, u decembru 2019. godine, Žosep Borel je naglašavao da mu je prioritet na Balkanu rad na sveobuhvatnom sporazumu između Beograda i Prištine, što potvrđuje i njegova odluka da u regionu prvo poseti ova dva grada.

"Lično sam posvećen posredovanju u dijalogu Beograda i Prištine i očekujem da se on nastavi što je brže moguće. Ključno je da kosovske vlasti iskoriste ovaj novi trenutak i ostave po strani carinske tarife. Srbija takođe mora da da svoj doprinos, kako bi došli do konstruktivne atmosfere za nastavak pregovora ", navodi Borel.

Visoki predstavnik EU kaže da je uveren da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Srbije razumeju trenutnu situaciju.

Borel dodaje da "opredeljenost i političku volju" za koje, kako kaže, zna da ih Beograd ima, očekuje da vidi i kod prištinske strane.

Tokom boravka na Kosovu Borel je razgovarao sa predsednikom privremenih institucija u Prištini Hašimom Tačijem i stranačkim i nevladinim predstavnicima.

Borel je nakon sastanka sa Tačijem rekao da će EU posredovati u dijalogu izmedu Prištine i Beograda, bez nadmetanja sa specijalnim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine američkog predsednika Donalda Trampa, Ričardom Grenelom.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.