LJAJIĆ OTKRIO STRAŠNE PODATKE: Najviše je ugrožena JEDNA GRANA NAŠE PRIVREDE!
Rasim Ljajić, Foto: Beta/Emil Vas

reakcija

LJAJIĆ OTKRIO STRAŠNE PODATKE: Najviše je ugrožena JEDNA GRANA NAŠE PRIVREDE!

Ljajić je rekao i da je bez EU, SAD, Kine i Rusije, kao stalnih članica Saveta bezbednosti UN, teško očekivati odrzivo rešenje za KiM

Objavljeno:

Srpska privreda dnevno gubi milion i 39.000 evra zbog taksi koje je uvela Priština, kaže potpredsednik Vlade i ministar trgovine Rasim Ljajić, ističući da je najviše izgubila domaća prehrambena industrija jer su naše kompanije gotovo potpuno istisnute sa KiM u ovom periodu.

- Za skoro 14 meseci trajanja taksi, na teritoriju KiM otpremljeno je manje robe iz centralne Srbije u vrednosti od 435 miliona evra, u odnosu na isti period pre uvođenja taksa - rekao je Ljajić za "Novosti", navodeći da su poziciju naših kompanija zauzele kompanije iz Grčke, Bugarske, Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Turske i Severne Makedonije.

Ljajić je rekao i da je bez EU, SAD, Kine i Rusije, kao stalnih članica Saveta bezbednosti UN, teško očekivati odrzivo rešenje za KiM i ocenio da će neka vrsta "Dejtona" biti potrebna kad god ovo pitanje dođe na dnevni red.

On je kazao da svako rešenje za KiM deluje kao utopističko, iz nekoliko razloga, od kojih je prvi to što još nema nove vlade u Prištini i što je u ovom trenutku teško reći "da li smo bliže novim izborima ili novoj vladi".

- Kao drugo, po izjavama glavnih političkih aktera iz Prrštine ne vidi se ni minimum spremnosti za bilo koju vrstu kompromisa, što prilično dezavuiše sam proces dijaloga. Treće, međunarodna zajednica u ovom trenutku deluje kao da ne zna ni šta će sa sobom, a kamoli da se ozbiljnije bavi rešavanjem kosovskog pitanja - navodi Ljajić.

Na pitanje da li je započeo pregovore o izlasku na parlamentarne izbore i da li lider SNS i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njega ubraja u one partnere koji ga nedovoljno brane u javnosti, Ljajić, koji je lider SDPS, kaže da je razgovarao pre nekoliko meseci sa Vučićem i da veruje da će te razgovore nastaviti neposredno pre raspisivanja ibora.

- Cenim da smo od prvog dana korektni partneri i da nismo nijednim svojim potezom davali povoda da nas bilo ko optuži za nelojalnost - navodi Ljajić.

On je dodao da je SDPS jedino razgovarao o izborima sa SNS i poručio da će ta stranka o samostalnom nastupu razmišljati ukoliko SNS odluči da u nekom drugom formatu ili nekoj drugoj koaliciji ide na izbore.

Upitan da li ga najava smanjenja cenzusa na tri odsto navodi na pomisao da SDPS samostalno izađe na izbore i da li smatra da taj potez predstavlja pokušaj da se preslika javno mnjenje na parlament ili je namera da se "razvodni bojkot", Ljajić kaže da je potrebna nova izborna zakonska regulativa.

- Jer sadašnji izborni zakon ima mnogo manjkavosti i tu sam cenzus nije ni jedini, ni glavni problem. Smatrali smo da će se to pitanje otvoriti tokom letošnjih razgovora vlasti i opozicije, i kao stranka smo bili spremni da ponudimo naš model i različita moguća rešenja. Pored stepenastog cenzusa koji smo svojevremeno predlagali, tu mislimo i na drugačiju raspodelu mandata u Skupštini - rekao je Ljajić.

Kako je objasnio, reč je o tome da u raspodeli mandata unutar stranaka i koalicija ne učestvuju stranačke vrhuške već sami izborni rezultati.

- Faktički da imamo neku vrstu proporcionalnog sistema. Sve u svemu, smatram da je u interesu i vlasti i opozicije da u potpunosti vratimo poverenje u izborni proces i da dobijemo i zakonodavstvo i pravila koji će važiti za duži vremenski period, bez obzira na to ko bio u vlasti, a ko u opozociji - poručio je Ljajić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.