VUČIĆ OBJASNIO ZAŠTO SE SPUŠTA CENZUS: Osvrnuo se i na kritike
Aleksandar Vučić, Foto: Printcsreen

objasnio odluku

VUČIĆ OBJASNIO ZAŠTO SE SPUŠTA CENZUS: Osvrnuo se i na kritike

On je dodao da su sve partije koje žele da izađu na izbore izrazile saglasnost za smanjenjem cenzusa

Objavljeno:

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas da spuštanjem izbornog cenzusa želi da vrati život u parlament i primetio da su sve stranke koje žele da izađu na izbore podržale tu ideju, dok one koje bojkotuju nisu saglasne s tim predlogom, kao što ne podržavaju ni izgradnju auto-puteva, pruga, fabrika.

Vučić je rekao da mu je prosto "bezveze" da sluša kritike po tom pitanju, navodeći da je završio Pravni fakultet sa najboljim ocenama i da nema nijedne knjige, niti udžbenika u kojem piše da je smanjenje cenzusa problem za bilo koga, sem za stranku koja ima najviše poslanika.

Podsetio je i da je svojevremeno Demokratska stranka, odnosno, kako kaže, Dragan Đilas i Vuk Jeremić, 2008. godine povećala cenzus na lokalnim izborima sa tri na pet odsto, da bi, navodi, uništili LDP i druge političke stranke, i to mesec dana pred izbore.

"Mi hoćemo da olakšamo našim protivnicima, ali ni to ne valja. Pa šta tražite od nas? Da uzimamo kokain i udaramo u autobuse? Pa, neću. Ja nisam ni cigaretu zapalio, a ne da uzimam kokain".

Upitan na koji način je nastala ideja o spuštanju izbornog cenzusa sa pet na tri odsto, da li je tu odluku doneo sam i da li se konsultovao sa nekim političkim grupama, Vučić je novinarima u Bečeju rekao da veruje da je spuštanje cenzusa demokratska mera, koja će doprineti reprezentativnijem parlamentu i da to niko ne može da ospori.

- Jedino koga to stvarno pogađa po broju mandata je najveća politička partija, a mislim da smo saglasni da smo ( SNS) blizu toga da budemo najveća partija - rekao je Vučić.

On je dodao da su sve partije koje žele da izađu na izbore izrazile saglasnost sa smanjenjem cenzusa, a da one koje ne žele na izbore nisu saglasne ni sa auto-putem, izgradnjom pruge, fabrike...

- Čak i kad smanjujemo javni dug, koji su nam oni nakarikali, ni to ne valja - rekao je Vučić i upitao "šta je dobro", te primetio da nikada, nizašta nisu rekli da je dobro što je urađeno.

On je upitao predstavnike tih stranaka koje kritikuju smanjenje cenzusa koje je njihovo pravo ugroženo.

- Njihovo pravo je, pogledajte šta su govorili, ugroženo time što neće moći da kažu da SNS ima 65 odsto parlamenta, SPS još toliko, a ostali i ne postoje. Pa kažite ljudima da vam je to pravo ugroženo - rekao je Vučić.

Vučić kaže da želi da se ponosi razlikama i drugačijim idejama i da se vrati život u parlament.

Vučić je upitan i da komentariše izjavu izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju i člana delegacije u međupartijskom dijalogu Vladimira Bilčika, koji je, između ostalog, rekao i da je nedostajala šira rasprava o predlogu.

Predsednik je rekao da "Srbija malko brže napreduje od nekih koji bi da nam s vremena na vreme drže pridike i sole pamet".

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.