SLAVILI SMO SLAVU SA KARAĐORĐEVIĆIMA NA DVORU! Bio je sa nama i BIVŠI MINISTAR kojeg su svi zaboravili (VIDEO)
Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i princeza, Foto: Filip Plavčić

EKSKLUZIVNO!

SLAVILI SMO SLAVU SA KARAĐORĐEVIĆIMA NA DVORU! Bio je sa nama i BIVŠI MINISTAR kojeg su svi zaboravili (VIDEO)

Pogledajte kako smo se proveli...

Objavljeno: 14:15h
Darko Zlojutro

Kraljevska porodica Karađorđević proslavila je krsnu slavu Svetog Andreja Prvozvanog, a liturgiju je služio patrijarh srpski Irinej uz prisustvo dugih crkvenih velikodostojnika.

Liturgiju u dvorskoj kapeli Svetog Andreja Prvozvanog služio je patrijarh srpski Irinej, a prisutni su bili i vladike Atanasije Rakita, Lavrentije, Joanikije i mnogi drugi crkveni velikodostojnici.

Pored članova porodice liturgiji u kapeli i sečenju slavskog kolača u Dvoru su prisustvovali i nekadašnji ministar vera Bogoljub Šijaković, istoričar Čedomir Antić, Predrag Marković sa suprugom Vesnom, Matija Bećković, biznismen iz Amerike i ađutant prestolonaslednika Branko Terzić i mnogi drugi.

Patrijarh Irinej poželeo je srećnu slavu Karađorđevićima, ali i celoj Srbiji, jer kako je rekao:

"Kada slave vladari zemlje slavi i čitav narod!"

foto: Filip Plavčić

U veoma svečanoj atmosferi domaćini su se trudili da ispoštuju svakog gosta, baš onako kako običaji i nalažu. Protokol je ispoštovan, pre ulaska prastolonaslednika i princeze u crkvu je uz pratnju sveštenstva ušao patrijarh Irinej, koji se pre sečenja slavskog kolača i pričestio, ali i ljude u crkvi, pre svega Karađorđeviće.

Prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević odmah nakon ulaska u crkvu na Kraljevskom dvoru upalio je slavsku sveću i zajedno sa svojom suprugom seo na mesta za kralja i kraljicu.

Nakon liturgije, na Kraljevskom dvoru na Dedinju upriličeno je sečenje slavskog kolača, slavski ručak, a u večernjim satima biće organizovana i dva slavska prijema.

Pogledajte još fotografija sa slave:

1 / 6 Foto: Filip Plavčić

I još ekskluzivnih fotografija:

1 / 7 Foto: Filip Plavčić

Pogledajte kako smo se proveli:

Podsetimo Sveti Andrej, prvi Hristov apostol, zbog čega je prozvan prvozvani, bio je i apostol Carigrada i Rusije i patron ruskog carstva i doma Romanovih. Pa je ovo još jedna spona koja povezuje Karađorđeviće i rusku carsku dinastiju.

Ova krsna slava poznata je i po tome što je proslavlja porodica Karađorđević. Ranije se svetkovala i kao narodni praznik, jer je za vreme Karađorđa na taj dan Beograd oslobođen od Turaka.

Prema predanju, Sveti Andrej bio je stariji brat apostola Petra i učenik Svetog Jovana Krstitelja, a Jevanđelje je propovedao u Vizantiji i Trakiji, u dunavskim zemljama, a potom u Rusiji i oko Crnog mora, u Epiru, Grčkoj i Peloponezu, gde je stradao.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.