SRPSKI PRINC POSLE 90 GODINA KRŠTEN JE U SRBIJI! Svima je promakao jedan detalj koji je jako VAŽAN za Srbe (FOTO)
Princ Stefan Karađorđević na krštenju i kralj Petar II Karađorđević u istoj odori, Foto: Promo

OTKRIVAMO!

SRPSKI PRINC POSLE 90 GODINA KRŠTEN JE U SRBIJI! Svima je promakao jedan detalj koji je jako VAŽAN za Srbe (FOTO)

Šta je ono što je malo poznato sa krštenja Karađorđevića...

Objavljeno:
Darko Zlojutro

Posle 90 godina konačno je u Srbiji kršten jedan Karađorđević - princa Stefana krtio je patrijarh srpski Irinej.

Detalj koji je svima promakao to je specijalna odora u kojoj je kršten sin princa Filipa i princeze Danice, princ Stefan.

Naime mladi princ Stefan kršten je u odori (odelu) u kojem je kršten kralj Petar II Karađorđević, njegov pradeda.

Kralj Petar od Jugoslavije kršten je u ovom odelu 1923. godine u Beogradu, čin krštenja obavio je patrijarh Dimitrije, a kum je bio britanski kralj Džordž V.

Ono što je posebno interesantno je putešestvije kraljeve odore, koja je specijalno zbog krštenja princa Stefana donešena iz Britanije u Beograd kako bi se mladi princ i najmlađi Karađorđević u njoj krstio.

Kako za Espreso.co.rs pričaju iz Dvora Karađorđevića, odoru kralja Petra II je pronašla gospođa Dženet Vinsent, čija je baka, gospođa Remzi, živela sa dadiljom kralja Petra od Jugoslavije.

U međuvremenu, odoru za krštenje nasledio je prvo otac gospođe Vinsent, potom sestra i konačno sama gospođa Vinsent, koja ju je pronašla kada je sređivala stvari svoje preminule sestre Dženifer, i kada je shvatila o čemu se radi odmah je stupila u kontakt sa srpskom Kraljevskom porodicom, kako bi im je vratila.

Tako je nastavljena lepa tradicija u Karađorđevićima, a princ Stefan bio je te sreće da ovu odoru nosi na svom krštenju.

Kršteni kumovi princu Stefanu su bili Aleksandar (brat blizanac princa Filipa) i gospođa Petra Lazarević i gospodin Dušan Antunović, dugogodišnji porodični prijatelji prinčevskog para, Princa Filipa i Princeze Danice.

Zajedno sa patrijarhom Irinejom, krštenje je bogoslužio Episkop šabački Lavrentije koji je venčao prestolonaslednika Aleksandra i princezu Katarinu 1985. godine, a takođe je krstio i prinčeve Filipa i Aleksandra.

Princ Stefan posle krštenja dobio je Orden Karađorđeve zvezde
Princ Stefan posle krštenja dobio je Orden Karađorđeve zvezde foto: Promo

Nakon krštenja, princ Stefan stekao je pravo i obavezu da bude nosilac Velikog Krsta Kraljevskog ordena Karađorđeve zvezde (1. reda), najvišeg odlikovanja Kraljevskog doma.

Podsetimo princ Stefan rođen je u nedelju, 25. februara 2018. u 10:30 časova u Beogradu. Uz blagoslov Njegove Svetosti Patrijarha Irineja, zvona beogradskog hrama Svetog Save oglasila su rođenje novog člana srpske Kraljevske porodice. To je bilo prvi put da je 49 zvona najvećeg pravoslavnog hrama na Balkanu objavilo takvo rođenje.

Princ Petar II na svom krštenju
Princ Petar II na svom krštenju foto: Promo

Zvona crkve Svetog Đorđa na Oplencu i manastira Žiče takođe su oglasila rođenje prvog muškog deteta Kraljevske porodice u Srbiji posle 90 godina, kada se princ Tomislav rodio u Beogradu. On je bio brat kralja Petra II, dede princa Filipa.

Princ Stefan Karađorđević na kršetnju
Princ Stefan Karađorđević na kršetnjufoto: Promo

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.