BEOGRAD DOBIJA TRIJUMFALNU KAPIJU KAO U PARIZU I BIĆE BAŠ OVDE! Ovako će Srbi okajati grehe prema kralju Aleksandru
Kralj Petar Karađorđević, Trijumfalna kapija i kralj Aleksandar Karađorđević, Foto: Nebojša Mandić, Profimedia, Wikipedia

OTKRIVAMO

BEOGRAD DOBIJA TRIJUMFALNU KAPIJU KAO U PARIZU I BIĆE BAŠ OVDE! Ovako će Srbi okajati grehe prema kralju Aleksandru

Da li će ovaj poduhvat građani podržati?

Objavljeno:
Darko Zlojutro

Da li će Srbija poput Pariza dobiti svoju Trijumfalnu kapiju? Inicijativa za podizanje ovakvog spomenika stigla je u Vladu Srbije i Skupštinu grada Beograda, a cilj je samo jedan - odužiti se herojima koji su svoje živote dali za otadžbinu.

Da li će ovako Srbija ispuniti stari zavet Karađorđevića? Jer je je Trijumfalna kapija trebalo da bude podignuta u Beogradu u predvečerje Drugog svetskog rata, a u slavu kraljeva Petra i Aleksandra Karađorđevića i vojvoda, generala, njihovih spartanskih oficira i vojnika.

Međutim nakon ulaska Nemaca u Beograd, a kasnije promenom režima i vladavine Josipa Broza Tita od ove ideje se odustalo i ona je skroz zaboravljena.

foto: Nebojša Mandić

Srpski pokret obnove (SPO) predložio je zvanično Vladi Srbije i Skupštini grada Beograda podizanje Trijumfalne kapije, koja će, kako su istakli, simbolizovati pobede srpske vojske i države u balkanskim ratovima i Velikom (Prvom svetskom) ratu.

Kako se navodi u saopštenju, zamenik predsednika SPO Aleksandar Čotrić kazao je da SPO smatra da Beograd i Srbija zaslužuju takvo "monumentalno obeležje" koje će "podsećati na blistave trenutke naše istorije i biti nadahnuće sadašnjim i budućim generacijama kako se voli i brani svoja otadžbina".

"Predlažemo da Trijumfalna kapija bude podignuta u nekadašnjem Kraljevom, danas Pionirskom parku izmedju zdanja Skupštine Srbije i Novog dvora, odnosno sadašnjeg Predsedništva. Takodje, predlažemo da u blizini novog simbola naše prestonice budu postavljeni i dostojni spomenici kralju Petru Prvom Oslobodicu i kralju Aleksandru Ujedinitelju, koji su kao komandati srpske vojske zaslužni za velike pobede kod Kumanova, na Bregalnici, Ceru, Kolubari, Solunskom frontu i drugim bojištima od 1912. do 1918. godine", istakao je Čotrić.

foto: Filip Plavčić

"Ostvarenje te ideje sprečili su Drugi svetski rat, slom Kraljevine Jugoslavije i pobeda komunističke revolucije", rekao je Čotrić i dodao da nije kasno Trijumfalnu kapiju podići sada, sedamdeset godina kasnije.

Lider SPO Vuk Drašković, jedan je od rodonačelnika obnove ove ideje, a u intervjuu za Espreso rekao je:

- Moramo da ozidamo tu Trijumfalnu srpsku kapiju. Mora Aleksandar da ima spomenik u Beogradu. Strašno je da morate otići u Pariz da vidite spomenik velikom Aleksandru. Mislim da bi vraćanje Srbije Srbiji s početka dvadesetog veka otvorilo vrata i za ono što bi moglo da znači ponovno ne ujedinjenje, već ponovno zbližavanje naroda koji je tolike decenije provelo u istoj državi. Među nama vlada neprijateljstvo malih razlika. To je moja nada.

Šta je to što Srbija mora da uradi da bi okajala grehe?

- Skoro tri decenije posle smrti Napoleona, Francuzi su podigli Trijumfalnu kapiju u Parizu, u slavu najvećeg vojskovođe kog su imali. U mermer su uklesane sve Napoleonove pobede, ali i imena više od 600 maršala, admirala, generala, komandanata, pukova njegove pobedničke armije. Srbija i Srbi nemaju svoju Trijumfalnu kapiju. Trebala je ona da bude podignuta i planirala se nakon ubistva Aleksandra u Marseju i trebalo je da u mermer srpske Trijumfalne kapije budu uklesane sve Aleksandrove pobede: Cer, Kolubara, Kumanovo, Bregalnica, Kajmakčalan, Solunski front itd... Trebalo je da u mremer budu uklesana imena njegovih maršala, vojvoda, generala, spartanskih vojnika i komandanata njegovih trupa i da budu uklesana imena junaka iz Crne Gore. Broj uklesanih pobeda i maršala ne bi zaostajao iza Francuskog u Parizu.

foto: Stefan Kojić

Zašto nismo izgradili Trijumfalnu kapiju?

- Raspad, okupacija Jugoslavije i pobeda komunista okrenula nas je u drugom smeru da zidamo drugu kapiju srpskog poniženja i sramote. Prošlost je ono što znamo, a mi o svojoj prošlosti gotovo da sve što znamo je izmišljotina, sa ciljem izazivanja nacionalne mržnje.

Da li ćemo ikada okajati grehe?

- Nadam se da ćemo okajati grehe, drugačije ćemo se osećati kada prođemo pored spomenika ili kroz Trijumfalnu kapiju, kada je ozidamo u kojoj ćemo se slikati sa onima i pored onih čiji smo potomci. Valjda će to podstaći i pokajanje da im (onim čiji smo potomci) budemo dostojni jer smo se od njih odmetnuli, njih smo zaboravili, njih smo osramotili.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.