NEKAD S VUKOM VIKALI SVI SVI SVI, PA OTIŠLI! Oni su osnovali SPO, a sad su u SNS, DS, kod Jeremića ili...
Vuk Drašković i njegova supruga Danica, Foto: Zorana Jevtić

KAKO SU BEŽALI OD DRAŠKOVIĆA

NEKAD S VUKOM VIKALI SVI SVI SVI, PA OTIŠLI! Oni su osnovali SPO, a sad su u SNS, DS, kod Jeremića ili...

Gde su, šta rade osnivači nekada najjače političke stranke u Srbiji

Objavljeno: 13:44h
Darko Zlojutro

Srpski pokret obnove ulazi u svoju treću deceniju postojanja, svo to vreme predvodi ih jedan čovek, a to je Vuk Drašković!

Mnogo ljudi prodefilovalo je kroz SPO za ovih 30 godina, mnoge perjanice nisu više uz Vuka, bilo je dosta lomova, odlazaka, preleta u druge stranke i ako je Drašković insistirao na dobro poznatom jedinstvu sa parolom: "Svi! Svi!"

Među tridesetak osnivača SPO 14. marta 1990. godine bili su: Biolog dr Đorđe Nikolić, lekar dr Tripo Zirojević, sa Kosova Miroslav Šolević.

Šolević je bio jedan od lidera Srpskog pokreta otpora sa Kosova osamdesetih godina prošlog veka. Posle SPO promenio je nekoliko stranaka (Nova demokratija, Demokratska stranka...), da bi prestao da se bavi politikom. Živi u Nišu.

Penzionisani pukovnik Milija Šćepanović, Ilija Živković iz Vršca, jedan od lidera antibirokratske revolucije krajem osamdesetih godina prošlog veka. Ne bavi se politikom.

Miodrag Glišić, publicista, politikolog Hasan Delić iz Moševca u BiH, Todor Bošković, radnik, Branislav Lazić, službenik, Nina Tabaković, službenica, Dragan Todorović, preduzetnik i Vojin Vuletić, službenik (u ime Šešeljevog Srpskog slobodarskog pokreta) i u ime SPO Vuk Drašković, prof. dr Miodrag Azanjac, kompozitor i profesor na Muzičkoj akademiji, Slavoljub Živanović, tada student, Kosta Bradić, akademski slikar, mr Goran Bošković, ekonomista, Kosta Bulatović, inženjer agronomije, sa Kosova, Srđan Glamočanin, student, Branislav Zeljković, radnik, Nenad Marković, službenik, Aleksandar Milin, student.

foto: Stefan Kojić

Dr Veljko Đurović, istoričar, sada direktor Muzeja genocida. On je napustio SPO 1992. godine i posle nije bio politički aktivan.

Slobodan Erić, tada student, sada je glavni urednik časopisa "Geopolitika". Napustio je SPO i politiku 1992. godine.

Mr Ljubica Šupica, profesorica engleskog jezika i tada je živela u Torontu u Kanadi, ali je često dolazila u Srbiju. Brzo je napustila politiku i vratila se u Kanadu. Nije politički aktivna i retko dolazi u Srbiju.

Saša Glišić, tada je bio student, sada se bavi biznisom i uvozno-izvnoznim poslovima.

Siniša Đorđević je tada bio nastavnik fizičkog vaspitanja. Brzo je napustio politiku. završio je bogosloviju i postao je sveštenik u Knjaževcu.

Aleksandar Čotrić, koji je danas, uz Vuka jedini od osnivača SPO koji je i dalje u SPO i politički aktivan.

foto: Filip Plavčić

NEKADAŠNJI VISOKI FUNKCIONERI SPO

Advokat Borivoje Borović bio je potpredsednik SPO od 1990. godine. Oženjen je Vukovom sestrom Tanjom. Napustio je SPO 2000. godine osnovao stranku pod nazivom Pravda. Stranka nije dugo postojala. Sada je član Predsedništva Narodne stranke Vuka Jeremića.

Advokat Ilija Radulović bio je potrpedsednik Saveta SPO od 1990. godine i kasnije predsednik Saveta za etiku. Vuk je na osnovu istinitog događaja napisao roman "Sudija", inspirisan sudskom odlukom koju je doneo Ilija Radulović u vreme kada je bio sudija u Tuzli. Sa Vukom se razišao 1994. godine. Nije se kasnije bavio politikom. Bavi se advokaturom i živi u Šapcu. Vratio se u SPO pre desetak godina, ali nije aktivan.

Bogoljub Pejčić je bio potrpredsednik SPO od 1990. i glavni urednik "Srpske reči". Stranku je napustio 2005. godine kao poslanik i bio je osnivač Srpskog demokratskog pokreta obnove sa Vojislavom Mihailovićem i Veroljubom Stevanovićem. Tada je devet, od ukupno 13 poslanika, napustio SPO i formiralo novu stranku. Sada Pejčić nije politički aktivan i penzioner je. Ima 83 godine.

Veroljub Stevanović je bio član Predsedništva od 1994. godine i potpredsednik SPO od 2000. godine. Bio je gradonačelnik Kragujevca kao član SPO od 1996. do 2000. godine. SPO je napustio 2005. godine i osnovao Srpski demokratski pokret obnove koji nije dugo postojao. Sada je poslanik u Skupštini Srbije, izabran na listi Demokratske stranke 2016. godine.

foto: Youtube printscreen

Mihajlo Marković je bio republički poslanik SPO od 1990. godine. Savezni poslanik postao je 1992. godine. U junu 1993. godine u Saveznoj skupštini ga je nokautirao poslanik SRS Branislav Vekić, posle čega je SPO organizovao demonstracije na kojima su bili uhapšeni Vuk i Danica Drašković.

Bio je i potpredsednik SPO od Sabora 1993. godine do 1994. godine kada je napustio SPO, zajedno sa Vladimirom Gajićem i Dragoslavom Miličićem i prešao u Demokratsku stranku.

foto: Printscreen / Youtube

Posle DS, prešao je u Novu Srbiju Velimira Ilića. Bio je poslanik DOS-a, kao član Nove Srbije od 2000. godine do do septembra 2001. godine, kada je podneo ostavku i vratio mandat. Od jula 2005. godine bio je u Ministarstvu za kapitalne investicije na mestu pomoćnika ministra i državnog sekretara, do jula 2008. godine.

Sada se ne bavi politikom, već strukom pošto je građevinski inženjer i radi za jednu građevinsku firmu.

Dejan Lučić je 1990. godine bio član Predsedništva SPO i predsednik SPO za Grad Beograd. Napustio je SPO još 1991. godine. Posle toga je bio član Demokratske stranke. Sada se ne bavi politikom, već publicistikom.

Biznismen Dragoslav Miličić iz Pridvorice kod Smederevske Palanke bio je potpredsednik SPO od 1993. do 1994. godine. Tada je napustio SPO i prešao u Demokratsku stranku. Ubrzo je prestao da se bavi politikom i vodi građevinske firme koje grade u Srbiji i inostranstvu. U rodnom mestu podigao je crkvu zadužbinu.

Advokat Vladimir Gajić je bio generalni sekretar SPO od 1992. godine do 1994. Sada je u rukovodstvu Narodne stranke Vuka Jeremića i zagovornik je bojkota izbora.

foto: Dado Đilas

U SPO su bili, a sada su u SNS i prof. dr Bojan Dimitrijević i prof. dr Milan Božić.

Bojan Dimitrijević je bio član Predsedništva SPO, gradski sekretar za finansije u Gradskoj vladi 1997-2000 i ministar za trgovinu, turizam i usluge 2004-2007. Milan Božić je bio politički savetnik Vuka Draškovića.

Obojica su napustili SPO 2007. godine. Božić je sada predsednik Nadzornog odbora Telekoma Srbije. Dimitrijević je profesor na Akademiji poslovnih strukovnih studija, prešao je u SNS.

foto: Prentscren

UMRLI, A BILI U VRHU SPO

Milan Komnenić je bio predsednik Izvršnog odbora SPO i član Predsedništva SPO od 1990. do 2000. godine.

U ime SPO bio je ministar informisanja u Saveznoj vladi 1999. godine i u prelaznoj Vladi 2000. godine ministar za kulturu. Posle izbora u decembru 2000. godine, kada SPO nije prešao ceznzus, napustio je stranku i prešao u Batićevu Demohrišćansku stranku Srbije koja je bila u DOS-u.

DHSS-a ga je imenovao za savetnika generalnog direktora Geneksa Mikije Savićevića. Kasnije je prešao u Demokratsku stranku da bio zahvaljujući tom članstvu dobio nacionalnu penziju. Umro je 2015. godine.

Slobodan Raktić bio je potpredsednik SPO od 1990. godine i poslanik 1990. i 1992. godine. Napustio SPO 1993. i osnovao Sabornu narodnu stranku. Stranka nije dugo postojala. Prestao ubrzo da se bavi politikom i bio je predsednik Udruženja književnika Srbije. Umro je 2013. godine.

Milan Miković je bio poslanik SPO od 1990. godine i šef poslaničke grupe do 2000. godine. Bio je član Predsedništva SPO od 1991. godine. Napustio je SPO 2000. godine i prešao u Borivićevu stranku Pravda. Ubrzo je prestao da se bavi politikom. Umro je 2011. godine.

Prof. dr Jovan Marjanović bio je profesor i dekan Fakulteta političkih nauka, potpredsednik SPO od 1990. godine. Hapšen je 9. marta 1991. godine. Napustio je SPO 1998. godine i sa Velimirom Ilićem je osnovao stranku Srbija zajedno iz koje je nastala Nova Srbije. Umro je 2006. godine.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.