BORI SE ZA REPUBLIKU VOJVODINU, RADIO ZA TITA, A SAD HOĆE U SNS?! Ko je Živan Berisavljević zvani Berija? (VIDEO)
Živan Berisavljević, Foto: Ana Paunković, Printscreen/Youtube

OTKUD SAD ON?

BORI SE ZA REPUBLIKU VOJVODINU, RADIO ZA TITA, A SAD HOĆE U SNS?! Ko je Živan Berisavljević zvani Berija? (VIDEO)

Ponovo se aktivirao na srpskom političkom nebu

Objavljeno:

Na srpskom političkom nebu vaskrslo je još jedno ime iz perioda komunizma i ni manje, ni više dovodi se u vezu sa SNS. To je nekadašnji vojvođanski političar, ministar kulture i ambasador u Londonu Živan Berisavljević zvani Berija.

Dovođenjem u vezu Berije i naprednjaka u Vojvodini, pre svega s predsednikom pokrajinske vlade Igorom Mirovićem sve je iznenadilo i nema toga ko se nije pitao otkud je Živadin sada vraćen iz penzije.

Živan Berisavljević bio je visoki funkcioner SFRJ, član Predsedništva Pokrajinskog komiteta Saveza komunista Vojvodine i posljednji jugoslovenski (Titov) ambasador u Londonu.

On je poznat po svojim "autonomaškim stavovima" i u njegovo doba Vojvodina se umalo otcepila od Srbije.

"Skoro dve decenije kasnije, Srbijom zaista neprikosnoveno vladaju - i to u podmlađenom Sloba-Voja jugend izdanju - iste snage koje su najodgovornije za istorijski poraz Srbije i za neizbrisivu sramotu nanesenu i Srbiji i srpskom narodu u celini. Reciklirani sloboidi i šešeljoidi nisu u stanju da Srbiju, srpski narod i dijasporu suoče sa istinama zbog kojih je, u političkom smislu, srpsko društvo ostalo nekonsolidovano, a Srbija nedovršena država. Utoliko Latinka Perović ima pravo kada tvrdi da Srbija zapravo nikada nije izašla iz devedesetih", rekao je Berisavljević u svom tekstu Srpski nacionalistički unitarizam i državni centralizam - glavni uzročnici raspada avnojevske Jugoslavije i ukidanja ustavne autonomije Vojvodine objavljenom marta 2019. godine.

Kada je reč o jogurt revoluciji Berisavljević je istakao:

"Jogurt-revolucija zapravo je oblik kontrarevolucije u Vojvodini, odnosno posprdni naziv za događanje naroda i antibirokratsku revoluciju; tačnije, to je čin kojim je, nakon skoro desetogodišnjih sve otvorenijih i sve žešćih nasrtaja na regionalno biće i ustavnu autonomiju Vojvodine, brutalnom političkom prisilom ukinuta ne samo ta autonomija nego je i označen početak kraja avnojevske Jugoslavije"

I dodao:

"Odmah nakon Titove sahrane, državno-političko vođstvo Srbije orkestrirano i sve agresivnije počelo je da se priprema za siloviti politički udar na autonomiju pokrajina, koji je izvršen godinu posle Osme sednice. U tom momentu je srbijanski politički vrh, sada predvođen bojovnikom Slobodanom Miloševićem, osigurao podršku zlosrećnih koliko i nedoraslih čelnika jugoslovenske vojske, kao i prećutnu saglasnost paralisanog CK SKJ. Čim je osigurao i pristanak Predsedništva SFRJ da na udar neće raegovati onako kako ih važeći Ustav obavezuje".

foto: Prentscren

Berisavljević je bio i zagovornik uvođenja federacije u Vojvodini, a o tome što su ga proglašavali izdajnikom on je rekao:

"Ubrzo po povratku iz Londona krajem 1981., gde sam obavljao funkciju ambasadora SFRJ, od čelnih ličnosti srbijanskog državno-političkog vrha sam, zbog odrešitog suprotstavljanja javno i interno sve otvorenijoj politici revizije avnojevskih osnova druge Jugoslavije, politički kvalifikovan i javno žigosan kao “ideološka perjanica vojvođanskog autonomaštva”. Od tada sam sve bezobzirnije satanizovan kao antisrbin i izdajnik srpskog naroda. Posle jogurt-revolucije, postao sam, kao i svi moji istomišljenici, “remetilački faktor br. 1 u Vojvodini i Srbiji”.

foto: Filip Plavčić

Za sada se niko nije oglašavao po pitanju pisanja medija o Berisavljevićevim kontaktima sa SNS, tačnije sa Igorom Mirovićem, ni naprednjaci, niti Mirović, niti Berisavljević.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.