OČI U OČI U SOČIJU! Vučić se PUTINU obratio na TEČNOM RUSKOM i preneo mu jaku poruku patrijarha Irineja (VIDEO)
Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, Foto: Prentscren

VAŽAN SASTANAK!

OČI U OČI U SOČIJU! Vučić se PUTINU obratio na TEČNOM RUSKOM i preneo mu jaku poruku patrijarha Irineja (VIDEO)

Dvojica predsednika posle protokolarnog pozdrava razgovaraće iza zatvorenih vrata

Objavljeno: 13:50h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Sočiju gde će se po treći put ove godine, a 17. put uopšte sastati sa predsednikom Rusije Vladimirom Vladimirovičem Putinom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Rusije Vladimir Putin sastali su se u Sočiju, a sada slede razgovori iza zatvorenih vrata nakon kojih će se dvojica predsednika obratiti javnosti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, na početku razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, da nije optimista kada je reč o postizanju konačnog kompromisnog rešenja između Beograda i Prišine.

Vučić je potom, najavljujući teme o kojima on želi da razgovara sa šefom ruske države, informisao Putina da je gasovod kroz Srbiju praktično završen, što je velika šansa za razvoj naše zemlje i što će uticati na bolju budućnost građana.

Obraćajući se Putinu na ruskom jeziku, Vučić je rekao da mu je drago da se ponovo susreću i zahvalio je na vremenu koje je ruski predsednik izdvojio sa ovaj susret, što je za njega lično velika čast.

"Svaki susret sa vama ima veliki značaj za Srbiju", nagslasio je Vučić, u obraćanju na početku sastanka, koji će biti nastavljen u četiri oka.

Predsednik je još jednom zahvalio Putinu na stalnoj podršci koju pruža Srbiji za očuvanje njegon teritorijalnog integriteta i nacionalnih intersa.

"Ali, moram da vam kažem da nisam optimističan po pitanju postizanju konačnog kompromisnog rešenja između Beograda i Prišine, ali o toj temi ćemo zajedno razgovarati", rekao je Vučić.

On je ukazao da je ekonomska saradanja Srbije i Rusije sve bolja, te da robna razmena kontinuirano raste.

Podsetio je da se u Srbiji sprovode projekti sa RŽD-om, te pohvalio odgovornost i profesionalizam ruskih partnera.

foto: Prentscren

Posebno je zahvalio ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu za saradnju.

Vučić je podsetio na Putinovu posetu Beogradu s početka godine, koje se, kaže, sa zadovoljstvom sećaju građani Srbije, i pozvao ruskog predsednika da dođe ponovo u Srbiju.

"Očekujemo vas u skrorije vreme da posetite našu zemlju", rekao je Vučić.

Vučić je ruskom predsedniku uručio pismo patrijarha Irineja koje mu je poglavar SPC lično uputio.

Predsednik Vučić je, inače, uoči susreta najavio da će teme razgovora sa šefom ruske države biti sva ključna pitanja - od Kosova i Metohije, situacije u regionu Zapadnog Balkana, do toga kako Putin sagledava političku situaciju u Evropi, Evroaziji i celom svetu.

Razgovaraće se i o energetici, i ekonomiji uopšte, jer je za Srbiju od ključnog značaja bilateralna saradnja sa Rusijom i unapređenje trgovinske razmene.

Teme za razgovor, prema rečima Aleksandra Vučića biće mnogobrojne, a tiču se unapređenja saradnje dve države, ali biće reči i o aferi ruske špijunaže, koja je izbila u Srbiji.

- Predsednici Rusije i Srbije, Vladimir Putin i Aleksandar Vučić, razgovaraće danas u četiri oka, uz najbliže pomoćnike - saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je najavio da će biti održani i razgovori srpsko-ruske delegacije, a da će nakon toga dvojica predsednika održati zajedničku konferenciju za medije.

foto: Prentscren

Peskov je ranije izjavio da je poseta Vučića veoma važna, jer su Moskva i Beograd partneri i saveznici.

Peskov je naveo da je Kremlj uveren da će poseta Vučića biti sadržajna i produktivna i izrazio nadu da odnosi dve zemlje neće stradati zbog špijunskog skandala u Srbiji.

PUTIN: STRATEŠKO PARTNERSTVO SRBIJE I RUSIJE SVAKODNEVNO JAČA Strateško partnestvo Srbije i Rusije se razvija i svakodnevno potvrđuje i ojačava, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin na početku sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i istakao da ga ponovo očekuje u Rusiji u maju naredne godine. Putin je poželeo dobrodošlicu Vučiću i istakao da mu je veoma drago što vidi predsednika Srbije. - Hvala vam što ste privhatili naš poziv, naši odnosi se razvijaju, naše strateško partnerstvo se svakodno potvrđuje i ojačava, i u političkim i ekonomskim odnosima, kao i u sferi bezbednosti - rekao je Putin na početku sastanka, koji je bio otvoren za javnost. Kako je rekao ruski predsednik, prošle godine je spoljnotrgovinska razmena dve zemlje porasla za dva odsto, a u periodu januar - septembar ove godine još za devet odsto. Putin je dodao da na razvijanju odnosa dve zemlje aktivno rade zajedničke komisije, kao i da će o svemu više razgovarati sa srpskim predsednikom tokom posete. Predsednik Rusije je poručio Vučiću da ga očekuje u Rusiji ponovo u maju sledeće godine. Predsednik Srbije Vučić je dodao da će mu biti velika čast.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.