ISPRAVKA: Putin nije zabio Srbiji nož u leđa, ovo je komentar u slovenačkom listu DELO
Vladimir Putin, Foto: EPA/Pavel Golovkin

MIŠLJENJE

ISPRAVKA: Putin nije zabio Srbiji nož u leđa, ovo je komentar u slovenačkom listu DELO

Šta je sad ovo?

Objavljeno: 17:13h
  • 85

*Napomena: Ovaj članak je ispravljen zbog naslova kojem se netačno insinuiralo da je "Putin zabio Srbiji nož u leđa". Izmenjen je deo teksta u kojem se ovo tvrdilo, kao i naslov. Tekst je izmenjen na osnovu analize portala Raskrinkavanje.me

Portal Espreso je u decembru 2019. godine preneo delove komentara u slovenačkom listu delo, uz naslov "Putin zabija Srbiji nož u leđa". Ovakav naslov nije odgovaraju navodima iz verodostojno prenesenog komentara.

Prenosimo ovaj komentar iz "Dela":

Srbija će morati da se odluči između NATO i Rusije, piše slovenački list "Delo" u komentaru o značaju otkrivanja obaveštajne afere u Srbiji.

List ocenjuje da će "špijunski skandal", u koji je uključen i ruski agent, imati dublje političke posledice u Srbiji i da su odnosi dve zemlje u većem problemu nego što se čini, prenosi STA.

"Uprkos pokušajima relativizovanja skandala, postoji sumnja u iskrenost ruske podrške, koju očekuje veći deo srpske javnosti", tvrdi se u "Delu" u komentaru pod nazivom "Trgovanje malignim ruskim uticajem".

List dalje navodi da bi u igri moglo da bude nepoverenje Moskve u to koliko je čvrst stav Srbije o vojnoj neutralnosti i sumnja da su najviši srpski zvaničnici bliži NATO nego što to pokazuju u javnosti.

"Zagovornici takvog scenarija oslanjaju se na napore proruskih poslanika da se ugradi vojna neutralnost u ustav. To se navodi da je cilj Kremlja u pokušaju da spreči Beograd da potajno flertuje sa NATO", tvrdi se u "Deuo".

Upozorava se i da bi, u slučaju da je "špijunski skandal" organizovan u Beogradu, to moglo da označi početak udaljavanja Srbije od Rusije.

List smatra da ruski predsednik Vladimir Putin ima važnije sfere interesa od Balkana i blokiranja NATO i tvrdi da bi se Rusija odrekla Balkana, bez borbe, u korist američkog sponzorstva, ako SAD i EU omoguće Moskvi da legalizuje "aneksiju Krima i jugoistočne Ukrajine".

U "Delu" se zaključuje da je malo verovatno da će Srbija zauvek moći da sledi svoju vojnu neutalnost.

"Njena geostrateška pozicija zahteva da se ona ili pridruži Rusiji ili NATO i da prestane da prihvata beskrajno flertovanje s jednima ili drugima", navodi "Delo"."

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media