UŠLI SMO U ŠKOLU U KOJU JE IŠAO FUNKCIONER SPS! U njoj UČI samo OSMORO ĐAKA, ali smo VIDELI nešto neverovatno
Novica Tončev u osnovnoj školi u njegovom rodnom mestu, Foto: Filip Plavčić

ESPRESO U BOŽICI

UŠLI SMO U ŠKOLU U KOJU JE IŠAO FUNKCIONER SPS! U njoj UČI samo OSMORO ĐAKA, ali smo VIDELI nešto neverovatno

Videli smo zaista neverovatne stvari...

Objavljeno:

U malom mestu mestu Božica, nadomak Surdulice i na obodima Vlasinskog jezera nalazi se Osnovna škola "Sveti Sava" koju danas pohađa samo osmoro đaka!

Uputili smo se u ovu školu koju je nekada pohađao visoki funkcioner SPS Novica Tončev, sa njim smo obišli sve prostorije i zaigrali stoni tenis sa školarcem.

"Nije cilj škole da glave napuni znanjem, već da od dece napravi ljude", citirao je Novica Tončev velikog Junga na samom početku obilaska njegovog rodnog mesta i škole u kojoj je završio prva četiri razreda.

Odmah na ulasku videli smo neke stvari koje u beogradskim i školama po drugim gradovima ne možete videti. Naprimer nema kotlarnica, centralnog grejanja i slično, već se učionice i nastavničke prostorije greju na takozvanu bubnjaru (peć na drva).

U jednoj od učionica zatekli smo pravi sto za stoni tenis, tu se "održavao" čas fizičkog.

Zamislite, nema luksuza, skupocenih monitora, ozvučenja, ali su svi đaci srećni, nasmejani i voljni da svakodnevno stiču nova znanja, dok su sa svojim učiteljima, nastavnicima prvenstveno pravi prijatelji.

Novica Tončev redovno obilazi i pomaže ovu školu, a to smo se uverili na licu mesta. Jer nas je proveo kroz sve prostorije škole, a kao što smo na početku rekli morala je i da se odigra jedna partija stonog tenisa.

foto: Filip Plavčić

Tončev je u prijatnoj atmosferi obavio razgovor i sa direktorkom škole Gordanom Jordanovom.

Ona nam je otkrila da ovu školu trenutno pohađa samo osmoro đaka, a u vreme kada je u nju išao Novica Tončev bilo je čak 300 učenika.

Povoda za razgovor bilo je mnogo, a jedan od njih sigurno su i đačke uniforme sa inicijalima škole koje je Opština Surdulica izradilaza sve pa i za školu u Božici.

foto: Filip Plavčić

Ova škola opstaje u ovom malom, skromnom i poštenom mestu kod Surdulice punih 160 godina i jedna je od najstarijih na teritoriji Opštine.

Nastava se, prema rečima direktorke Jordanove izvodi dvojezično - na srpskom i bugarskom.

- Ovde sam nastavu pohađao i ja na srpskom i bugarskom. Oduvek je tako - kaže nam Tončev.

Kako nam kažu zaposleni u samoj školi, koja je jedan od simbola opstanka ovog mesta lokalna samouprava mnogo je uložila u obrazovanje, a ove reči potvrdila nam je i direktorka Gordana.

1 / 7 Foto: Filip Plavčić

Narodni poslanik i funkcioner SPS Novica Tončev na kraju posete fotografisao se sa đacima i zaposlenima u ovoj ustanovi, a na kraju je i obećao da će se zalagati dalje da i svi đaci planinskih škola i dalje imaju besplatnu užinu, knjige, ekskurzijei da će u novoj mreži škola sve male planinske škole zadržati status "samostalnih" kao i do sada.

Pogledajte šta smo sve zatekli u ovoj maloj školi koja vekovima opstaje u Božici, a u narednim danima ekskluzivno ćemo objaviti snimke imovine funkcionera SPS Novice Tončeva, koji je bez ustručavanja otvorio vrata svoje kuće, firme, kola i pokazao šta zaista ima:

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.