RUSIJA PROTIV JEDNOSTRANOG PREKRAJANJA MAPE BALKANA: Medvedev kaže da su ideje o velikoj Albaniji opasne
Dimitrij Medvedev, Foto: AP/Dmitry Astakhov

jasan stav rusije

RUSIJA PROTIV JEDNOSTRANOG PREKRAJANJA MAPE BALKANA: Medvedev kaže da su ideje o velikoj Albaniji opasne

Medvedev je uoči posete Beogradu rekao da Rusija vidi procese koji se odvijaju i pritiske koji se vrše iz Prištine

Objavljeno:

Predsednik Vlade Rusije, Dmitrij Medvedev, izjavio je da je Rusija protiv jednostranog prekrajanja mape Balkana i ponovio stav Rusije o Kosovu.

Osnov za rešenje tog pitanja je Rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244.

"U više navrata smo na svim terenima, na svim nivoima, govorili o tome da se držimo ranijeg stava. Polazimo od neophodnosti poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije. Polazimo od toga da tokom razmatranja i rešavanja svih pitanja kao osnovu treba uzimati upravo međunarodno pravo, ne jednostrane akte. To je, pre svega, rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244", poručio je u Medvedev komentarišući višegodišnju podršku zvanične Moskve Srbiji u njenoj želji da očuva Kosovo i Metohiju u svom sastavu.

Upitan da li to što su mnoge zapadne zemlje, ignorišuci međunarodno pravo, priznale secesiju KiM može da se završi stvaranjem "velike Albanije", Medvedev je odgovorio da su takve ideje veoma opasne.

"Sve ideje razlicitih novih ujedinjenja, država veoma su opasne. Pošto na kraju provociraju najagresivnije krugove, koji su u najvećoj meri nacionalisticki opredeljeni, da postižu svoje ciljeve pomoću nasilja i oružja, kojeg je, sve u svemu, još dovoljno. Smatram da su to vrlo opasne izjave", istakao je Medvedev.

foto: Printscreen/youtube

Medvedev je uoči posete Beogradu za "Večernje novosti" rekao da Rusija vidi procese koji se odvijaju i pritiske koji se vrše iz Prištine, pogotovo pošto su tamo, kako je rekao, "koliko razume na vlast došli ultranacionalisti zbog čega treba pažljivo pratiti šta se dešava, "pošto je očigledno da Balkan i dalje ostaje nemiran region".

"Ni u kom slučaju ne smemo dopustiti ponavljanje bilo kojih manifestacija nasilja, pokušaja da se jednostrano prekroji mapa Balkana ili bilo koje druge akcije koje mogu da rezultiraju humanitarnom katastrofom", rekao je Medvedev.

Rusija polazi od toga da tokom razmatranja i rešavanja svih pitanja kao osnovu treba uzimati upravo međunarodno pravo, ne jednostrane akte, kazao je Medvedev i dodao da je to pre svega Rezolucija 1244.

Medvedev je kazao i da sa zadovoljstvom dolazi u Beograd povodom obeležavanja 75 godina oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu i istakao da su Srbija i Rusija mnogo stradale od fašizma.

Govoreći o odnosu dve zemlje, on je rekao da su dobri i u sferi ekonomije i politike i dodao da Rusija ceni što je Srbija imala izbalansiran stav u periodu kada su Evropa i SAD uvodili sankcije Rusiji.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.