VUČIĆ SA BRODA GLEDA VOJNU VEŽBU BEGEJ 2019: Izvode se REČNI I SPECIJALNI DESANT
Vojna vežba Begej, Foto: Printscreen/RTV Pink

vojna vežba

VUČIĆ SA BRODA GLEDA VOJNU VEŽBU BEGEJ 2019: Izvode se REČNI I SPECIJALNI DESANT

Združena taktička vežba sa bojevim gađanjem "Begej 2019", održava se na privremenom poligonu "Titel"

Objavljeno: 11:14h

Združena taktička vojna vežba sa bojevim gadjanjem "Begej 2019" počela je danas nešto posle 10 časova na privremenom poligonu "Titel". Na vežbi učestvuje više od 900 pripadnika Vojske Srbije iz Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane i Specijalne brigade.

Vežbu sa vojnog broda "Kozara", posmatraju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

1 / 11 Foto: PRINTSCREEN PINK

Učesnici vežbe izvode rečni i specijalni desant, brodsku vatrenu podršku, uspostavljanje mostnog mesta prelaska, kao i nalete vazduhoplova RV i PVO.

Tema vežbe je prikazati borbenu grupu u napadu sa nasilnim prelaskom reke, a cilj vežbe je da se pokaže obučenost snaga za komandovanje i potčinjenih jedinica borbene grupe u pripremi, organizovanju i ižvođenju borbene operacije.

Vežba se izvodi u nekoliko faza, a kako je navedeno, realizuje se ubacivanje izviđačke grupe u borbeni raspored neprijatelja i specijalni desant u dubinu rasporeda neprijatelja, polaganje rečne minske prepreke i sprečavanje napada neprijateljskih ratnih brodova protivbrodskim dejstvima, vazduhoplov na pripremama napada i vazduhoplovna podrška.

1 / 11 Foto: PRINTASCREEN/TV PINK

Zatim, učesnici prikazuju i artiljerisku pripremu napada, rečni desant, poprečno prevoženje borbene tehnike preko reke i uvođenje u borbu, napad na komandni brod neprijatelja, razminiranje plovnog puta, brodska, protivbrodska i pešadijska dejstva na ciljeve na kopnu i vodi i formiranje pontonskog mosta i prelaz borbene grupe preko mosta.

Rukovodilac vežbe je zamenik komandanta Kopnene vojske brigadni general Vladeta Baltić, a komandant borbene grupe je načelnik štaba prve brigade Kopnene vojske pukovnik Dragan Radaković. Vežbu sa obale prate i građani tog dela Vojvodine.

Pored predsednika Srbije, vežbi prisustvuje i ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Vučić je u subotu u Nikincima najavio da će vežbi prisustvovati i potpredsednik Centralne vojne komisije Kine, general Džang Juosjao.

Bonus video

(Espreso.co.rs/RTS/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.