VAŠINGTON JE POSTAVIO NOVI SRBIJI ZASTRAŠUJUĆI ULTIMATUM! Beograd OVA dva USLOVA mora da ispuni ODMAH
Donald Tramp, Foto: Youtube printscreen

OŠTRE PORUKE!

VAŠINGTON JE POSTAVIO NOVI SRBIJI ZASTRAŠUJUĆI ULTIMATUM! Beograd OVA dva USLOVA mora da ispuni ODMAH

Jasno je sve...

Objavljeno:

Odnose Srbije i SAD, uz kosovski problem i relacije sa Rusijom, već decenijama opterećuju slučajevi ubistva braće Bitići i paljenje ambasade SAD u Beogradu.

Kada je reč o slučaju paljenja ambasade 2008, u četvrtak počinje suđenje petorici policijskih generala, piše Blic.

Policijski generali Mladen Kuribak, Slobodan Vukolić, Stevan Bjelić, Zoran Rašković i Bojan Marković, optuženi su za teško delo protiv opšte sigurnosti kada su 2008, neposredno posle mitinga "Kosovo je Srbija", zapaljene ambasade SAD, Nemačke i Hrvatske.

Iako detalji potvrđene optužnice do sada nisu saopšteni, mediji su tada objavili da iz nje proizlazi da generali, koji su tada bili na čelnim mestima u MUP-u Srbije, nisu postupili po šifrovanoj depeši Direkcije policije i Planu obezbeđenja javnog skupa, koji je sačinila Uprava za grad Beograd 21. februara 2008, piše Blic.

List navodi i da je slučaj Bitići tema gotovo svakog sastanka srpskih i američkih zvaničnika. Prenose i saopštenje ambasade SAD u Beogradu, povodom 20 godina od ubistva braće Bitići, da "vlada SAD ponovo poziva srpsku vladu da reši ovaj slučaj".

"Njihove smrti su nešto što se ne može i neće zaboravti. Postizanje pravde oko braće Bitići ostaje prioritet u našem bilateralnom odnosu sa Srbijom", kaže se u tekstu, prenosi Blic.

Slučaj braće Bitići nalazi se u Tužilaštvu za ratne zločine i, prema zvaničnim podacima, za pomaganje u ubistvu suđeno je pripadnicima Žandarmerije Sretenu Popoviću i Milošu Stojanoviću, ali su oni i pravosnažno oslobođeni odgovornosti 2013. godine.

List podseća da je Skupšdtina Srbije usvojila u februaru ugovor sa SAD o izručenju optuženih koji ima retroaktivno dejstvo.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.