KUMSTVA U SRPSKOJ POLITICI PRATI LOŠA KARMA: Većina ih se raspala, a neka su na ISPITU
Najzapamćeniji krahovi kumstava vezuju se za Vojislava Šešelja, Foto: Vladimir Šporčić/Beta/Milan Obradović

ne mogu da opstanu

KUMSTVA U SRPSKOJ POLITICI PRATI LOŠA KARMA: Većina ih se raspala, a neka su na ISPITU

Najzapamćeniji krahovi kumstava vezuju se za lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja

Objavljeno:
Jovana Korica

Srpska politička scena obiluje kumstvima. Retka su ona koja su uspela da odole različitim političkim razmiricama i stranačkim sukobima, mada ima i takvih.

Najzapamćeniji krahovi kumstava vezuju se za lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, koji svoje kumove nakon političkih razlaza, nije štedeo.

Vojislav Šešelj okumio se sa Vukom Draškovićem, srpskim književnikom, političarem i predsednikom Srpskog pokreta obnove, koji su njih dvojica zajedno i osnovali.

Drašković je krstio Šešeljevog sina Nikolu. Međutim, to kumstvo nije dugo vremena "bilo u miru". Drašković i Šešelj su se posvađali. Šešelj je, onda, osnovao Srpski slobodarski pokret, a zatim Srpski četnički pokret, a na krjau je sa otcepljenim krilom Narodne radikalne stranke na čijem čelu je bio Tomislav Nikolić osnovao Srpsku radikalnu stranku.

Drašković je krstio Šešeljevog sina
Drašković je krstio Šešeljevog sina foto: Vladimir Šporčić/Beta/Milan Obradović

Najbrutalnija uvreda koju je Šešelj uputio na račun svog starog prijatelja i kuma je ona iz 2017. godine, kada je na svom Tviter profilu "osuo paljbu", zbog Draškovićevih izjava o Kosmetu i generalima koji su 1999. branili zemlju od NATO-a.

- Loše mislim o Zoranu Đinđiću. Ali se potpuno s njim slažem što je Vuka Draškovića nazvao kofom go**** - napisao je tada Šešelj, između ostalog.

Iako su pre osam godina bili na korak do pomirenja, kada je Drašković javno zatražio puštanje Šešelja iz Haga, to se ipak nije desilo.

Tomislav Nikolić takođe je u kumskoj vezi s Vojislavom Šešeljem, kum je njegovim unucima.

Nikolić je kum Šešeljevim unucima
Nikolić je kum Šešeljevim unucima foto: Profimedia

Nikolić je kasnije pričao medijima, kako je znao i tada kada je pristao da bude kum Šešeljevim unucima, da se to neće dobro završtiti. Nakon napuštanja SRS-a, Nikolić je rekao kako je Šešelj sve svoje kumove oterao iz stranke.

Šešelj nikad nije oprostio Nikoliću to što je napustio SRS, pa ga je često u javnosti optuživao za izdaju, ali i govorio kako je on čovek koji neprestano "menja stolice".

- Uzleteo je od nule i vraća se na nulu. Više od dve godine govorili smo o karakteru Nikolića, u javnosti iznosili kriminalne afere, od diplome, pa tako dalje. Ovim je pokazao da je spreman da svoju partiju, koju je on sam osnovao, žrtvuje zbog ličnih interesa - samo su neki od komentara koje je Šešelj uputio na račun bivšeg predesdnika Srbije.

Boris Tadić i Dragan Šutanovac kumovi su i nekadašnji politički saborci. Njihovi kumsko-prijateljski odnosi narušeni su onog trenutka kada je Tadić napustio DS. Tadić se usprotivio Šutanovčevoj kandidaturi za predsednika države.

Boris Tadić kumovao je Šutanovcu na venčanju
Boris Tadić kumovao je Šutanovcu na venčanju foto: Marina Lopičić/Vladimir Šporčić

Njih dvojica bili su bliski prijatelji još u vreme kada se Dragan Šutanovac zabavljao sa svojom sadašnjom suprugom Marijom. U to vreme oboje su dobili ponudu za posao za inostranstvo. Marija je želela da ode, no Šutanovac je hteo da ostane u zemlji i bori se protiv Miloševićevog režima. Tadić ga je posavetovao da je zaprosi, jer je iz njegove perspektive to bio jedini način da ostanu zajedno. Posle toga Tadić im je bio kum na venčanju.

Osim Šutanovca, Tadić ima još jednog "kuma iz politike", Balšu Božovića. Dragoslav Zeka Božović, Balšin otac, kum je Borisu Tadiću.

Ono što je interesantno u ovom odnosu jeste to da je Balša Božović prilikom podele među demokrata držao Đilasovu stranu, što kako se tada spekulisalo, Tadić nije baš najbolje prihvatio.

Boris Tadić i Balša Božović, takođe su kumovi
Boris Tadić i Balša Božović, takođe su kumovi foto: Dado Đilas

Jovica Stanišić, bivši načelnik Državne bezbednosti, 2014. godine krstio je Miloša Bajatovića, sina funkcionera SPS-a i generalnog direktora "Srbijagas"-a, Dušana Bajatovića.

Bajatović ovo kumstvo nije krio od medija, ali nikad nije želeo da komentariše ovu svoju odluku.

Stanišić i bajatović kumovi su od 2014.
Stanišić i bajatović kumovi su od 2014. foto: Profimedia/Marina Lopačić

Još jedno "političko kumstvo" dolazi iz SPS-a. Branko Ružić i Dejan Backović dvostruki su kumovi.

Branko Ružić i Dejan Backović dvostruki su kumovi
Branko Ružić i Dejan Backović dvostruki su kumovi foto: Beta/Miloš Miškov/Zorana Jevtić

Osim stranke, kumstvo vezuje i Bojana Pajtića i bivšeg gradonačelnika Novog Sada Igora Pavličića. Pajtić je bio kum Pavličićevoj supruzi na venčanju, a svojevremeno su obojica bila na najvišim funkcijama u Vojvodini.

Pajtić je bio kum Pavličevićevoj ženi na venčanju
Pajtić je bio kum Pavličevićevoj ženi na venčanju foto: Petar Lazović/Printscreen/Youtube/Demokratska stranka

Kumstvo koje je mnogo puta bilo rastureno, pa onda ponovo obnovljeno je ono između Maje Gojković, predsednice skupštine i Igora Mirovića, vojvođanskog premijera.

Maja Gojković krstila je dete Igora Mirovića
Maja Gojković krstila je dete Igora Mirovića foto: Marina Lopičić

Mirović, kao predsednik novosadskog odbora Srpske radikalne stranke, svojevremeno je medijima objavio da je Maja Gojković isključena iz ove političke partije. Posle ove bure, oboje su se kasnije zatekli u SNS-u, gde su i sklopili primirje.

Maja Gojković krstila je dete Igora Mirovića, a da li je njihovo prijateljstvo i dalje jako i da li se druže izvan stranke ostaje nepoznanica.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.