NEMA NIŠTA OD TOGA! Dačić NIKAD LJUĆI ZAGRMEO NA PACOLIJA! Posle ovog pitanja se PREVRNUO!
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, Foto: Stefan Kojić

treba da se poštuju principi

NEMA NIŠTA OD TOGA! Dačić NIKAD LJUĆI ZAGRMEO NA PACOLIJA! Posle ovog pitanja se PREVRNUO!

Dačić je istakao da ga raduje što je EU danas reagovala na odluku Prištine!

Objavljeno:

Odluka Prištine da zabrani ulazak srpskim zvaničnicima na Kosovo i Metohiju nije uvreda Srbiji, to je šamar za EU i za međunarodnu zajednicu, ponovio je danas u Poznanju ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Kako je rekao, Beograd i Priština su potpisali Briselski sporazum, a posete i dogovori o posetama su dogovorene u okviru briselskog procesa, pa ako imamo situaciju u kojoj neko neće da sprovodi ono što je dogovoreno - onda postaje bemislena svaka rasprava.

Dačić je istakao da ga raduje što je EU danas reagovala na odluku Prištine, ali da ne veruje da će to imati bilo kakvog efekta.

On je novinarima u Poznanju, nakon sastanka ministara spoljnih poslova učesnica "Berlinskog procesa“, preneo da je tzv.kosovskog ministra inostranih poslova Bedžeta Pacolija pitao da li je istina ono što su objavili mediji, da je Priština zabranila svim srpskim zvaničnicima da dođu na KiM, na šta je Pacoli, kaže, uzvratio da on to nije izjavio, već njegov pomoćnik.

Dačić je dodao da Beograd ne sumnja da takva odluka postoji.

- Izneo sam da to, takse, kao i to što su objavili da su potpisali sporazum o zajedničkoj diplomatiji da bi pokazali kako su jedna nacija Kosovo i Albanije, na neki način postavlja pitanje svrsishodnosti ovakvih sastanaka, ako nakon toga imamo potpuno drugačiju realnost - rekao je Dačić.

SRBIJA MNOGO OČEKUJE OD PREDSEDAVANJA HRVATSKE EU

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija dosta očekuje od hrvatskog predsedavanja Evropskom unijom u prvoj polovini 2020. godine.

- Srbija se raduje i dosta očekuje od predsedavanja Hrvatske EU. Mi smo ovde svi naši i nama je interes da jedni druge pomažemo. Zato mislim da je važno da predsedavanje Hrvatske bude u skladu sa interesima celog regiona - rekao je Dačić novinarima u Poznanju, gde učestvuje na samitu zemalja Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa.

On je čestitao i hrvatskoj ministarki spoljnih poslova Mariji Pejčinović Burić na izboru za generalnu sekretarku Saveta Evrope, navodeći da je i ta pozicija veoma važno mesto za region.

Dačić je istakao da Srbija smatra da su sve zemlje u regionu prijateljske, da imaju iste probleme i da nijedna ne bi trebalo da se raduje neuspesima druge.

- Mislim da bi za ceo region bilo dobro da počnemo da se smatramo nekim regionom i da jedni druge guramo i podržavamo. Neko će reći da je to nova Jugoslavija, ali ja ne pričam o tome, govorim da imamo zajedničke interese i da bi bilo bolje da o tome javno govorimo, nego da u raznim čekaonicama svi isto mislimo, a niko ne sme da kaže - rekao je Dačić.

Upitan o situaciji u BiH, Dačić je rekao da smatra da treba da se poštuju principi na kojima je BiH zasnovana, kao država ravnopravnih tri naroda i dva entiteta.

- Nije dobro ići u ekstremnu politiku ni na jednu ni na drugu stranu, ni u pravcu razbijanja BiH, ali ni u pravcu unitarizacije, tako da se zanemaruju interesi nekih naroda. Tu ne mislim samo na Srbe, već i na Hrvate i probleme koje hrvatski narod u BiH ima - rekao je Dačić.

Istakao je da Srbiji nije u interesu da bilo gde ima sukoba, već da je potreban mir u regionu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.