VUČIĆ ODGOVORIO VUKADINOVIĆU: Briselski sporazum zaštitio srpski narod na Kosovu
Aleksandar Vučić i Đorđe Vukadinović, Foto: Beta / Miloš Miškov, Printscreen Youtube

SUKOB MIŠLJENJA

VUČIĆ ODGOVORIO VUKADINOVIĆU: Briselski sporazum zaštitio srpski narod na Kosovu

Vučić je optužio Vukadinovića da iznosi neistine sa političkom namerom koja nije naivna i da se upravo zbog takvih stvari i pogoršavao položaj Srba na KiM

Objavljeno:

Briselskim sporazumom smo spasili ono što se moglo spasiti i zaštitili smo srpski narod na KiM, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovoarajući u parlamentu na kritike briselskog sporazuma od strane poslanika Nova Srbija - Pokret za spas Srbije Djorđa Vukadinovića.

Vučić je optužio Vukadinovića da iznosi neistine sa političkom namerom koja nije naivna i da se upravo zbog takvih stvari i pogoršavao položaj Srba na KiM.

"Suština briselskog sporazuma je da smo mi spasavali šta se može spasiti i spasili srpski narod, a da ništa suštinski nismo izgubili. Već da imamo policiju na severu koja treba da zašititi Srbe, sastavljenu od Srba, koju ranije nismo imali. Tačno je da ta policija radi u okviru kosovskog tzv. legalnog sistema, ali ranije nismo imali nikakavu policiju tada već su Rosu i ostali mogli da vršljaju kako hoće", kazao je Vučić.

Naglasio je da je to sušitnska razlika, pošto se sadašnja vlast po pitanju KiM izborila da budemo poštovani od međunarodne zajednice.

"Da sačuvamo ugled Srbije, da ne mogu da nas okrive za bilo šta, a da suštinski ne izgubimo ništa i da ne budemo nemoćni onako kako smo bili apsollutno nemoćni u vaše vreme i u vreme vlasti koju ste podržavali", rekao je predsednik Vukadinoviću.

Sa druge strane, bivša vlast je dovela do toga da je, dodao je Vučić, do polovine 2012. Vlada Srbije prihvatila i pečat sa zvaničnom oznakom carine Kosova, kao i dogovor o upravljanju prelazima i jurisdikciju Kosova, što je sve nasledila sadašnja vlast.

Vučić je optužio Vukadinovića da iznosi neistine u parlamentu sa političkom namerom koja nije naivna i da se upravo zbog tih stvari i pogoršavao položaj Srba na KiM.

Naglasio je da je potpuno netačno da je briselski sporazum izdaja i da do njega nije bilo upada Rosu na severu KiM i izneo podatak da je jedinica Rosu upravo upala na sever 26. jula 2011. godine, za vreme prethodne vlasti.

"Specijalne jedince Rosu upadaju na sever Kosova sa 19 motornih vozila sa nemarom da ostvare punu kontrolu na Jarinju i Brnjaku i tada je poginuo jedan pripadnik te jedinice u selu Zupče kod Zubinog Potoka", naveo je Vučić.

Objasnio je da je aktulna vlast na osnovu briselskog spozuma dobila pravni osnov da Rosu i druge naoružane jedinice ne mogu da idu na sever i da sada imamo pravni osnov na osnovu kojeg možemo da tražimo njihovo uklanjanje.

Vučić je pročitao dokument iz 2011. godine koji je Srbija potpisala upravo posle pomenutog upada Rosu, u kojem se u tački 2 kaže da su se stranke dogovrile za pocetak rada zajedničkog upravljanja prelazima Jarinje, Brnjak, Končulj, Mutivode i Mučibaba.

"Izjavili ste nešto što me je zabolelo, kao i svakog Srbina na KiM, da smo danas mnogo nemoćniji nego pre 2012. godine. Pa jesu li 2004. godine na Kosovu spaili 29 hramova, lomili krstove na crkvama, ubijali na desetine ljudi i progonili na hiljade njih?", zapitao je Vučić Vukadinovića.

Dodao je Vučić da "moćna država" rekagovala tako što je zapaljena džamija u Beogradu i da su predstavnici vlasti tada zaboravili Srbe na KiM.

Kada je reč o poštovanju Ustava iz 2006. godine, Vučić je podsetio država nije reagovala kada je Kosovo proglasilo nezavisnost 2008. godine i da su se tadašnji nosioci vlasti sada setili tog ustava.

"Uštav vam sada služi da ga meni pokazujete 11 godina pošto su oni (Albanci) svoj posao završili", dodao je Vučić.

Na primedbe o tome kako u parlamentu nije dobra atosfera i da nema tolerancije, Vučić je kazao da je Vukadinović mogao da kaže sve što je hteo, kao i da nikada u srpskoj istoriji nije bio slučaj da su opozicioni poslanici sprečavali druge poslanike da uđu u parlament, iako je bilo kroz istoriju slučajeva i da se poslanici posvađaju i pobiju.

"Da li je ta tolerancija da okružite Predsedništvo i kažete da ne date meni kao predsedniku da izađe iz zgrade. Ko ste vi da čupate znakove u ovoj zemlji, da razarate imovinu ove zemlje, ko vam je dao to pravo?", zapitao je Vučić.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.