SKANDALOZNA ODLUKA SULEJMANA UGLJANINA: Tutin dobija ulice ALBANSKIH ZLOČINACA
Skandalozna odluka Ugljaninove str anke, Foto: Beta / Miloš Miškov

odlukA o utvrđivanju naziva

SKANDALOZNA ODLUKA SULEJMANA UGLJANINA: Tutin dobija ulice ALBANSKIH ZLOČINACA

U ukupno 799 naziva ulica najviše puta se mogu videti nazivi dati po biljnoj kulturi poput koprive, zove, hibiskusa, kopriva, tepe, nane, gloga i jablana

Objavljeno: 09:30h

Bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejmana Ugljanina juče je na sednici Skupštine opštine Tutin, u kojoj ima većinu, donela odluku o utvrđivanju naziva i promena naziva ulica u toj opštini, među kojima su sporni nazivi po Aćifu efendiji i Ademu Demaćiju.

Takva odluka je doneta uprkos protivljenju koalicionog partnera SDP, čiji je osnivač potpredsednik Valde Srbije Rasim Ljajić, a protiv usvajanja predloga bili su i odbornici Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića.

Tako su se među novim nazivima ulica našle kontraverzne ličnosti poput Aćifa Hadžiahmetovića, poznatijeg kao Aćif efendije, i jednog od najpoznatijih ideoloških vođa kosovskih Albanaca Adema Damaćija, ali i materijali koji se koriste u građevini poput gipsa i kreča, javlja lokalni portal Indeksonlajn.

Posle invazije Sila osovina na Jugoslaviju za vreme Aprilskog rata 1941. godine, Aćifa Hadžiahmetovića je za gradonačelnika Novog Pazara imenovao nemački okupator na teritoriji vojne uprave u Srbiji.

Bio je član centralnog odbora Druge prizrenske lige, a krajem rata partizani su ga streljali zbog saradnje sa okupatorom i za masovne ratne zločine nad Srbima i ubistva Albanaca i muslimana koji su bili protiv njegove vlasti.

Među novim nazivima ulica su i imena i prvog predsednika samoproglašenog Kosova Ibrahima Rugove i pojedini članovi sjeničke konferencije, na kojoj je 1917. godine doneta odluka o vraćanju Sandžaka Bosni.

U ukupno 799 naziva ulica najviše puta se mogu videti nazivi dati po biljnoj kulturi poput koprive, zove, hibiskusa, kopriva, tepe, nane, gloga i jablana.

Jučerašnja sednica lokalnog parlamenta Tutina bila je 21. po redu, a pred odbornicima su bile 22 tačke dnevnog reda. Na sednici je usvojena i odluku o organizaciji i funkcionisanju jedinica civilne zaštite na području ove opštine.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.