SRBIJA MORA DA SE ODREKNE RUSIJE AKO ŽELI DA UĐE U EU! Američki analitičar OTKRIO je najstrašniju UCENU Beogradu
Vladimir Putin i Aleksandar Vučić, Foto: Filip Plavčić

OČEKIVANO ILI NE

SRBIJA MORA DA SE ODREKNE RUSIJE AKO ŽELI DA UĐE U EU! Američki analitičar OTKRIO je najstrašniju UCENU Beogradu

Otkrio je sve...

Objavljeno:

Predavač na Institutu za međunarodnu politiku Univerziteta Džons Hopkins Edvard Džozef upozorava da "čvrste veze" s Rusijom nisu u interesu Srbije.

Prema njegovim rečima, potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovinskoj zoni sa Evroazijskom ekonomskom unijom i potencijalno članstvo Srbije u toj organizaciji koju predvodi Rusija bio bi put bez izlaza za Srbiju. On ističe da ga takva ruska inicijativa prema Srbiji ne iznenađuje i dodaje da će u budućnosti biti sličnih poteza.

Takođe je istakao da se nada da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić svestan koliku bi štetu članstvo u EAEU bilo štetno po Srbiju koja je u odmaklom pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom.

Džozef je potvrdno odgovorio na pitanje da li bi to od Srbije napravilo ruski satelit u Evropi, dodajući da je to rizik koji i zagovarači, poput lidera Dveri Boška Obradovića, moraju da razumeju.

"Ako bi se Srbija okrenula tom izboru, deca će joj biti siromašna. Još nešto moram da naglasim o Rusiji - u regionu u kojem se nalazi pretrpela je mnoštvo poteškoća. Terminologijom koju bi koristila Moskva - izgubila je tri države koje naseljava većinsko pravoslavno stanovništvo. Crna Gora je postala članica NATO. Severna Makedonija će uskoro postati članica, dok je Grčka znatno ojačala svoje veze sa Zapadom. U sve tri države videli smo posvećenost njihovih lidera da se odupru ruskom mešanju", rekao je Džozef, dodajući da je siguran da je predsednik Vučić svestan toga i da to otvara prostor da Vučić uradi ono što je najbolje za Srbiju.

Prema njegovim rečima, Rusija je prepreka, pogotovo kada se radi o Kosovu.

"Čak i ne u tolikoj meri zbog odnosa koje održava sa Srbijom, već kao članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, imajući u vidu da Kosovo teži da posane članica UN. Rusija u tom delu igra ulogu protiv koje nijedna država ne može da učini ništa. To stvara potrebu da se potraže druge mogućnosti, u smislu hoće li se Rusija protiviti članstvu Kosova u UN, ako se Beograd saglasi sa stolicom za Kosovo u tom telu. To jeste neuobičajen scenario, ali stav Rusije neizostavno mora biti uzet u obzir", rekao je Džozef za "Glas Amerike".

On ističe da to ipak nije najveća prepreka sporazumu Beograda i Prištine, već da se tu radi o potrebi vizije i hrabrosti u političkom smislu lidera.

"Skoplje i Atina postigli su dogovor slične političke osetljivosti, koji se ticao nacionalnog dostojanstva, a kada je o Makedoniji reč, doslovce i nacionalnog identiteta, što, uzgred, nije slučaj u Srbiji. Srpski identitet nije utkan u Kosovo, već srpska istorija", rekao je Džozef, ističući da je primer Grčke i Severne Makedonije model za Beograd i Prištinu na kome bi šefica diplomatije EU trebalo da insistira, mesto da razmatra opasne ideje o razmeni teritorija.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.