OVO JE BILA TAJNA VEZA IZMEĐU MIRE I TITA ZA KOJU NIKO NIJE ZNAO: Ona je mnogo uticala na pokojnu Slobinu udovicu!
Mira Marković i Tito, Foto: Espreso.co.rs / Profimedia

ovo niste znali

OVO JE BILA TAJNA VEZA IZMEĐU MIRE I TITA ZA KOJU NIKO NIJE ZNAO: Ona je mnogo uticala na pokojnu Slobinu udovicu!

Priča neverovatna od početka

Objavljeno:

Život i misteriozna smrt Davorjanke Paunović, koju je Josip Broz obožavao, veoma su uticali na suprugu Slobodana Miloševića, inače Davorjankinu sestričinu.

Tačno 71 godina navršila se od misteriozne smrti Davorjanke Paunović Zdenke, učesnice NOB, lične sekretarice Josipa Broza Tita i, kako mnogi smatraju, njegove najveće ljubavi.

Davorjanka je Tita upoznala neposredno pre izbijanja Drugog svetskog rata i njihova, kako su svedočili savremenici, strasna ljubav trajala je sve do njene smrti, u maju 1946. godine. Iako je Davorjanka zvanično umrla od tuberkuloze, spekulisalo se da joj je glave došla njena romansa sa Titom, kome su čelnici tajnih službi, navodno, za suprugu namenili zapravo Jovanku Broz.

Davorjanka je, zanimljivo, bila tetka Mirjane Marković, supruge Slobodana Miloševića, a njihove sudbine su bile čudno isprepletane. Majka Mirjane Marković Vera Miletić i Davorjanka Paunović bile su rođake. Pored rodbinskih veza, njih je povezivalo i to što su obe kao vrlo mlade postale komunistkinje, i to veoma istaknute.

Mirina majka Vera i Davorjanka su kao vrlo mlade upoznale Tita. Obe su radile kao kuriri partije. Zajedno su išle za Beograd i Zagreb. Takođe, obe su bile veoma lepe. Neki su pričali i da su obe bile Titove ljubavnice.

Mirina majka Vera Miletić uhapšena je, a nakon strašne torture u Banjičkom logoru streljana je 7. septembra 1944. u Jajincima. Komunisti su je kasnije optuživali da je tokom mučenja „izdala partiju i narod“.

Miru su obeležile sudbine tetke Davorjanke, a naročito majke, kako mnogi misle, za ceo život. Godine 1997. sudbina se ponovo poigrala i povezala ove žene. Te godine Milošević je izabran za predsednika SRJ, a Mira se sa njim uselila u Titovu rezidenciju u Užičkoj 15, gde je Davorjanka s Brozom živela neko vreme. Sloba i Mira su često koristili i Beli dvor, ispred kojeg je po Titovom zahtevu sahranjena Davorjanka.

(Espreso.co.rs / Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.