MIRJANA MARKOVIĆ JE NA ROĐENJU DOBILA POTPUNO DRUGO IME! Isplivali podaci o PRAVOM IMENU žene Slobe Miloševića
Foto: Profimedia

PROCURELA ISTINA

MIRJANA MARKOVIĆ JE NA ROĐENJU DOBILA POTPUNO DRUGO IME! Isplivali podaci o PRAVOM IMENU žene Slobe Miloševića

Da li ste znali njeno prvo ime?

Objavljeno:

Mirjana Mira Marković, predsednica JUL-a i supruga nekadašnjeg predsednika SRJ i Srbije Slobodana Miloševića preminula je juče popodne u Sočiju.

Mira je od početka svog života, od samog rođenja, bila vođena tragičnom sudbinom svoje majke koja je za nju bila bolni pokretač mnogih njenih raspoloženja, depresije, sklonosti za veliku ulogu.

Mirina majka Vera Miletić, 24-godišnja partizanka, studentkinja francuskog i književnosti, 10. jula 1942, rodila je ćerku koja je kasnije dobila ime po njenom partijskom pseudonimu, Mira.

Rodila ju je u šumi i odmah dala Mirjanu seljacima na čuvanje jer su partizani bili pod opsadom, boreći se protiv Nemaca i Italijana, i srpskih i hrvatskih nacista. Kad je Mirjana imala osam meseci, Gestapo joj je uhapsio majku, koja je kasnije ubijena pod okolnostima koje su do danas ostale misteriozne.

Malu Miru su seljaci krili tokom celog rata, a čak su je i u njenim prvim godinama zvali drugim imenom - "Baca".

Prema komunističkom predanju, međutim, Miletić je bila prezrena kao izdajnik jer se govorilo da je tokom ispitivanja i mučenja odala imena svojih drugova.

Bez obzira na to, Mirjana smatra da joj je majka bila herojski idealista koja se borila za svoja uverenja do samog kraja. Tragična smrt Vere Miletić i nejasnoća koja je okružuje izgleda da su samo uverili Mirjanu u njenu ljubav prema komunizmu.

"Negativna lična iskustva nisu dovoljan razlog da se celina ideologije dovede u pitanje", rekla je 1990. godine u jednom intervjuu kasnije objavljenom u njenoj knjizi "Odgovor".

Dala je sebi ratno ime svoje majke Mira i pošto je videla sliku majke sa ružom u kosi, počela je i ona da je nosi dok taj cvet nije postao meta izrugivanja u Srbiji devedesetih.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.