ANGELA MERKEL NA VASKRS REŠAVA SUDBINU KOSOVA! Pred Vučića i Albance IZNEĆE ove jake ZAHTEVE
Angela Merkel i Aleksandar Vučić, Foto: Marina Lopičić, Profimedia

OTKRIVAMO!

ANGELA MERKEL NA VASKRS REŠAVA SUDBINU KOSOVA! Pred Vučića i Albance IZNEĆE ove jake ZAHTEVE

Šta će se dešavati u Berlinu?

Objavljeno:
Darko Zlojutro

Na prvi dan pravoslavnog Vaskrsa i u Berlinu rešavaće se sudbina dijaloga Beograda i Prištine, a samim tim i Kosova i Metohije. Glavnu reč vodiće niko drugi nego kancelarka Nemačke Angela Merkel koja je spremila niz uslova koje Srbija i Albanci iz prištine moraju da što pre ispune!

Kako Espreso saznaje 29. aprila u Berlinu na okupljanju zapadnobalkanskih lidera Angela Merkel imaće Važne poruke za predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali i za Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja.

- Očekuje se da Merkelova jasno stavi do znanja šta je to što Priština mora da uradi, ali isto tako i Beograd kako bi se dijalog što pre nastavio, ali i rešilo pitanje Kosova - otkriva naš izvor.

Prema njegovim rečima očekuje se da kancelarka Nemačke zatraži od Ramuša Haradinaja momentalno ukidanje taksi, dok će pred Vučića i Brnabićevu izaći sa zahtevom za dobru volju Beograda za postizanje kompromisa, ali i da zaborave na razgraničenje.

- Biće to zaista teški razgovori. Očekuje se da ovaj skup pokrene čitavu stvar sa mrtve tačke - kaže naš izvor iz Vlade Srbije.

Kako nam on tvrdi pred Srbiju biće i jasno iznet stav da Vlada Srbije mora da uskladi svoju spoljnu politiku sa EU i to što pre.

Da je to tako indirektno je potvrdio i predstavnik Nemačke u Komitetu za proširenje EU Aksel Kile koji je izjavio da je Srbija prošle godine uskladila sa samo 28 od 54 spoljnopolitičke deklaracije Evropske unije.

foto: EPA

- Mi u EU to smatramo nesretnim rezultatom i nadamo se da će Srbija ubuduće imati veći procenat usklađenosti s deklaracijama EU - rekao je Kile na konferenciji "Zajednička spoljna i bezbednosna politika i evropski izbori 2019" u Beogradu.

Podsetivši da zemlje kandidati treba progresivno da usklađuju svoju spoljnu i bezbednosnu politiku s politikom EU, on je dodao da je stopa usklađenosti pala u odnosu na 2016. godinu, kada je iznosila skoro 67 odsto.

Prema njegovim rečima, Srbija treba da napravi analizu svojih bezbednosnih politika što pre, a koja treba da bude usklađena sa osnovnim principima spoljne, bezbednosne i odbrambene politike EU.

Podsetimo nemački ambasador u Srbiji Tomas Šib izjavio je da je ideja okupljanja zapadnobalkanskih lidera 29. aprila u Berlinu da se "pripremi teren" za dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa.

- Činjenica je da odnosi nisu dobri i da je dijalog obustavljen, da ne postoji komunikacija. To treba prevazići. Treba ga obnoviti i pokrenuti. Takse treba ukinuti i povući i samim tim obezbediti nastavak dijaloga - rekao je Šib.

Nemački diplomata je istakao da su takse "za žaljenje" i da je nesporno nastojanje da se ubede prištinske vlasti da ih povuku.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.