ALBANCI MUČKI OTIMAJU SEVER I TERAJU SRBE S KOSOVA! Otkrivamo šta se krije iza ODLUKE Tačija i Ramuša o izborima
Glasanje na severu Kosova, Foto: Profimedia

PAKLEN PLAN

ALBANCI MUČKI OTIMAJU SEVER I TERAJU SRBE S KOSOVA! Otkrivamo šta se krije iza ODLUKE Tačija i Ramuša o izborima

Šta se zapravo krije iza odluke o raspisivanju vanrednih izbora u četiri opštine na Severu Kosova

Objavljeno:
Darko Zlojutro

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da je predsednik takozvane Republike Kosovo Hašim Tači doneo odluku o raspisivanju vanrednih izbora za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova i Metohije, a da je to znak za uzbunu Srbi vide u činjenici da je tu odluku doneo u sadejstvu sa premijerom Ramušom Haradinajem.

Kada god se udruže Haradinaj i Tači tu nešto neće biti dobro za Srbe, vlada mišljenje među srpskim stanovništvom na Kosovu, te ne čudi da su odluku o raspisivanju vanrednih izbora shvatili kao želju Prištine da ih eliminiše iz političkog života.

Bilo kako bilo, izbori su zakazani za 19. maj, a Srpska lista i Srbija će svoj stav izneti tek nakon sastanka koje predsednik Srbije Aleksandar Vučić bude imao u Berlinu sa Angelom Merkel i nakon njegovih konsultacija sa Vladimirom Putinom.

Nakon susreta sa Srbima sa Kosova u Beogradu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je saslušao njihove stavove i da je njegova poruka da ne dozvole Albancima da sa 0,1 ili jedan odsto podrške gradjana izaberu predstavnike i Srbima.

"A druga poruka je da sam ih zamolio da zbog sastanka u Berlinu koji će biti održani 29. i 30. aprila... sačekaju završetak tih razgovora. Kao i da se vidim sa kineskim predsednikom 25. aprila i posle toga obavim dug razgovor sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a posle toga ću da našem narodu na Kosovu i Metohiji predočim plan mera Srbije", rekao je on.

foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

Vučić je rekao danas da bi lično više voleo da predstavnici Srpske liste učestvuju na izborima za četiri lokalne samouprave na severu Kosova, da pobede, pa ako hoće, kaže, nek ponovo podnose ostavke.

- Lično bih više voleo da učestvuju, ali im nisam na takav način to rekao. Pa, nek opet raspisuju izbore, i tako doveka, da se vidi da Srbija ima mnogo veću podršku kod svog naroda, nego što ih imaju albanski miljenici i ''Jedan od pet miliona'' i ostali kojih se skupi između sedam i 47 sa sve članovima pojedinih ambasada - preneo je Vučić na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

Kako saznaje naš portal, Albanci u Prištini žele da Srbi bojkotuju izbore kako bi sa nekolicinom Srba formirali vlast u četiri opštine na Severu, čime bi dalje bila zaustavljena svaka borba, pa čak i pokušaj za bolji položaj srpskog stanovništva na Kosovu.

Albanci bi sa ovim preuzeli kontrolu na severu i mogli bi onda da upadnu snage ROSU kad god to požele.

"Raspisivanje vanrednih izbora za gradonačelnike u četiri opštine na severu Kosova i Metohije još jedna je provokacija Prištine iz koje će Srbi kao i do sada izaći jači i složniji", izjavio je potpredsednik Srpske liste Igor Simić.

foto: Printscreen

„Srpska lista nije klasična politička organizacija, već predstavlja stožer opstanka i borbe za srpski nacionalni interes na Kosovu i Metohiji. Srpska lista je uvek, i kada smo odlučili da idemo na izbore i kada su gradonačelnici podnosili ostavke, pa i sada, bila u konsultacijama s Vladom Srbije i našim predsednikom Aleksandrom Vučićem“, rekao je Simić.

On ističe da predstavnici Albanaca u Prištini već duže vreme ne razgovaraju s predstavnicima Srpske liste, a razlog je, kako kaže, činjenica da je Srpska lista dobila podršku 90 odsto Srba.

Zamenu za 90 odsto podrške Srba SL Simić kaže da je Priština našla u „privatnim Srbima“ koji zastupaju pre svega lične, a ne nacionalne interese.

Simić objašnjava da ne postoji nikakva situacija u kojoj se niko ne stara o Srbima na KiM, uprkos činjenici da su predstavnici Srpske liste krajem novembra podneli ostavke u opštinama u kojima su raspisani vanredni izbori, kao vid političkog protesta protiv taksi koje je uvela Priština na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

„Stvari su funkcionisale tako što ovde imamo institucije Srbije za koje se borimo i koje negujemo i koje normalno pružaju usluge građanima koji žive na severu KiM. S tim u vezi, nema nikakve zabrinutosti da postoji bilo kakav vakuum ili bilo kakva situacija u kojoj se niko ne stara o građanima. Pre svega zato što nam je nacionalni interes i interes tih građana na prvom mestu“, rekao je Simić, dodajući da Srpska lista ima razne ideje o izborima, ali da će one biti poznate tek nakon konsultacija sa predsednikom Vučićem.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.