KO JE SVE OD FUNKCIONERA DS GLASAO DA DRAŽU IZJEDNAČE S PARTIZANIMA? Danas su antičetnici, a ne tako davno...
Za rehabilitaciju Ravnogorskog pokreta glasale su mnoge demokrate, Foto: AP, Nebojša Mandić, Marina Lopičić, Dado Đilas, Ilustracija/Espreso.co.rs

SPORNA REHABILITACIJA

KO JE SVE OD FUNKCIONERA DS GLASAO DA DRAŽU IZJEDNAČE S PARTIZANIMA? Danas su antičetnici, a ne tako davno...

I dalje ih bije loš glas zbog ove odluke

Objavljeno:
Darko Zlojutro

Petokraka na čelu Demokratske stranke? Ovo je stav mnogih ljudi na društvenoj mreži Tviter, gde se ponovo povela rasprava o rehabilitovanju Ravnogorskog pokreta i učešću DS u tom činu.

"Reč je o 2004. godini, kada su u Skupštini izjednačeni borci Ravnogorskog pokreta i partizani. 37 poslanika DS-a je glasalo za. Da vidimo šta danas pišu? Kad je DS postao SPS, simbiozom 2008.?", napisao je jedan tviteraš.

Tragom ove informacije došli smo do spiska poslanika demokrata koji su te 2004. godine bili poslanici.

Među njima su aktuelni ministar Goran Knežević, Bojan Pajtić, Dragan Šutanovac, Aleksandar Vlahović, Gordana Čomić i mnogi drugi.

Podsetimo, Skupština Srbije je dan pred 22. decembar 2004. godine, nekadašnji Dan armije, usvojila Izmene zakona o pravima boraca, vojnih invalida i članova njihovih porodica, kojim se izjednačavaju prava pripadnika četničkog i partizanskog pokreta, te ustanovljava "Ravnogorska spomenica 1941.", poput "Partizanske spomenice".

Za predlog Srpskog pokreta obnove glasalo je 176 poslanika, a protiv su bila 24 poslanika. Uzdržana su bila četiri, a nije glasalo devet poslanika.

Zakon je usvojen po hitnom postupku, uz obrazloženje da je utemeljen na istorijskoj istini i da je neophodno izjednačiti prava svih koji su se borili protiv okupatora, fašista i nacista.

Usvajanjem amandmana DSS-a obezbeđuje se primena zakona, tako što će vlada propisom urediti način na koji će ravnogorci moći da steknu status borca i nosioca Ravnogorske spomenice. Protiv izjednjačavanja partizana i četnika glasali su samo poslanici Socijalističke partije Srbije i Socijaldemokratske partije.

Tadašnji šef poslaničke grupe SPS u Skupštini Srbije Ivica Dačić bio je nezadovoljan zbog usvajanja Zakona o izjednačavanju prava četničkog i partizanskog pokreta.

"Nezadovoljni smo zbog usvajanja ovog zakona, jer se njime praktično brišu razlike između onih koji su se borili za slobodu svog naroda i onih koji su sarađivali sa okupatorom", kazao je Dačić novinarima u skupštini. SPS i poslanici Socijaldemokratske partije, koji su glasali protiv usvajanja tog zakona, jedine su partije levice u Srbiji, rekao je tada Dačić.

foto: Wikipedia

SPISAK POSLANIKA DS:

Bretić Anita Bogdanović Nenad Vlahović Aleksandar Vuksanović Dragan Vučković Slobodan Điđić Miodrag Đurišić Marko Živković Dragoljub Janković Dobrica Jevtić Miloš Jovanović Vladimir Knežević Goran Knežević Gašo Lakićević Stojačić Snežana Marković Milan Marković Milovan Martić Miroslav Milošević Milena Mićović Zoran Mihajlović Slobodan Pajović Slobodan Pajtić Bojan Petković Čedomir Petrović Dušan Radosavljević Aleksandar Ristić Boško Ruždić Trifunović Leila Stanimirović Milan Hiber Dragor Čomić Gordana Šutanovac Dragan

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.