ČANAK O PROTESTIMA: Vlast se menja na izborima, ne na demonstracijama!
Nenad Čanak, Foto: Fonet

intervju lidera lsv

ČANAK O PROTESTIMA: Vlast se menja na izborima, ne na demonstracijama!

Kako je naveo, jedine uspešne demonstracije u Srbiji bile su posle izbora 1996. i 2000. godine

Objavljeno:

Mimo izbora demonstracije ne mogu dovesti do promene vlasti, niti takvo razmišljanje ima podršku demokratskih zemalja, kaže lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak i ističe da je 30-godišnja istorija pokazuje da demonstracije imaju smisla posle izbora.

- A posle izbora, kontradikcije se rešavaju u institucijama. Pritom, sasvim sigurno, te institucije neće biti zaštićene njihovim sadašnjim napuštanjem- rekao je Čanak u intervjuu podgoričkoj Pobjedi.

Kako je naveo, jedine uspešne demonstracije u Srbiji bile su posle izbora 1996. i 2000. godine, u oba slučaja, kaže, kao zaštita rezultata predsedničkih izbora.

Govoreći o sadašnjim odnosima Srbije i Crne Gore i njihovih predsednika, Aleksandra Vučića i Mila Đukanovića, Ccanak je ocenio da su odnosi korektni, ali da bi sasvim sigurno mogli i morali biti mnogo bolji.

Smatra i da bi za Srbiju bilo dragoceno da koristi crnogorska iskustva na evropskom putu.

- Na tom putu, Crna Gora je dalje odmakla od Srbije. Politička iskustva predsednika Crne Gore Mila Đukanovića spadaju u najdragocenija politička iskustva živoga političara na tlu Evrope - tvrdi Čanak.

Na pitanje šta najviše koči regionalne odnose u kontekstu incidenta u Splitu sa vaterpolistima Srbije u Splitu, lider LSV je napad na sportiste nazvao sramotnim i primitivnim aktom divljaštva i naglasio da se slični incidenti naizmenično dešavaju kao posledica decenijama negovane ksenofobije, pa čak i rasizma.

- Evo, recimo, pre nekoliko dana u Kruševcu su, na primer, napadnuti tamnoputi fudbaleri iz afričkih zemalja. Ukratko, imam utisak da sve to vodi samo tome da se građani iz jedne i druge zemlje sve više iseljavaju, a zatim dobro slažu u Nemačkoj - naveo je Čanak.

Nenad Čanak
Nenad Čanak foto: Fonet

On je primetio da se, kad se spomene položaj Srba van Srbije, obavezno misli na region i promišlja ''u koordinatama političkog argumenta iza kojeg sledi politička kampanja''.

- Hoću da kažem to da se generalizujući položaj Srba van Srbije, tim ljudima pravi medveđa usluga. S druge strane, pokušaj promene izbornog zakona u Hrvatskoj i situacija u kojoj se našao Milorad Pupovac zaslužuje jasnu kritiku iz Evrope i uopšte civilizovanog sveta- naglasio je Čanak.

Na konstataciju novinara da nijedan lider EU, koji je posetio Srbiju, nije dočekan kao nedavno predsednik Rusije i pitanje šta je Srbija htela da pokaže tim dočekom i kako vidi ulogu Srpske pravoslavne crkve u tome, Čanak je kazao da je velelepan doček Putina bio u jednoj meri i cena koju je ''vlast u Srbiji morala da plati za potrebe sopstvene podrške od strane rusofilnog dela srpske javnosti".

Čanak smatra i da SPC koristi svoju istorijsku priliku da se, kako kaže, što više okoristi o određeni tip vakuuma koji postoji u definisanju njenog mesta i ingerencija.

- Ona igra ničim objašnjivu ulogu i političkog i spoljnopolitičkog i edukativnog i kakvog sve još faktora u Srbiji. Ruska pravoslavna crkva je još u komunističko vreme bila najpouzdaniji operativac KGB, pa me uopšte ne čudi odnos i pažnja Putina koji je ponikao iz KGB - koju pokazuje i prema SPC -rekao je Čanak u ntervjuu podgoričkoj Pobjedio koji je preneo LSV.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.