PUTIN JE OD VUČIĆA TRAŽIO SAMO JEDNU STVAR! Ovo predsednik RUSIJE želi da vidi u Hramu Svetog Save
Foto: stefan kojic, epa michael klimentyev

ZNA ŠTA ŽELI

PUTIN JE OD VUČIĆA TRAŽIO SAMO JEDNU STVAR! Ovo predsednik RUSIJE želi da vidi u Hramu Svetog Save

Predsednik Rusije posebno je vezan za ovu srpsku svetkovinu

Objavljeno: 11:16h

Hram Svetog Save spremno dočekuje predsednika Rusije Vladimira Putina koji će sutra sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem obići hram na Vračaru, a dvojica predsednika simbolično će učestvovati u postavljanju jednog od mozaika.

Kako je rekao koordinator radova u Hramu Svetog Save Nikola Obradović sve je spremno za dolazak visokih zvaničnika koji će, kako je predviđeno, obići kriptu i naos hrama.

"Uveriće se kako teku radovi na ugradnji mozaika i simbolično će učestvovati u samom lepljenju dela mozaika," rekao je Obradović.

On navodi da su u u hramu u toku građevinski radovi i da se trenutno malterišu i pripremaju površine za postavljanje mozaika, a istovremeno se radi i na postavljanju mozaika u oltarskom delu hrama koji je delo ruskih umetnika.

Obradović podseća da je uz pomoć ruske kompanije ''Gaspromnjeft'' do sada finansirana izrada cele kupole u mozaiku, najveće kupole u pravoslavnim hramovima koja je urađena u mozaiku, površine čak 1.250 kvadrata.

Dodaje da je celokupna ikonografija Hrama Svetog Save urađena pod rukovodstvom ruskog mozaičara akademika Nikolaja Muhina.

"Osim kupole, ruski imetnici rade i oltarski deo u istoj tehnici i tehnologiji izrade mozaika. Uskoro će početi i radovi na postavljanju mozaika na površinama između polulukova i glavnih nosećih stubova", kaže Obradović.

U velike radove koji predstoje u hramu na Vračaru on ubraja i izradu monumentalnog ikonostasa, visokog više od 6,5 metara i širokog više od 21 metra.

"Biće urađen u kamenu i predstavljaće monumentalno zdanje u samom hramu. To je jedan od velikih poslova, a drugi veliki posao koji je pred nama je izrada kamenih podova veoma složene strukture i koji se rade po svim kanonima pravoslavne arhitekture.

Na pitanje da li se očekuje dalja podrška Rusije u radovima na hramu, kaže: "Iskreno se nadamo bratskoj pomoći bratske Rusije. Inače, kompanija Gaspromnjeft je pomogla ugradnji mozaika na kupoli sa četiri milion evra", podseća Obradović koji očekuje da će većina radova biti završena do kraja decembra ove godine.

''Možda će ostati nešto oko radova na postavci mozaika ili ikonopisima, ali većina poslova trebalo bi da bude završena do kraja godine", kaže Obradović.

Glavni inženjer za montažu mozaika u Hramu Svetog Save Jevgenij Čelišev nada se da će se predsednicima Putinu i Vučiću dopasti izvedeni radovi u hramu i ističe da je za ruske umetnike velika čast što učestvuju u njegovoj dogradnji.

foto: Fonet

"Od inicijative za Izgradnju jprošlo je više od 100 godina i mi smo tu da ga završimo", kaže Čelišev i Dodaje da u Hramu Svetog Save trenutno radi 22 umetnika iz Rusije.

"Radovi na postavljanju mozaika počeli su 2016.godine kada je urađen mozaik na glavnj kupoli površine više od 1240 kvadratnih metara i prečnika 30 metara što predstavlja najveću na svetu urađenu kupolu" ističe Ccelišev.

Za izradu tog mozaika upotrebljeno je, kaže, više od 40 tona stakla u boji zapečenog sa zlatom i srebrom.

Predsednici Putin i Vučic imaće priliku da vide i upravo završeni mozaik Bogorodicevisok više od osam metara koji će biti postavljena ispod kompozicije "Isusa Spasitelja".

"U pitanju je izvanredna kompozicija sa arhitektonske i umetničke tačke gledišta. To je veoma teška krivolinijska površina koju smo uspeli da savladamo", naveo je Čelišev.

1 / 7 Foto: Nebojša Mandić

Inače, osim Rusije koja pomaže postavljanje mozaika, završetak radova na Hramu Svetog Save finansira i Vlada Srbije koja je izdvojila 10 miliona evra za završetak radova u hramu.

Kako je za RTS rekao starešina Hrama Svetog Save, vladika Stefan, taj novac je predviđen za sve radove osim mozaika - postavljanje podovia, grejanje, ikonostase, unutrašnje ukrašavanje...

''Mozaik je vrlo skup i koštaće preko 30 miliona evra, ruska strana isfinansirala je prvu etapu, ''Gaspromnjeft'' je konkretno finansirao kupolu, sada se očekuje da će ruska strana pomoći i za drugu etapu, a Vlada Srbije je spremna da izfinasira ostatak mozaika'', rekao je vladika Stefan.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.