ALEKSANDAR OLENIK KANDIDAT JE DA ZAMENI SAŠU JANKOVIĆA: PSG može sa Savezom za Srbiju, ali nećemo im se pripojiti
Olenik je dao intervju za Espreso, Foto: Printscreen

espreso intervju NEDELJE

ALEKSANDAR OLENIK KANDIDAT JE DA ZAMENI SAŠU JANKOVIĆA: PSG može sa Savezom za Srbiju, ali nećemo im se pripojiti

Olenik je otkrio i šta misli o navodnoj kandidaturi glumca Sergeja Trifunovića

Objavljeno:
Milka Radović

Član Izvršnog odbora Pokreta slobodnih građana (PSG) Aleksandar Olenik, za sada je jedini kandidat za predsednika tog pokreta.

Olenik je u intervjuu za Espreso.co.rs ispričao kako je došao na ideju da se kandiduje za ovo mesto, šta misli o navodnoj kandidaturi glumca Sergeja Trifunovića, da li postoji mogućnost da se PSG pridruži Savezu za Srbiju, šta će drugačije raditi od bivšeg predsednika Saše Jankovića, zašto je pravi kandidat za ovu funkciju, ali i kako će povratiti poverenje građana koje je ovaj Pokret u poslednjih godinu dana izgubio.

Za sada ste jedini kandidat za mesto predsednika Pokreta slobodnih građana. Kako ste došli na ideju da se kandidujete?

- Našem društvu i državi je mesto na Zapadu, što znači da izborni uslovi moraju biti pošteni, da se vlast menja na slobodnim izborima, da se u centru državne politke nalazi građanin i da je država tu da služi i štiti građanina, a ne neke izmišljene intrese. Da bi Srbija postala uređena evropska zemlja, potrebno je uložiti monogo truda, rada, ali i žrtvovati se. Spreman sam da radim i da se posvetim dugoročnom cilju uređenja Srbije i našeg društva, kao modernog i evropskog, što podrazumeva slobodu govora i medija, otpor daljoj fašizaciji, podelu vlasti, vladavinu prava i sve ostale evropske vrednosti. Moja kandidatura je samo jedan od puno koraka koje sam preduzeo do sada, ali i obećanje da ću, zajedno s ostalim građanima, učiniti sve da se u Srbiji poštuju evropske vrednosti.

Pojavila se informacija da će se za isto mesto kandidovati i glumac Sergej Trifunović. Šta mislite o tome?

- Uvek je dobro da ima više kandidata, ali dok stvarno ne dođe do drugih kandidatura, nema šta da komentarišem.

Takođe, priča se da će se Trifunovićeva kandidatura biti "lakši put" do pripajanja PSG Savezu za Srbiju. Da li to znači da će PSG da menja svoju politiku?

- Kao što rekoh, ne mogu da komentarišem eventualne kandidature, ali znam da Pokret slobodnih građana ne zavisi od volje jednog čoveka, pa makar on bio i predsednik Pokreta. Konkretno, nema ni ''lakšeg puta'', ni ''težeg puta'' do pripajanja Pokreta bilo kojoj drugoj političkoj organizaciji. PSG neće i nema razloga da menja politiku, jer se mi zalažemo za Srbiju na Zapadu, za brigu o ljudima, za strogo odvajanje crkve od države, za pravo svih na Kosovu da imaju svoje političke organizacije, a ne nametnute kriminalne strukture iz Beograda, za prestanak laganja građana Srbije kad je Kosovo u pitanju, za sveobuhvatnu lustraciju i opštu modernizaciju. Zašto bi, bilo ko, hteo da menja ovu politiku?

Ima li šanse da se PSG priključi Savezu za Srbiju?

- Pokret slobodnih građana može zajedno sa Savezom za Srbiju da ruši režim Aleksandra Vučića, što je vid zajedničke borbe, ali ne i priključivanje.

foto: Beta / Miloš Miškov

Šta ćete vi raditi drugačije od Saše Jankovića, bivšeg predsednika, koji se pre manje od mesec dana povukao s ove funkcije?

- Sprovodiću istu politiku, ali na različit način i različitim sredstvima.

Vesna Pešić vas je na neki način podržala na Tviteru, napisavši da ste "konačno neko za koga će da glasa". Zašto ste vi pravi kandidat za ovu funkciju?

- Zahvalan sam sociološkinji Vesni Pešić na ovoj vrsti podrške, a ona je i sama navela svoje razloge za ovakav stav. Takođe, konačan sud o svim kandidatima će dati članovi Pokreta slobodnih građana na izborima.

Ovaj Pokret je u poslednjih godinu dana napustilo mnogo ljudi i to ga je prilično oslabilo. Kako ćete povratiti poverenje građana koje ste nekad imali?

- U poslednjih godinu dana, Pokret je napistilo tačno 5 (petoro) ljudi, ali su mediji svojim izveštavanjem stvorili lažnu sliku o tome. Članovi Pokreta su tu, ali je sloboda medija i zloupotreba medija jedan od najvećih problema u našem društvu. Zato je borba za slobodu medija u samom centru naše politike.

Bonus video:

Espreso intervju, ministarka pravde Nela Kuburović


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.