DIPLOMATE BI MOGLE DA ŽIVE SKROMNIJE, A NE DA SE BAHATE! Da li je Tončev OTKRIO najveću TAJNU srpske diplomatije?
Tončev o incidentu u Parizu, Foto: Printscreen

život u inostranstvu

DIPLOMATE BI MOGLE DA ŽIVE SKROMNIJE, A NE DA SE BAHATE! Da li je Tončev OTKRIO najveću TAJNU srpske diplomatije?

Tončev je dodao i da je predložena smena ambasadora Srbije u Parizu Rajka Ristića

Objavljeno:

Sekretar Ministarstva spoljnih poslova Ivica Tončev kaže da je sačinjen izveštaj o incidentu u ambasadi Srbije u Parizu i da on nosi oznaku "strogo poverljivo".

Posle kontrole koju je Ministarstvo spoljnih poslova sprovelo u ambasadama Srbije, državni sekretar tog ministarstva zadužen za bezbednosna pitanja Ivica Tončev kaže da je sugerisao da se više pažnje obrati prilikom iznajmljivanja rezidencija i stanova, odnosno da se ne rentiraju previše skupi objekti.

- Naravno da kao država moramo da imamo rezidencije, ali bi moglo mnogo da se uštedi na kiriji. Siguran sam da mnoge naše diplomate ili činovnici koji rade u ambasadama, ni u Beogradu ne žive u ogromnim stanovima. Mogli bi skromnije da žive i u inostranstvu - rekao je Tončev za "Politiku". Tončev je i na čelu Tima za kontrolu bezbednosnog i finansijskog segmenta rada diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbije koji je formirao MSP, a svojevremeno je najavio i da će ispitati i sumnje da su pojedine sprske diplomate uz regularnu deviznu platu "pronašle način da zarade i dodatni prihod". On je dodao i da je predložena smena ambasadora Srbije u Parizu Rajka Ristića i direktora Kulturnog centra u tom gradu Radoslava Laleta Pavlovića zbog, kako je rekao, narušenih međuljudskih odnosa i tenzija koje su vladale između dvojice diplomata.

Tončev navodi da je posle kontrole u Parizu sa generalnim sekretarom ministarstva Veljkom Odalovićem sačinio izveštaj koji je nosio oznaku "strogo poverljivo". Tončev i Odalović predložili su ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću i raskid ugovora o radu sa dvojicom honorano zaposlenih u Kulturnom centru - Milovanom Ćirovskim i Nikolom Letićem, čiji je angažman bio jedan od uzroka tenzija između Palovića i Ristića, dodaje "Politika". Upitan zašto javnost nikada nije bila obaveštena o rezultatima rada tima koji je formiralo Ministarstvo spoljnih poslova kako bi se ispitale sve okolnosti stradanja ambasadora Olivera Potežice u Libiji, u maju 2017, Tončev kaže da ne može da govori o tome jer, napominje, nije direktno uključen u rad tog tela s obrzirom na to da je procedura pokrenuta pre njegovog dolaska u ministarstvo. - Koliko sam upućen, time se bave nadležni državni organi - rekao je Tončev. Na pitanje zašto nikada nije zatvorena ambasada u Tripoliju, iako je tamo, uz ambasadora, stradalo još dvoje srpskih diplomata, on je rekao da Srbija održava tradicionalno prijateljske i partenrske odnose sa Libijom i podsetio da u toj zemlji i dalje živi i radi jedan broj državljana Srbije kojima ambasada pruža pomoć.

Bonus video:

Emisija Kratki espreso- novogodišnji specijal (Premotavanje 2018. godine)

(Espreso.co.rs / B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.