MLADIĆ I JA SMO PREVARILI STRAŽARE U HAGU! Ruski poslanik za Espreso otkriva prevaru veka iz TAMNICE HAŠKOG SUDA
Ratko Mladić ima veliko poverenje u Pavela Dorohina, Foto: EPA, Espreso.co.rs

EKSKLUZIVAN INTERVJU

MLADIĆ I JA SMO PREVARILI STRAŽARE U HAGU! Ruski poslanik za Espreso otkriva prevaru veka iz TAMNICE HAŠKOG SUDA

Poslanik ruske Dume otkrio nam je mnoge tajne iz Haškog tribunala

Objavljeno:
Darko Zlojutro

"Ratko Mladić je heroj! Srbi, znajte da je Rusija uvek uz vas, mi nikada nećemo priznati lažnu Republiku Kosovo", rekao je između ostalog u ekskluzivnom intervjuu za Espreso poslanik ruske Dume Pavel Sergejevič Dorohin.

Šefa Ruskog društvenog komiteta za zaštitu generala Ratka Mladića Pavel Dorohin boravi ovih dana u Beogradu kako bi promovisao knjigu o životu generala Vojske Republike Srpske.

Odmah nakon promocije govorio je za Espreso.co.rs o Ratku Mladiću, otkrio nam je kako je izgledao njihov prvi susret, ali i kako je prošvercovao čuvenu crvenu kravatu koju je Mladić nosio prilikom izricanja presude u sudnici Haškog tribunala, takođe bilo je reči i o Kosovu i Metohiji.

Opišite nam Vaš prvi susret s generalom Ratkom Mladićem, šta Vam je on tada rekao?

- Najvažnija stvar koju sam zapamtio zauvek, bila je njegova rečenica, koju je izgovorio kada smo moje kolege i ja iz Dume prišli njemu i kada smo se sreli u Haškom tribunalu u sobi za sastanak. Ja sam mu rekao: "Generale, došli smo da vas izvučemo iz tamnice", a on mi je odgovorio: "Nije potrebno, neka ja i ostanem poslednji Srbin koji će izaći iz Haga. Prvo oslobodite sve Srbe". To je dokaz njegove žrtve u ratu i to sam najviše zapamtio.

Svi pričaju o crvenoj kravati koju je Ratko Mladić nosio u Hagu, to je Vaš poklon njemu, kako ste došli na takvu ideju?

- Ova ideja mi je došla tokom jednog od naših sastanak u Hagu. Mnogo puta tokom suđenja nismo imali kontakt s njim, već smo ga samo gledali u sudnici na internetu i nismo znali kada mu je potrebna pomoć. Predložio sam mu da brzo zamenimo kravate, a da to drugi ne vide, u znak naše solidarnosti. Rekao sam mu: "Ako bude sve u redu ostanite u toj kravati, a ako nešto nije kako treba idite bez nje". Vrlo brzo smo zamenili kravate, videli su to i stražari ali nisu smeli da reaguju. A nisu mogli ni meni ništa jer imam diplomatski pasoš.

Pavel Dorohin u Beogradu
Pavel Dorohin u Beogradu foto: mc.rs

Kako je predsednik Rusije Vladimir Putin reagovao kada je Haški tribunal odbio garancije Rusije da pusti Ratka Mladića na lečenje u Moskvu?

- Nažalost, njegovu ličnu reakciju ne znam, ali mislim da je bila vrlo negativna.

U Srbiji se ponovo priča o Ratku Mladiću, kažete da je skinut mrak sa istine, kako to komentarišete?

- Sve to proizilazi iz toga da pravda uvek pobeđuje. Prvo je bio veliki pritisak SAD i EU na Srbiju, oni su od nje tražili izdaju srpskih interesa i isporučenje Mladića u Hag. Ljudi su u Srbiji, na kraju shvatili da je od svih prijatelja srpskog naroda ostala samo Rusija i da ništa nisu dobili od Zapada. Pokušali su razni da stvore mit o Mladiću da je ubica, zločinac i sl... Međutim, sada je jasno da je on bio pravi patriota.

Pavel Dorohin na promociji knjige o Ratku Mladiću
Pavel Dorohin na promociji knjige o Ratku Mladiću foto: Espreso.co.rs

Kakav je stav Vas kao poslanika u Dumi po pitanju Kosova i Metohije?

- To je jasno. Rusija podržava stav Beograda koji kaže da je Kosovo deo Srbije. Nikada nećemo priznati nezavisnost te veštačke Srbije i podržavamo sve stavove Beograda.

Kako bi glasila Vaša poruka Srbima?

- Budite jedinstveni, dosledni i borite se za svoja prava prava isto što se bori i general Mladić. Budite zajedno sa Rusijom jer mi smo svi zajedno u Evropi.

Ratko Mladić nosio je crvenu kravatu koju mu je poklonio Dorohin
Ratko Mladić nosio je crvenu kravatu koju mu je poklonio Dorohin foto: EPA

Pogledajte ceo intervju sa Pavelom Sergejevičem Dorohinom:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.