MAJA GAZDIĆ ZA ESPRESO: Položaj žena u politici je bolji, potencijal i kreativnost žena prepoznat na pravi način
Maja Gazdić bila je gost na štandu Espreso.rs na Sajmu medija 2018. u Beogradu, Foto: Stefan Kojić

ESPRESO NA SAJMU MEDIJA

MAJA GAZDIĆ ZA ESPRESO: Položaj žena u politici je bolji, potencijal i kreativnost žena prepoznat na pravi način

Bivša odbornica Skupštine grada bila je gost štanda Espreso.co.rs na Sajmu medija 2018. u Beogradu

Objavljeno:
Milka Radović

Maja Gazdić, bivša odbornica u Skupštini grada ispred Srpske napredne stranke, bila je gost na štandu Espreso.co.rs na Sajmu medija u Beogradu.

Ona je izrazila svoje zadovoljstvo jer je kako je rekla mogla da poseti "jedan ovakav štand jedne domaće medijske kuće, koja izgleda svetski".

foto: Stefan Kojić

- Pre svega želim da vam čestitam, što ste od portala Espreso.co.rs napravili najbrže rastući portal u Srbiji, u smislu broja pregleda. Mislim da u tome najveću zaslugu imate vi novinari koji ste uvek pravovremeno obavešteni i koji građanima pružate na jedan zanimljiv način uvek prave i potpune informacije - rekla je Gazdićeva za Espreso.

Sa njom smo razgovarali o položaju žena u politici, o rodnoj ravnopravnosti, te čime se ona trenutno bavi. Uputila je i značajnu poruku našim čitaocima, ali i svim mladim ljudima u Srbiji.

Kakvo je danas stanje u politici kada su žene u pitanju?

- Smatram da je položaj žena u politici daleko bolji, da ste tome mnogo više doprineli vi mediji, ali naravno i sama država. Država koja je donela same zakone, koji omogućavaju da se položaj žena poboljša u društvu. Ali, zahvaljujući nezavisnim, ali i drugim telima, kao što su Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, Ženska parlamentarna mreža itd. i pozitivnim primerima i pozitivnom selekcijom - tako da danas na vrlo važnim mestima u državi i društvu upravo imate žene. Pogledajte, premijerka je žena - Ana Brnabić, predsednica Skupštine je opet žena - Maja Gojković. Imamo ženu i na čelu Narodne banke Srbije, kao guvernerku - Jovanku Tabaković i još dosta žena u samoj Vladi kao ministarke. Imamo ženu na čelu jedne opštine ovde u Beogradu - gospođu Irenu Vujović. Prema tome, takva pozitivna selekcija govorio o tome da je potencijal i kreativnost žena prepoznata na pravi način i da im je ukazana prilika. Ubeđena sam i verujem da će one tu priliku opravdati, tako da sve što bude rađeno bude rađeno u interesu građana, ali i uz podršku tima koji one budu odabrale. Znate i sami, ne samo u politici, nego i u društvu i životu, jedna lasta ne čini proleće, te žene su prve među jednakim u tom nekom smislu poslovanja.

foto: Stefan Kojić

Bivša ste odbornica i elektroinženjer. Čime se trenutno bavite?

- Uvek sam se bavila svojom strukom. Nikada nisam napustila struku zbog politike, niti sam to planirala. Da sam to htela, verovatno ne bih završavala fakultete koji se isključivo baziraju na nekim stručnim, konkretnim usmerenjima. Oduvek sam radila u Elektromreži Srbije kao inženjer, a dobila sam priliku, prošle godine, da napredujem zahvaljujući našoj generalnoj direktorki gospođi Jeleni Matejić koja mi je ukazala pravu priliku. Ne samo priliku, ukazala mi je i poverenje da se nađem na mestu predsednice Privrednog društva "Elektroistok - Projektni biro", gde samim tim nije samo otvorila put nekoj drugoj ženi - u kontekstu rodne ravnopravnosti, već je meni ukazala poverenje da mogu da budem na tako odgovornoj funkciji, koja sa sobom nosi odgovornost donošenja različitih odluka. Volela bih da je više takvih žena, ne samo u struci, konkretno gde ja radim, već uopšte i u politici, jer žene jedne bez drugih ne mogu da naprave ništa, niti može da se postigne potpuna rodna ravnopravnost. Ono što je u tom slučaju meni jako važno jeste da svako poverenje koje vam neko ukaže trebate da opravdate, zato što je ono poput mosta. Kao i most, on je prohodan dok postoji, a potpuno je beskorisan kada se sruši, kao i poverenje.

Šta bise poručili našim čitaocima i mladim ljudima u Srbiji?

- S obzirom da se nalazimo na Sajmu i da je trenutno aktuelan Sajam knjiga, ja bih svim mladaim ljudima preporučila da ulažu u sebe, da se obrazuju i da štoviše čitaju. Naravno, tu mislim na knjige, ne samo na neki stručni materijal i gradivo koje uče u školama i na fakultetu, jer je jako važno da danas proširimo svoje vidike da bismo bili kompetentniji da odgovorimo savremenim izazovima koji se pred nas stavljaju. Jer, prosto kao što možete da vidite nema napretka ni jedne civilizacije, ni jedne države bez znanja. Sve je, dakle, zasnovano na znanju i na kreativnom potencijalu.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.