DAČIĆ PORUČUJE: U interesu je Srbije da politička zbivanja ne ugroze snabdevanje gasom deo Evrope!
Dačić je na konferenciji pričao o energetskim krizama, Foto: Printscreen

konferencija

DAČIĆ PORUČUJE: U interesu je Srbije da politička zbivanja ne ugroze snabdevanje gasom deo Evrope!

Dačić je o cenio da uslovljenost energetskih kriza političkim faktorima može najbolje da se sagleda na slučaju Ukrajine

Objavljeno:

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je u interesu Srbije da se očuva režim stabilnog i redovnog snabdevanja gasom, kao i da politička zbivanja ne ugroze snabdevanje gasom jedan deo Evrope.

Dačić je na otvaranju drugog dana Konferencije "Forum za energetsku bezbednost na području Evroazije" u Beogradu ocenio da uslovljenost energetskih kriza političkim faktorima može najbolje da se sagleda na slučaju Ukrajine.

- Srbija će nastaviti da insistira na projektima koji unapredjuju energetsku povezanost zemalja. Svesni smo da su energetska infrastruktura i održivo snabdevanje ključni faktori ekonomskog napretka ne samo pojedinačne zemlje, poput Srbije, već i regiona u celini - kazao je Dačić.

Kako je rekao da energetska bezbednost nije samo ekonomsko pitanje, već i pitanje nacionalne bezbednosti.

- Da li je ekonomija bezbedna ako ne postoji njeno pouzdano, sigurno, efikasno i kvalitetno snabdevanje energijom i energentima i uslovi za pouzdan i bezbedan rad i održivi razvoj energetskih sistema i energetskog sektora u celini. I, da li je svet globalno bezbedan imajući u vidu zbir ekonomija u krizi, političkoj, ekonomskoj i energetskoj. Generalno, odgovor je negativan - zaključio je Dačić.

On je napomenuo da je energetska bezbednost jedno od prioritetnih pitanja Evropske unije koja posvećuje veliku pažnju jaćanju energetske bezbednsoti, jer je zavisna od uvoza prirodnog gasa.

- Prirodni gas EU uvozi uglavnom gasovodima iz tri najvažnije zemlje, odnosno regiona: iz Rusije skoro 40 odsto, Norveške 32 odsto i Severne Afrike 12 odsto. Ostatak čini snabdevanje tečnim prirodnim gasom - rekao je Dačić.

On je u svom govoru učesnicima konferencije kazao da Srbija, u nastojanju da ostvari svoje nacionalne prioritete o energetskoj politici, želi da saradjuje sa svima i dodao da je to "principijelna pozicija Srbije na medjunarodnoj sceni kada je reč i o drugim pitanjima".

Po njegovim rečima, Srbija zbog "konstelacije odnosa i pravljenja prioriteta od nekih političkih pitanja" nije bila u prilici da, kako je planirano, realizuje prioritet gasnog snabdevanja kroz Južni tok.

- Za nas je to bila najbolja opcija koja nije bila na štetu drugih, jer smo time rešavali pitanje izgradnje gasne infrastrukture kroz tranzitne takse, a istovremeno je takvo rešenje bilo od interesa za širi region i EU. Nažalost, iako nas je EU uveravala da je taj projekat izvodljiv i dogovoren, on za sada nije realizovan - rekao je Dačić.

Dačić je dodao da Srbija nastavlja da prati razvoj dogadjaja na evroazijskoj energetskoj mapi i da podržava prioritete Energetske zajednice.

Forum je otvoren juče, a biće organizovan u tri sesije: pokretanje Evroazijskog foruma o energetskoj bezbednosti, geopolitički i diplomatski izazovi u procesu globalne integracije i evroazijski omladinski savet.

Medju prioritetima skupa je regionalna koordinacija bezbednosti električne energije, kao i bezbednost snabdevanja naftom i gasom.

Forum zajednički organizuju Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo rudarstva i energetike, Fakultet bezbednosti Univerziteta u Beogradu i Fondacija Enerdžipakt.

Bonus video:

Ministar Đorđević za Espreso otkrio kako se snalazi na društevnim mrežama, ali i sve o vatrenom navijanju za Crvenu Zvezdu!

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.