ATENTAT NA DRAŠKOVIĆA! Legija i JSO pokušali su BRUTALNO DA UBIJU Vuka na Ibarskoj (VIDEO)
Foto: Filip Plavčić, Profimedia, Ilustracija/Espreso.co.rs

REKONSTRUKCIJA ZLOČINA

ATENTAT NA DRAŠKOVIĆA! Legija i JSO pokušali su BRUTALNO DA UBIJU Vuka na Ibarskoj (VIDEO)

Pre 19 godina lider SPO za dlaku je uspeo da sačuva živu glavu

Objavljeno: 15:57h
Darko Zlojutro

Pre 19 godina na Ibarskoj magistrali u isceniranoj saobraćajnoj nesreći lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković za dlaku izbegao je smrt.

Drašković je bio jedini iz kolone koji je sačuvao živu glavu, a u ovom pokušaju atentata poginuli su Veselin Bošković (47), direktor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, brat Danice Drašković, Zvonko Osmajlić (37), direktor Sportskog centra "Tašmajdan" i dugogodišnji telohranitelj predsednika SPO Vuka Draškovića, Vučko Rakočević (32), upravnik Hale "Pionir" i član ličnog obezbeđenja lidera SPO i Dragan Vušurović - Gaga (33), član obezbeđenja Vuka Draškovića.

Lider SPO je odmah optužio Miloševića za ubistva i atentat na njega, a prema policijskim saznanjima, Milošević je lično naredio Radomiru Markoviću da se likvidira Vuk Drašković.

Saobraćajna nesreća dogodila se 3.10.1999. oko 12.20 sati na Ibarskoj magistrali, nekoliko stotina metara pred skretanje za selo Petka, kod Lazarevca.

Predsednik SPO Vuk Drašković je od siline udarca, zadobio posekotinu dugačku 10 centimetara na levom delu glave.

Glavni vinovnik ovog udesa, vozač kamiona beogradske registracije 997-780, posle nezgode pobegao je sa mesta nesreće i pripadnici MUP Srbije intenzivno su tragali za njim.

Jezive fotografije nesreće na Ibarskoj
Jezive fotografije nesreće na Ibarskoj foto: spo.rs

Do nesreće je došlo kada je na kolonu koja se kretala iz pravca Beograda naleteo kamion. Prvi u koloni vozila bio je džip kojim je upravljavao Branko Lazarević, a u kome su se nalazili i dr Goca Aničić, savezni poslanik SPO i Danica Drašković izbegli su udar sa kamion.

Drugo vozilo u koloni, kojim je upravljao Veselin Bošković, "audi A-8", vlasništvo Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, a na mesto suvozača se nalazio Vuk Drašković pokušao je da izbegne direktan udarac u kamion, skrenuvši desnim delom desno u kanal kraj puta. Prilikom udara kamion je "očešao" levi deo "audija" a od siline udarca teške povrede, opasne po život, zadobio je Bošković, koji je na putu do Doma zdravlja u Lazrevcu, preminuo. U tom trenutku treće vozilo u koloni BMV, službeni automobil SPO, u kome su se nalazili Rakočević (vozač), Vušurović i Osmajlić, direktno je podleteo pod kamion i sva trojica su na mestu ostala mrtva. Automobil BMV posle sudara zahvatio je požar u kojem su vatrogasci nekoliko sati pokušavali da izvuku ugljenisana tela Osmajlića, Rakočevića i Vušurovića.

Berači kukuruza sa njiva kraj Ibarske magistrale kategorično su tvrdili tada da je kamion koji je izazvao nesreću stajao parkiran na ovom delu puta još od 10 sati ujutru. Takođe i da je u društvu sa kamiondžijom bio i crveni "golf".

Vrhovni sud Srbije osudio je 19. juna 2009. godine zbog teškog ubistva na po 40 godina zatvora Radomira Markovića, Milorada Ulemeka i pripadnike te jedinice Nenada Ilića i Branka Berčeka. Nenad Bujošević osuđen je na 35 godina zatvora, a Duško Maričić i Leonid Milivojević na po 30 godina zatvora. Mihalj Kertes osuđen je na godinu i po dana zatvora za pomaganje učiniocu posle izvršenog krivičnog dela.Bivši načelnik Uprave saobraćajne policije Dragiša Dinić i bivši šef beogradske saobraćajne policije Vidan Mijailović osuđeni su za isto delo na deset meseci, odnosno šest meseci zatvora. Bivši načelnik Beogradskog centra DB-a Milan Radonjić i bivši šef beogradske policije Branko Đurić oslobođeni su optužbe da su pomagali u ubistvu zbog nedostatka dokaza, čime je potvrđena prvostepena presuda.

Legija postrojava pripadnike JSO
Legija postrojava pripadnike JSO foto: Profimedia

Prema rezultatima istrage Milorad Ulemek Legija je prethodno, krajem septembra, organizovao ekipu iz JSO, koja je počinila zločin.

Kobnog dana Legija i ekipa su se rasporedili duž puta kojim je kolona vozila sa Draškovićem trebalo da prođe.

Tadašnji komandant JSO je telefonom obavestio Branka Berčeka, a ovaj Nenada Ilića da nailazi automobil koji treba udariti.

Posle udesa Ilić je iskočio iz kabine kamiona i nakon pretrčanih stotinak metara ušao u "golf", gde su ga čekali Duško Maričić Gumar, Leonid Milivojević Leo i Nenad Bujošević. Krenuli su za Beograd, a u blizini Lazarevca se sreli sa Ulemekom, koji je bio u maslinastom BMV.

Lider SPO redovno odlazi na grob ubijenih u ovom zločinu
Lider SPO redovno odlazi na grob ubijenih u ovom zločinu foto: Filip Plavčić

Pridružio im se i Berček, s plavim kombijem. Radomir Marković je potom uništio spise iz službene knjige kako bi prikrio da tablica na kamionu pripada DB.

Marković je zatim nabavio vozilo sličnih karakteristika kako bi sakrio da je u zločinu učestvovao kamion RDB. Da uništi podatke o tablicama pomogli su mu Dragiša Dinić i Vidan Mijailović.

Mihalj Kertes je pomogao Radomiru Markoviću da prikrije ubistvo tako što mu je dao novi kamion, sličnih karakteristika, a za onaj koji je izazvao sudar napravio falsifikovanu dokumentaciju: da je 1998. dodeljen EPS, a ne RDB.

Parastosi poginulima održani su danas na Topčiderskom groblju i hramu Svetog Luke na Košutnjaku, a prisustvovali su im Vuk i Danica Drašković, članovi porodica, rodbina i prijatelji ubijenih, kao i članovi i pristalice SPO.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.