VUCE, VUCE! Moje prve reči su bile upućene Draškoviću, a dobila sam i poklon od lidera SPO, GDE MI JE PAMET BILA? (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube / Slikovita Stvarnost

sa vrha na dno!

VUCE, VUCE! Moje prve reči su bile upućene Draškoviću, a dobila sam i poklon od lidera SPO, GDE MI JE PAMET BILA? (VIDEO)

Tada, čekala sam svoj red da pozdravim Vuka i uzmem mu "potpis". Sada, sramota me je sebe same..

Objavljeno: 17:43h

Pre više od 20 godina, 17. novembra, u Srbiji su održani izbori koji su doneli prvu pobedu opozicije od uvođenja višestranačja 1990. godine. Režim Slobodana Miloševića pokušao je krađom izbora da spreči ovu pobedu zbog čega je koalicija "Zajedno" organizovala proteste koji su trajali 88 dana.

Gomile gluposti, egoizma, grešaka, pogrešnih poteza su me razočarali. Ipak, tada sam, iako mala i nesvesna svega, bila izuzetno srećna. Rođena sam 1990. godine, i u tom jeku događaja, sećam se samo mase, mog oca koji me je vodio na svaki miting i Vuka Draškovića.

Tada, čekala sam svoj red da pozdravim Vuka i uzmem mu "potpis". Sada, sramota me je sebe.

ISTOVARIĆEMO 100 MRTVAČKIH SANDUKA ISPRED GRADSKE UPRAVE! Rat pogrebnika u Beogradu, sukob na konferenciji! (VIDEO)

foto: Profimedia

U to vreme, dana ne mogu da se setim, bila sam na jednom od mnogobrojnih protesta kada sam se susrela sa njim. Sela sam mu u krilo, nakon čega mi je dao bombonu i pozdravio me je.

Sećam se da sam bila izuzetno počastvovana, i osetila sam se važnom. Bio mi je skoro pa simpatičan jer me je podsećao na Deda Mraza, a gledala sam ga i kao istinskog revolucionara.

Da stvari budu gore, roditelji su mi otkrili, koja je bila moja prva reč.

- "Vuce, vuce", vikala sam u gomili kada se mama okrenula i uzviknula, "izgovorila je svoje prve reči, i to kakve". Kako mi roditelji kažu, usledio je smeh prisutnih koji su se našli u blizini.

Da, moje prve reči su bile "Vuce, Vuce", i da, sramota me je, jako.

Nakon svih ovih godina, pitam se samo, gde je nestao on i SPO? Vuk je uvek bio na "korak do sna" i imao je sposobnost da pokrene mase, to je činjenica, ali je takođe činjenica da je bio stručnjak da je u trenutku zaustavi i napravi jeftin kompromis. Iako je imao harizmu, mislim da nije spadao u ljude koji su predodređeni za velika dela. Znate o čemu pričam.

Po mom mišljenju, uspeo je samo da populizuje Ravnu goru i da prevari Miloševića kako bi ovaj usmerio sve snage ka njemu, umesto ka ostalima.

Sve u svemu, on je odličan govornik, osrednji pisac i loš političar. Kada smo kod njegove rečitosti u pisanom izražavanju, nakon pročitane knjige "Meta", pomislila sam da bi bilo bolje da sam svoje vreme potrošila na čitanje stripova o Alanu Fordu, više bi pouka izvukla.

Jedna od većih grešaka u političkoj karijeri, a bilo ih je dosta, je svakako bilo insistiranje da 2000. godine, DOS izađe sa dva kandidata i jos katastrofalnija odluka da izađe iz opozicije zbog neispunjavanja tog uslova. Zato mu se i razišlo članstvo ( jedan deo u DSS, a drugi u SRS i NS), a stranka je ostala na politickoj margini.

AKO ON DIŠE, MORAM I JA! Blagota i Darko su VATROGASCI HEROJI koji su spektakularno spasili dečaka iz bunara dubokog 15 metara! (FOTO)

Mogla bih da zaključim da je Draškovića uništio nedostatak principijalnosti, iskrenosti i loše društvo.

Nema nikakve sumnje da je Drašković izuzetno značajna politička figura u našoj prošlosti i slažem se sa mišljenjem, da nije bilo njega i njegovog SPO-a, da bi Milošević možda bio još uvek na vlasti.

Takođe, činjenica je da je on prvi krenuo na Slobu i njegov režim 9. marta 1991. godine, a u to vreme je bio na vrhuncu. Priznaćete, nije bilo nimalo lako izvesti usred njegove "jazbine" stotine hiljada ljudi na ulice, zar ne?

Pravio je mnogo grešaka, ali koji političar nije. Ipak, koliko me sećanje služi, Vuka sam "kovala u zvezde", a onda me je razočarao jer se lako "prodao". Ukratko rečeno.

Bonus video:

ESPRESO ANKETA: Da li ste čuli za 13. platu u Srbiji?

(J. J.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.