DVOJE U VLADI ZARAŽENO MALIM BOGINJAMA, OPŠTA PANIKA: Svi zaposledni se hitno testiraju, oglasila se Brnabić!
Ministri u strahu od zaraze, Foto: Filip Plavčić

vrh države u strahu

DVOJE U VLADI ZARAŽENO MALIM BOGINJAMA, OPŠTA PANIKA: Svi zaposledni se hitno testiraju, oglasila se Brnabić!

Jedan od ministara kaže da je na internetu čitao dosta o morbilama i da je uplašen

Objavljeno:

Virus morbila je stigao i u Vladu Srbije. Dvoje zaposlenih u Nemanjinoj 11 obolelo je od malih boginja, saznaje nezvanično "Blic". Svi zaposleni su hitno testirani.

Prema informacijama do kojih je "Blic" došao, reč je o jednom od pripadnika obezbeđenja koji radi na ulazu u zgradu Nemanjine 11. Druga zaražena virusom morbila je čistačica.

- Brzo se proširila vest u celoj zgradi i poprilična panika je zavladala među svima - kaže izvor našeg lista iz Vlade.

Među ministrima zasada niko nema simptome, ali ni njima nije svejedno.

- Zbog cele situacije organizovano je testiranje svih koji rade u Vladi, bilo funkcionera, bilo službenika. Rezultati se čekaju nekoliko dana, pa ćemo onda znati na čemu smo - navodi naš izvor.

Jedan od ministara kaže da je na internetu čitao dosta o morbilama i da je uplašen.

- Bio je haos celog dana zbog testiranja. Nije nam uopšte svejedno. Svašta čitam poslednjih dana po medijima, vidim da su neki ljudi i umrli - kaže za "Blic".

Kako smo saznali, svi koji ne budu imali dovoljno antitela, odnosno za koje laboratorijski nalazi pokažu da bi u dodiru sa virusom morbila mogli da obole dobiće preporuku da se vakcinišu.

U Ministarstvu zdravlja poručuju za “Blic” da su preduzete sve neophodne mere nakon što je virus izolovan kod dvoje zaposlenih.

- U prethodna dva dana uzeta je krv svim zaposlenima na analizu i urađeno je sve drugo u skladu sa propisanim merama koje su u ovom trenutku zbog okolnosti znatno pooštrene. Svima je rečeno kako da se ponašaju, kako da prate stanje i šta da urade ukoliko dođe do simptoma ili do pogoršanja zdravstvenog stanja - navode za naš list u Ministarstvu zdravlja.

Inače, Vlada Srbije apeluje da se nastavi sa vakcinisanjem.

- Broj vakcinisane dece obaveznom MMR vakcinom na teritoriji cele zemlje znatno je povećan nakon preduzetih mera Vlade i Ministarstva zdravlja od oktobra prošle godine do danas. Imunizacija dece od jedne godine do 14 godina dostigla je 94,3 odsto, što je za pet odsto više u odnosu na novembar prošle godine, a znatno više u odnosu na vrednosti iz prethodnih godina, čime je ostvaren napredak na planu uspostavljanja kolektivne imunizacije - navodi se u saopštenju Vlade.

Od početka oktobra 2017. godine u Srbiji su registrovana ukupno 4.292 slučaja malih boginja, od kojih je 2.265 laboratorijski potvrđeno u Institutu "Torlak". Najmlađa obolela osoba stara je samo 15 dana, a najstarija ima 71 godinu.

Prema podacima "Batuta", najveći broj obolelih od malih boginja je u uzrasnim grupama mlađim od pet i starijim od 30 godina.

Od komplikacija malih boginja u Srbiji je do sada umrlo 12 osoba, što je, prema mišljenju stručnjaka, posledica nedovoljnog obuhvata imunizacije.

Poslednja žrtva, muškarac (33) iz Tutina, preminuo je 13. marta na intenzivnoj nezi Infektivne klinike u Kragujevcu. On je desetog marta u teškom stanju hospitalizovan u novopazarskoj Opštoj bolnici, ali je posle dva dana transportovan za Kragujevac, gde je i preminuo.

Zbog malih boginja život su izgubila i dva deteta, dvogodišnji J. R. iz Aleksinca i dečak (4) iz Vranjske Banje. Zbog epidemije morbila Nađa Petrović (2) iz Kragujevca priključena je na aparate koji je održavaju u životu.

Brnabić: Slušati stručnjake i lekare

Ana Brnabić
Ana Brnabić foto: Beta/Milan Obradović

Zaposleni u Vladi poštuju i sprovode sve mere koje je dao Institut za javno zdravlje „Batut“.

- Apelujem na sve građane da slušaju lekare i stručnjake, posebno kada je reč o zdravlju. Vlada i Ministarstvo zdravlja od oktobra 2017. sprovode oštrije mere za odstranjivanje malih boginja, što je dovelo do toga da imunizacija dece do 14 godina dostigne sada 94,3 odsto. Stručnjaci godinama upozoravaju na opasnost od mogućeg pojavljivanja epidemije zbog sve manje vakcinisane dece. Još jednom apelujem na sve da budu odgovorni prema zdravlju - rekla je za "Blic" premijerka Brnabić.

15 kazni i 40 opomena

U Prekršajnom sudu u Beogradu izrečeno je 55 osuđujućih presuda za roditelje koji nisu vakcinisali svoju decu. U 15 slučajeva izrečena je novčana kazna, dok je 40 roditelja dobilo opomenu. U tri slučaja kazna je bila 10.000 dinara, četvoro je kažnjeno sa 15.000, a u osam slučajeva kazna iznosi 30.000 dinara. Prema rečima predsednika suda Milana Marinkovića, od početka primene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti do danas, tom sudu je stiglo 508 zahteva.

Bonus video:

Espreso intervju, Ljubiša Stojmirović

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.