KAKAV PREOKRET, PUTIN SPASAVA MLADIĆA IZ HAGA: Rusi ga vade iz zatvora i prebacuju u Moskvu?
Foto: EPA/Michael Klimentyev, EPA/PETER DEJONG / POOL

u toku su pregovori

KAKAV PREOKRET, PUTIN SPASAVA MLADIĆA IZ HAGA: Rusi ga vade iz zatvora i prebacuju u Moskvu?

Rusija pregovara sa SAD da se generalu Ratku Mladiću omogući lečenje u toj zemlji

Objavljeno:

Rusija, koja već godinama pokušava da izdejstvuje da komandant Vojske RS nastavi lečenje kod njih, ponovo je aktivirala pregovore o toj temi - posle Tribunala i NATO, ovaj put sa SAD.

- Rusi ne odustaju od nauma da se Mladić prebaci kod njih i da oni brinu o njegovom zdravlju. Uostalom, to žele i sam Mladić i njegova porodica. Oni su u više navrata pregovarali o tome s različitim faktorima, relativno skoro su svoje namere izneli i Tribunalu, ali su odbijeni. Međutim, Rusi i dalje pokušavaju da nađu način i svoje zamisli sprovedu u delo i zato se sad vode razgovori o tome i s predstavnicima SAD - kaže izvor blizak Mladiću.

foto: Printscreen

Rusija je u martu ove godine i zvanično obavestila Haški tribunal da je spremna da pruži smeštaj i medicinski tretman za Mladića, što je potvrdila i šefica pravne grupe pri Ambasadi Rusije u Holandiji Viktorija Goncarova.

Ona je tada navela da bi Mladić u Rusiji imao obezbeđen smeštaj, medicinski tretman i povratak u Hag, sve u skladu sa zahtevima koje Tribunal odredi. Međutim, Hag je taj predlog zasad odbacio.

Prema pisanju ruskih medija, Rusija je zbog Mladića pre dve godine pregovarala i s NATO, ali ni ti razgovori nisu bili plodonosni. Ruski nedeljnik Istina navodio je da su pregovori Rusije i NATO o Mladiću „praktično jedini pregovori otkad su zbog ukrajinske krize odnosi Moskve i Zapada pali na najniži nivo“.

foto: Reuters

Poslanik u ruskoj Dumi Pavel Dorohin, koji predvodi ruski Komitet za zaštitu generala Mladića i koji je bio u poseti Mladiću u Tribunalu, rekao je za ruske medije ranije da bi Mladić na lečenju u Moskvi boravio najmanje mesec dana i da bi Rusija garantovala za njegov transport i kasniji povratak u haški pritvor. On je naveo i da „operacija Mladićevog prebacivanja u Moskvu nije samo zdravstvene prirode nego i vrlo delikatno političko pitanje“. Dorohin je čak naveo da se u akciju dovođenja Mladića na oporavak u Moskvu uključio i ruski predsednik Vladimir Putin, kao i „neki drugi strani državnici“.

A upravo na Dorohinov predlog juče je predsednik ruske Dume Vjaceslav Volodin naložio Komitetu za međunarodne poslove Dume da razmotri predlog o potrebi da se reaguje na presudu Tribunala Mladiću.

Mladić je pre dva dana u Tribunalu prvostepeno osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici, progona, ubistva, istrebljenja, terorisanja stanovništva. Odbrana je najavila žalbu, a prema rečima advokata Tome File, sve bi moglo da se okonča za otprilike dve godine.

foto: Beta

Ukoliko Mladiću bude potvrđena presuda, tada bi na dnevni red došlo i pitanje gde će služiti zatvorsku kaznu. Prema ranijoj odluci, haški optuženici mogu da služe zatvorske kazne u 18 zemalja, a kako kaže ministar Rasim Ljajić, koji je ranije bio na čelu Nacionalnog saveta za saradnju s Tribunalom, to ne uključuje zatvore na području bivše SFRJ.

Zemlje u kojima haški osuđenici mogu da izdržavaju zatvorske kazne su: Španija, Nemačka, Velika Britanija, Austrija, Italija, Belgija, Danska, Švedska, Norveška, Portugal, Finska, Francuska, Letonija, Poljska, Slovačka, Ukrajina i Albanija.

(Espreso.co.rs/ Izvor: Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.