Mladićev sin otkrio: Šta su sve nudili mom ocu za slobodu?!
Foto: Profimedia

darko mladić o progonu svog oca

Mladićev sin otkrio: Šta su sve nudili mom ocu za slobodu?!

Suđenje Ratku Mladiću završeno je krajem prošle godine, izricanje presude očekuje se krajem ove

Objavljeno:

Zapadne obaveštajne službe zastrašivale su Ratka Mladića kako bi ga vrbovale da radi za njih, izjavio je za "Sputnik" njegov sin Darko Mladić.

Kako kaže, kada je Ratko Mladić odbio predlog Ričarda Holbruka da to učini, počeo je njegov progon i progon njegove porodice.

"A vlast nas onda nije zaštitila, naprotiv", kaže Darko Mladić.

Suđenje Ratku Mladiću završeno je krajem prošle godine, izricanje presude očekuje se krajem ove. Njegovo zdravstveno stanje se pogoršava, a Tribunal je nedavno odbio da ga privremeno pusti na slobodu radi lečenja u Rusiji. Njegov intervju za "Sputnik" počinje pitanjem: "Da li ste ikada razmišljali o tome da je vaš otac ipak odgovoran za smrt ne osam ili pet hiljada ljudi, već možda makar jednog čoveka u tom ratu?" "Da, naravno. Bio sam s njim u vreme rata, gledao sam te događaje, znam ko je moj otac pre rata i za vreme rata i znam da je maksimalno profesionalno kao vojnik izvršavao svoje dužnosti u nemogućoj situaciji.

foto: Profimedia

Njegov zadatak je bio da organizuje oružanu borbu srpskog naroda za slobodu, za spas, pre svega da nam se ne ponovi 1941. i da se ne podelimo međusobno, da ne dozvolimo da nas ubijaju neprijatelji i da se međusobno ne ubijamo. Taj zadatak je uspešno izvršio, toliko da je to bilo iznenađenje za one koji su tu krizu izazvali. Političku dimenziju optužbi videli smo na samom početku formiranja tog suda, jer i njemu je, kao i ostalim akterima, nuđeno i prećeno da ako bude kooperativan, neće biti progonjen i suprotno, ako bude radio svoj posao i time ometao velike sile u ostvarenju njihovih planova, da će biti osuđen kao zločinac." Darko Mladić navodi da je njegov otac imao sastanak sa "određenim ljudima iz zapadnih obaveštajnih službi koji su mu ponudili, odnosno pokušali da ga zastraše Haškim tribunalom, sve do Holbruka koji je tražio da general Mladić postane — političar Mladić". "On je to odbio. Opet mu je prećeno Haškim tribunalom. Od početka sam svestan da je to alat za postizanje određenih političkih ciljeva na ovim prostorima. S druge strane, njega sam gledao u raznim situacijama, mislim da je on spasao mnoge živote, ne samo srpskog naroda nego i među muslimanima i Hrvatima. Da je neko drugi bio na njegovom mestu, možda bi ratna drama bila katastrofalnija u smislu i civilnih i vojnih žrtava. U dokaznom postupku izneli smo slučaj devojčice iz Goražda ′94. godine. To bošnjačko dete imalo je perforaciju slepog creva koju oni nisu mogli da operišu, nekako je stigla njihova molba da se prebaci kod nas. General Mladić je lično dao svoj helikopter koji je sleteo u Goražde, operisana je u Sokocu, gde je ležala dva meseca. Kad su pokušali da je vrate, otvorili su vatru na njih. Stigla je kući u drugom pokušaju. Bilo je dosta situacija u kojima je on činio ono što je mogao da pomogne svakom, bez obzira na nacionalnost", kaže Darko Mladić.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.